Vurderer politianmeldelse etter ventelistetriksing

Fylkeslegen i Oslo og Akershus vurderer politianmeldelse etter påstander om ventelistetriksing ved Sykehuset Asker og Bærum.

Administrerende direktør Erik Omland i helseforetaket Vestre Viken HF på vei inn til møtet i Helsetilsynet søndag ettermiddag, der journalsaken ved Sykehuset Asker og Bærum var tema.
Les også

3.700 pasientjournaler skal granskes

Søndag ettermiddag møttes Helse Sør Øst, Helsetilsynet, Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Vestre Viken Helseforetak og Sykehuset Asker og Bærum for å gjennomgå det som er skjedd etter at det er kommet fram at ventelistene er endret.

– Vi har gått gjennom alle sider ved saken, og ser fortsatt meget alvorlig på den. Vi vil mandag formiddag ta stilling til om vi skal gå til politianmeldelse, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus til NTB.

Bakgrunnen for møtet søndag var at ventelistene ved Sykehuset Asker og Bærum kan ha blitt endret for å pynte på sykehusets statistikker.

Nåværende og tidligere ansatte ved sykehuset sier til VG søndag at dette har vært et motiv.

Ifølge avisen sitter Helsetilsynet på opplysninger som sier at datoendringene er gjort bevisst.

Dette kan igjen ha ført til at pasienter ved sykehuset ikke er blitt kalt inn til kontroller og oppfølging når de skulle.

Viseadministrerende direktør i Vestre Viken helseforetak, Ole Tjomsland, kommer på helseforetakets nettsider med en uforbeholden unnskyldning til alle de pasienter som måtte ha blitt rammet.

– Jeg kjenner personalet ved Sykehuset Asker og Bærum som meget kompetente fagpersoner med et ekte ønske om å levere helsetjenester av høy kvalitet. Det går inn på oss alle når forhold som rammer pasientbehandlingen avdekkes, skriver han.

Viktig møte

Søndag ettermiddag møttes Helse Sør Øst, Helsetilsynet, Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Vestre Viken Helseforetak og Sykehuset Asker og Bærum for å gjennomgå det som er skjedd etter at det er kommet fram at ventelistene er endret.

På møtet ga blant andre Tjomsland en redegjørelse om saken. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil få en orientering fra Helsetilsynet etter møtet.

Det er allerede bestemt at 3.700 pasientjournaler skal granskes. Helseministeren har krevd at alle landets helseforetak skal forsikre henne om at lover og regler følges hos dem.

– Alvorlig

Lederen i etikkrådet i Den norske legeforening, Trond Markestad, sier det er helt uakseptabelt og veldig alvorlig hvis ventelistene er endret med vilje.

– Jeg er overrasket over at en sak som dette dukker opp. Samtidig er det viktig at det avsløres, og at det blir ryddet opp, enten det er systemfeil eller triksing, sier Markestad til VG Nett.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, krever at alle fakta kommer på bordet.

– Dette er et område hvor det er helt avgjørende med gode rutiner. Nå må alle fakta på bordet. Hvis det er pasienter som fortsatt er inne i et behandlingsløp, må de fanges opp med en gang, sier han.

Viseadministrerende direktør Ole Tjomsland i helseforetaket Vestre Viken HF på vei inn til møtet i Helsetilsynet søndag ettermiddag, der journalsaken ved Sykehuset Asker og Bærum var tema.