Norge

Helvått i vest

Bergen venter årsverste frem mot helgen.

Vestlandet forbereder seg på nye nedbørsrekorder. Her fra springflo på Bryggen i Bergen i 2007.
  • Per Annar Holm
  • Jan Stian Vold

Fra torsdag til lørdag kan det komme opp mot 180 mm nedbør i området fra Boknafjorden i sør til Sognefjorden. Da treffer årets hittil heftigste lavtrykk Vestlandet. — Det blir Bergen som tar støyten og nok en gang sørger for at Østlandet blir liggende i le. Men vi er jo vant til å få vasket oss, sier meteorolog Ina Ynnesdal Sulen ved Storm Weather Center til Aftenposten.no.

- Flomfare

Uværet ligger nå over Island og samler krefter før det basker seg inn i Norskehavet onsdag. Land treffer det først torsdag morgen, i følge prognosene mandag kveld. Regnet kommer med mild luft, og dette vil føre til snøsmelting i fjellet. Derfor frykter meterologene ekstrem vannføring og økt flomfare.

- Ligger på været

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er klar over at det vil komme usedvanlig store nedbørsmengder, men venter til tirsdag med å avgjøre hvor stor alarm de eventuelt skal slå: - Meterologene er usikre på hvor store mengder nedbør, men sammen med snø som smelter kan det bli høy vannføring mange steder, sier vakthavende hydrolog Ingjerd Haddeland i NVE til Aftenposten.no.

Kommunal beredskap

Selv om bergensere flest er vant til å få vasket seg, har kommunen nå satt i gang en høstrens av kloakk- og avløpsrør, melder bt.no. - Vi er vant til regn i denne byen. Det høres kanskje litt banalt ut, men det viktigste for oss er at vi ser over alle sluk og bekkefar, slik at vannet som kommer ned kan forsvinne uhindret. Vi sender ut tropper på forhånd for å renske opp, dobler bemanningen på overvåkning og er ute de stedene der vann kan sluses, sier informasjonsdirketør Robert Rastad til avisen.

- Midtre strøk

De aller største mengdene med nedbør er ventet cirka tre til seks mil innenfor kysten, i det som ofte blir kalt midtre strøk, fra Ryfylke i sør til Sognefjorden i nord. Metereolog Roar Teigen ved Storm Weather Center minner om at det kom 156,5 millimeter regn fra klokken 08 13. september 2005 til klokken 08 dagen etter: - Så ille blir det neppe denne gang, men jeg tror det blir gale nok. Alle må passe på, sier Teigen til bt.no.