Helsedirektør Bjørn Guldvog om de siste utbruddene med mutert virus: – Dette er den nye normalen

Helgens nedstenging av en hel region er den tredje i landet på kort tid. Det er bare å venne seg til det.

– Alle kommuner oppfordres til å studere tiltakene som er iverksatt i Nordre Follo, Halden og nå Bergen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Er utbrudd med muterte virus og full nedstengning på stadig nye steder den nye normalen, helsedirektør Bjørn Guldvog?

– Ja, i den fasen av pandemien vi er nå, med nye og mer smittsomme virusmutanter, er dette den nye normalen, sier han.

Søndag var det Bergensregionens tur til å bli rammet av villsmitte med muterte virus:

  • Bergen og 12 kommuner i omegnen ble nedstengt fra søndag klokken 18.00 og en uke fremover.
  • Det pågår også utbrudd i Ulvik i Hardanger med mutert virus. Søndag var det til sammen 92 bekreftede smittetilfeller. De to smitteutbruddene på Vestlandet skal ikke ha noe med hverandre å gjøre.
  • Lørdag ble Nordre Follo «friskmeldt» etter utbruddet som startet 22. januar. Fra 3. februar ble det innført lettelser i tiltakene for kommunene på Østlandet etter utbruddene i Nordre Follo og Halden.

Dette avgjør om det blir nedstenging

Guldvog sier det er to ting som avgjør om samordnede, nasjonale tiltak blir satt i verk ved utbrudd:

  • Det ene er hvis virusspredningen i et utbrudd er uoversiktlig og man ikke klarer å finne smitteveiene.
  • Det andre er hvis mutantvirus enten er mistenkt eller bekreftet.

– Dette gjør vi for raskt å få kontroll på smitten. Det ser ut til at vi lyktes med det i Nordre Follo og Halden.

– Er det en større utfordring når det oppstår utbrudd på steder som er lite vant til strenge tiltak?

– Kanskje er det også vel så stor aksept for raske og inngripende tiltak på steder hvor det har vært mindre strengt før, sier Guldvog.

Han sier videre at kommunene har lykkes med å slå ned flere hundre lokale utbrudd gjennom pandemien med strenge tiltak og med testing, isolering, smittesporing og karantene. Det som på fagspråket kalles «TISK».

– Foreløpig ser det også ut som om kommunene lykkes også med å slå ned nye mutantutbrudd. Det er veldig inspirerende.

Mest bekymret for det sørafrikanske viruset

Bergen er rammet av villsmitte av både det britiske og det sørafrikanske viruset samtidig. Byrådet fryktet to muterte virusvarianter kan utvikle seg til massespredning. Men de håper harde tiltak kan slå ned smitten.

– Begge utbruddene regnes som uoversiktlige, uavhengig av hverandre, opplyste byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Fra venstre: byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap), medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen og helsebyråd Beate Husa (KrF).

Kommuneledelsen frykter nå at det kan oppstå massespredning fra begge utbruddene, og understreker at situasjonen er mer uoversiktlig enn den var i Nordre Follo.

Det er hittil funnet 16 tilfeller av det britiske viruset og syv tilfeller av det sørafrikanske.

Guldvog sier det betyr mye å unngå begge de muterte variantene.

– De er begge mer smittsomme enn det viruset vi er blitt kjent med under pandemien til nå. Men vi er nok aller mest urolig for at det sørafrikanske viruset skal etablere seg i Norge. Det skyldes blant annet at det er større usikkerhet om vaksinene er like effektive overfor denne varianten.

Kan bli ny nedstenging i Oslo

– Hva med situasjonen i Oslo?

– Vi må være forberedt på at det kan komme nye utbrudd i Oslo med mutantvirus. Oslo har hatt en gledelig nedgang i smitte over flere uker og i alle bydeler. Enkelte områder i Oslo har likevel fremdeles ganske mye smitte. Da er det større risiko for at de nye variantene sprer seg i flere ledd før de blir oppdaget. Da kan utbruddene være uoversiktlige, slik at strengere tiltak igjen blir nødvendig.

På denne byggeplassen på Fantoft har det sørafrikanske mutantviruset spredt seg.
Også denne byggeplassen på Kronstad har hatt utbrudd av det sørafrikanske viruset.

Utbrudd ved to byggeplasser

Utbruddene i Bergen er knyttet til to byggeplasser som nå er stengt ned. Særlig vekker utbruddet på byggeplassen ved Fantoft stasjon bekymring.

– Her er det kanskje flere enn 100 mulige nærkontakter, sier helsebyråd Husa.

Plassen er et knutepunkt i tilknytning til bybanen i Bergen. Det ligger også en rekke butikker i nærheten, samt offentlige virksomheter og studentboliger.

Til Bergens Tidende sier entreprenøren ved byggeplassen at de så langt vet om fem arbeidere som har fått påvist koronasmitte. Noen av dem har den sørafrikanske mutasjonen.

– Jeg kan bekrefte at flere av smittetilfellene er tilknyttet vår byggeplass ved Fantoft stasjon. Det er en stor byggeplass, og vi oppdaget smitte på onsdag forrige uke, sier Tim Helge Sætre til avisen. Han er daglig leder i Lars Jønsson AS.

Tidligere denne uken ble også tre arbeidere på en byggeplass nær Kronstad stasjon smittet av koronaviruset. To av arbeiderne hadde den sørafrikanske varianten, ifølge BT.

De ansatte ved byggeplassen på Fantoft er testet og satt i karantene. Håpet er å få oversikt i løpet av den neste uken. Man vet ikke hvem som er pasient null.

Byrådet i Bergen vil ikke slå fast at smitten har kommet som følge av arbeidsinnvandring, ifølge BT.