Norge

Nettbankkunder frastjålet penger

Et trojaner-program har angrepet minst 2000 PCer i Norge. Forsøker seg på falske pengeoverføringer.

Bankene oppfordrer deg til å sjekke om datamaskinen din har programvare som sperrer trojanere ute.

Les også:

Kjeltringer har benyttet «trojanere» til å loppe nettbankkunder for penger. De siste dagene har nettbankene registrert stadig flere infiserte datamaskiner. Tirsdag morgen var nærmere 2000 datamaskiner i Norge infisert med en trojansk hest som kalles SpyEye.

200 uvitende kunder brukte infiserte maskiner til å logge seg inn i bankene i løpet av dagen.

Dette har resultert i at trojaneren har gjennomført to transaksjoner, opplyser Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). I tillegg har bankene klart å stoppe flere andre transaksjoner i tide.

— Et titall betalinger er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK).

Bare Windows

Trojaneren SpyEye har vært på markedet i over ett år. Men trojanere som brukes som brekkjern inn i norske nettbanker, har hittil hatt lite omfang.

Bankene oppfordrer folk til å sikre datamaskinene sine med programvare for å sperre trojanere. Trojaneren SpyEye biter kun på datamaskiner som kjører Windows-operativsystemer. Linux- og Mac-brukere slipper å bekymre seg.

Trojanere er ikke datavirus, men dataprogrammer som åpner en bakdør på brukerens datamaskin. Bakdøren brukes til å stjele for eksempel passord. Trojanere utgir seg for å være noe helt annet enn de er, for eksempel et nyttig program, for å lokke brukeren til å installere det.

Les også

  1. Skandiabanken vant sikkerhetspris

  2. Tatt for hacking av 12 millioner datamaskiner

  3. Nettbanker åpner for geografisk sperre av kort

  4. Her er Norges beste banker