PST-sjefens løsning ble avvist
Selv etter at mullah Krekar i full offentlighet har fremsatt det som av kan oppfattes som trusler, kan det virke umulig å finne en måte å sende ham ut av landet på. Forslaget fra tidligere PST-sjef Jørn Holme ble avvist.
I forbindelse med at han sluttet som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, sa Jørn Holme i et intervju med Aftenposten i oktober i fjor at han hadde gitt norske myndigheter råd for hvordan de skulle få mullah Krekar ut av Norge.
Bekrefter
Nå bekrefter statssekretær i Justisdepartementet, Pål K. Lønseth (Ap), at forslaget gikk ut på å la Krekar gjennomgå en rettssak i Irak.
-Forslaget gikk ut på at Krekar skulle dømmes i Irak for deretter å sone i Norge. Det ville i så fall medføre at vi skulle sendt Krekar til Irak for så å ta ham tilbake hit. Men det er ikke aktuell politikk. Her er han ikke velkommen, sier Lønseth.
Holme leverte også forslag som gikk ut på samarbeid med irakske myndigheter, noe Lønseth sier at regjeringen allerede hadde jobbet med i lang tid.
-Jeg skulle gjerne kjørt ham til Gardermoen selv. Men så lenge den irakske utenriksministeren fortsetter å bekrefte for oss at Krekar vil få dødsstraff i Irak, kan vi ikke sende ham tilbake. Den norske regjeringen er så imot dødsstraff at vi ikke vil sende noen til likvidering. Heller ikke Krekar, sier Lønseth.
Død
Torsdag kveld holdt mullah Krekar en pressekonferanse for utenlandske journalister. Norsk presse var ikke invitert. Mot slutten av den to timer lange pressekonferansen skal Krekar, ifølge nettstedet Views and News from Norway, som leverer norske nyheter på engelsk, ha sagt at hans død vil koste det norske samfunnet.
-Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Krekar.
-Jeg vet ikke av hvem. Ansar al-Islam, Al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst, sa Krekar, som tidligere ledet geriljaorganisasjonen Ansar al-Islam.
Erna Solberg (H) var kommunalminister i 2003 og besluttet da at Krekar skulle utvises fra Norge på grunn av rikets sikkerhet og brudd på asylvilkårene. Vedtaket ble ikke gjennomført. Solberg synes truslene er ubehagelige, men vil ikke ta uttalelsene inn over seg.
Utlevering
Pål K. Lønseth tar sterk avstand fra Krekars utsagn.
-Det er en typisk Krekar-stil. Han kommer med mange rare uttalelser. Regjeringen er veldig uenig i alt han sier, sier Lønseth. Han sier Regjeringen jobber med Irak, både på embetsnivå og politisk nivå, med tanke på å få et forpliktende tilsagn om at mullah Krekar kan utleveres uten at dødsstraffen mot ham vil bli fullbyrdet.
-Vi følger også godt med på utviklingen i Irak. De gjør fremskritt i justissystemet, men vi rår ikke over utviklingen der, sier Lønseth.
-Hva kan norske myndigheter nå gjøre?
-Det er opptil politi og påtalemyndighet å vurdere straffbarheten i utsagnene til Krekar.
-Kan det få konsekvenser for utvisningsvedtaket?
-Vår beslutning står ved lag. Ingen trusler fra ham virker inn på det. Men utfordringen vår er: Når får vi det til? Vi er utålmodige, sier Lønseth. Han tilbakeviser alle anklager om at Regjeringen ikke gjør nok.
-Vi vil ha ham ut.
Falmer
På al-Qaidas og irakske opprørsbevegelsers egne fora skjenkes den tidligere kurdiske opprørslederen særdeles liten oppmerksomhet. Ingenting er blitt rapportert på disse sidene. Heller ikke i arabiske mediekanaler har stifteren av den fryktede opprørsgruppen Ansar-al-islam blitt levnet mye oppmerksomhet. Arabiske nettaviser har ikke rapportert om hans siste uttalelser.
Sikkerhetsvurdering
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer nå hvordan de skal reagere på uttalelsene.
-Vi vurderer fortløpende sikkerheten til myndighetspersoner, og Erna Solberg er en myndighetsperson, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Hvis en anmeldelse som leveres går på trusler mot myndighetspersoner, vil PST bli koblet inn i saken i samarbeid med det politidistrikt anmeldelsen leveres i.
Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet, leverte i går en anmeldelse av mullah Krekars trusler til politiet i Oslo.
Angrer intet
På torsdagens pressekonferanse sa Krekar at han er lite fornøyd med å være i Norge.
-Jeg har tre store fiender: Høyresiden i norsk politikk, PST og norske medier.
Han sa også at han hadde vurdert å flytte til Castro på Cuba. Etter å ha flyktet fra et muslimsk land og deretter ikke funnet seg til rette i et demokrati som Norge, vurderte han å prøve det kommunistiske Cuba. Men Krekar konkluderte med at Cuba lå for langt unna hans opprinnelige kultur.
Han sa samtidig at han mener han ikke har gjort noe galt og angrer ikke på noe av det han har gjort. Han sier han ikke har kontakt med moskeer i Oslo eller islamske grupperinger i Norge, ifølge nettstedet Views and News from Norway.