Mye festing i det sosialt nedstengte Norge i natt – stanset to fester med 50 deltagere

Lørdagsnatten ble alt annet enn stille tross pandemistengte utesteder og råd om å droppe sosiale samlinger. Politiet over hele Norge ble nedringt om støy og festbråk natt til søndag.

Klagene på ulovlig festing og nattebråk har økt med strengere koronaregler, melder Oslo-politiet. Her hygger folk seg i parken ved Sørenga bad tidligere denne uken. Ikke alle er like flinke til å holde avstand, slik helsemyndighetene anbefaler.

Statsministeren ble denne uken bøtelagt for å invitere 13 på restaurant i vinterferien. I Erna Solbergs hjemby festet 50 personer i en leilighet natt til søndag, selv om dagens nasjonale befaling sier maks to gjester. I Levanger måtte politiet oppløse en fest med 50 ungdommer, mens ungdommen i Kristiansand samlet seg og festet i sentrumsgatene.

Natt til søndag ble politiet nedringt om bråk fra fester og støy fra private boliger.

50 på fest i Bergen

Bergenspolitiet og Vest politidistrikt hadde hele 31 utrykninger til fester etter melding om bråk og støy.

Fra klokken 23 lørdag kveld og utover natten kom det inn 38 meldinger om feststøy. De aller fleste festene fant sted i Bergen sentrum.

– Meldingene går ut på høy musikk, skrik og skrål. Naboene får ikke sove. De fleste er forsøkt avsluttet med muntlig pålegg, sier operasjonsleder Stine Mjelde til Bergens Tidende.

Men én fest endte med anmeldelse og politisak for vertene. I en leilighet i Bergen sentrum var omkring 50 personer samlet.

– Tre personer som bor på stedet er anmeldt for ordensforstyrrelser, opplyser Mjelde om den saken.

Oslo politidistrikt startet lørdagskvelden i byens store parker. Både på St. Hanshaugen og i Frognerparken var folk samlet.

– Det har vært flere folk ute når det er fint vær og god temperatur. Vi har jobbet forebyggende og bevisstgjort folk om gjeldende smittevernregler, forteller oppdragsleder Martin Martinsen ved Oslo politidistrikts operasjonssentral.

Men utover kvelden og natten trakk folk inn – og hos politiet har telefonene strømmet inn.

– Som de foregående helgene har det vært mye klager om forstyrrelse på natteroen. Folk følger med i mediene og varsler om det de mistenker er brudd på koronaregelverket. Vi har merket at når smittevernbestemmelsene blir strengere, får vi flere klager. Det er gjerne en kombinasjon av at de er plaget av støy, forteller Martinsen.

I fjor sommer merket Bymiljøetaten i Oslo opp sirkler i parker for å minne folk på å holde avstand. Lørdag kveld besøkte politiet flere parker der mange var samlet. Hverken i Frognerparken eller på St. Hanshaugen observerte patruljene straffbare brudd på smittevernreglene. Men flere grupperinger ble tilsnakket.

Gjester forsøkte å rømme da politiet kom

Oslo-politiet fikk rundt 40 meldinger om festbråk. Politiet har rykket ut til enkelte adresser. Fire fester er anmeldt fordi det har flere enn to på besøk i leilighetene.

Litt etter klokken 02 oppløste politiet en fest på Majorstuen. Her var det fire gjester og tre beboere samlet. Flere de besøkende forsøkte å rømme fra leiligheten da politiet kom. Det endte med anmeldelse av både gjester og huseier og festverter.

– Det er forskje på antall meldinger om festbråk og utrykninger. Vi kan ikke prioriete dette foran andre akutte hendelser. Vi drar til de festene vi har kapasitet til. Men ikke alle fester har det vært brudd på koronaforskriften. Ofte holder det å henstille folk til å dempe seg og påminne om regelverket. Sort sett er folk flinke og de aller fleste tar det til etterretning, sier oppdragsleder ved politiets operasjonssentral.

Kom til landet lørdag – festet på Aker brygge samme kveld

Men da politiet rykket ut til Aker brygge ved 02-tiden, etter tips om at tre berusede personer rotet rundt i nabolaget, forsøkte en av mennene å løpe vekk.

– Det var en latvisk borger som kom til Norge lørdag. Han skulle ha vært i karantene i bopel på Ringerike. Han ble transportert hjem til bopel og bedt om å overholde karantenen. Mannen er anmeldt for brudd på karanteneplikten, opplyser Martinsen i Oslo-politiet.

Det ble også funnet mindre mengder narkotika, men de to andre mennene ble natt til søndag bortvist fra området.

Les også

Oslo-politiet ville slå hardt ned på parkpils. Resultat: Ingen fikk bot.

Utefest i Kristiansand

Sørvest politidistrikt meldte lørdag kveld også om tre synlig berusede personer som ble påtruffet i Bryne. De var jenter på 15 år.

«Foreldre kontaktet og ble anmodet om å hente sine døtre.», skriver politiet på Twitter.

Lenger sør kom det inn mange tips og klager, men politiet hadde ikke kapasitet til å følge opp natt til søndag.

Agder politidistrikt meldte ved midnatt at mange ungdommer under 18 år var samlet i Kristiansand sentrum og drakk alkohol.

«Det knuses flasker og annet på stedet. Politiet på stedet og i kontakt med noen ungdommer. Mange ungdommer løp fra stedet.», skrev politiet på Twitter.

Også ved Fevik skole og i Storesand samlet ungdom seg.

«En melder til politiet hadde tatt hånd om en svært beruset 14–15 åring og varslet foreldrene som hentet ham. Politiet vil oppsøke stedene», rapporterte Agder-politiet.

28 meldinger om fest og forstyrrelser

I Trøndelag har politiet hatt nok å gjøre. Operasjonsleder Trond Hangaas i Trøndelag politidistrikt opplyser til adressa.no at de har fått 28 meldinger om forstyrrelser av natteroen natt til søndag.

Mange av tilfellene dreier seg om bråk fra private fester, som har gjort at naboene ikke har fått sove.

På Kolstad i Trondheim holdt 25 ungdommer i alderen 16–25 fest. De ble bedt om å roe seg kl. 21.45, men flere holdt fortsatt på da politiet kom tilbake ved midnatt.

Klokken 23.49 ble politiet varslet av foreldre om en fest på Levanger.

Operasjonsleder Hangaas sier det var en fest med 50 ungdommer og mye støy på stedet.

– Da vi kom dit løp mange av dem fra stedet. Vi kom i kontakt med en overstadig beruset jente på 15 år som ble kjørt hjem til foreldrene, sier han.

I Troms politidistrikt har politiet rykket ut til ti meldinger om feststøy. Alle ble avsluttet av politiet.