«Vi har tapt fire av våre beste soldater»

Løytnant Christian Lian, orlogskaptein Trond Andre Bolle, kvartermester Andreas Eldjarn og fenrik Simen Tokle ble drept da kjøretøyet de satt i ble rammet av en veibombe i landsbyen Almar i Afghanistan søndag ettermiddag.

Oberstløytnant Lars Lervik, fungerende norsk kontingentsjef i Afghanistan, signerer kondolanseprotokollen for de fire falne norske soldatene som ble drept av en veibombe søndag.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • Vibeke Buan
  • Lars Akerhaug

Tre av soldatene tilhørte Kystjegerkommandoen, mens Bolle tilhørte Marinejergerkommandoen.

De ble drept da kolonnen deres ble rammet av en veibombe i Faryab-provinsen søndag ettermiddag. Soldatene tilhørte stabiliseringsstyrken i Afghanistan og var på patrulje da angrepet kom søndag ettermiddag lokal tid.

Bombeattentatet er det største norske tapet i Afghanistan til nå.

Østre Toten rammet igjen

Drept: Trond Andre Bolle. FOTO: FORSVARET/SCANPIX

I Østre Toten er det andre gang man mister en soldat i Afghanistan.

  1. mai 2004 ble den 29 år gamle grenaderen Tommy Rødningsby fra Skreia den første norske soldaten som mistet livet i landet, da patruljen han var med ble beskutt av raketter på en av hovedveiene ved Kabul.

Denne gang var det orlogskapteinen Trond Andre Bolle (41) fra Lena på Østre Toten som ble drept da veibomben rammet.

– Bolle var en meget romslig og reflektert kar som etterlater seg kone og to barn her på Toten, hvor han levde sitt sivile liv og dyrket sin store interesse for friluftsliv når han ikke var ute på operasjoner. Dette rammer oss alle i lokalsamfunnet på Østre Toten. Først og fremst tenker vi på kona og barna, den store familien og alle vennene, sier ordfører Hans Seierstad til Aftenposten.no.

Marinejegeren Bolle var regnet for å være en av Norges fremste soldater. 22. juli i fjor deltok han sammen med to venner og kolleger fra Forsvaret i den private aksjonen for å hente ut barna til norske Anne Cecilie Hopstock og den marokkanske friidrettsstjernen Khalid Skah, etter at de tre dager tidligere hadde rømt fra farens leilighet i Rabat. Det skriver VG Nett .

41-åringen fra Toten var også, som første nordmann etter andre verdenskrig, innstilt til Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for eksepsjonell innsats i Afghanistan-krigen i 2005.

– Vil bli savnet av mange

Drept: Fenrik Simen Tokle (24. FOTO: FORSVARET/SCANPIX

I Ballangen i Nordland ble det flagget på halv stang utenfor rådhuset etter at dødsbudskapet nådde kommunen. Nordlandskommunen mistet fenrik Simen Tokle (24).

– Ballangen er en liten kommune der alle kjenner alle. Vi er et lokalsamfunn i dyp sorg nå. Dette er et ufattelig trist budskap, og det er helt uvirkelig, sier ordfører Anne-Rita Nicklasson til Aftenposten.no.

Tokle var født og oppvokst i Ballangen, og ordføreren kjente ham personlig.

Jeg har kjent ham siden han var liten gutt, og jeg kjenner foreldrene godt. Simen var en kjempeflott mann. Han var en aktiv og dyktig idrettsutøver, og han hadde svært mange venner både i og utenfor kommunen. Han vil bli dypt savnet av mange, sier Nicklasson.

Solhjells fetter drept

Drept: Kvartermester Andreas Eldjarn. FOTO: FORSVARET/SCANPIX

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell mistet sin fetter, Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø, under søndagens dødelige Taliban-angrep mot norske soldater.

Det får Aftenposten.no bekreftet fra kilder i SV.

Som de tre andre omkomne soldatene var Eldjarn en del av et såkalt MOT-lag (Military Observation Team), som har ansvaret for blant annet å rydde veibomber i provinsen Faryab. Disse soldatene er blant de best trente og mest erfarne Norge har i Afghanistan.

– Vi sender også ut våre fra denne kommunen til å delta i krigen som er favnet av FN-vedtak. Dette er nasjonal politikk. Likevel er vi engstelige når vi sender våre ungdommer dit. Når vi får så tragiske hendelser som denne, håper vi hele tiden at det ikke er noen i vår nærhet. Denne gangen rammer tragedien Tromsø når Andreas Eldjarn har gått bort, sier Tromsø-ordfører Arild Hausberg til NTB.

– Utrolig trist

Drept: Løytnant Christian Lian (31). FOTO: FORSVARET/SCANPIX

Også i Kristiansand ble det flagget på halv stang utenfor rådhuset etter at det ble kjent at løytnant Christian Lian (31) fra Kristiansand er blant de drepte.

Ordfører Per Sigurd Sørensen sier tragedien søndag viser at det er en risikofylt operasjon de norske soldatene i Afghanistan deltar i.

– Det er sorg og sinne blant folk i Kristiansand i dag. Det som har skjedd er dypt tragisk. Når en av byens egne innbyggere blir drept, kommer vår deltagelse i krigen i Afghanistan ekstra nært innpå, sier Sørensen til Aftenposten.no.

– Våre tanker går til de etterlatte, til familie og venner og alle som hadde et nært forhold til Lian.

– Fire av våre beste soldater

På en pressekonferanse mandag formiddag hyllet statsminister Jens Stoltenberg de norske soldatene og betegnet de omkomne soldatene som de beste.

– Vi har tapt fire av våre beste soldater. Det rammer oss alle, sa statsministeren.

– Dette er mennesker som vier sitt liv til oppdrag de utfører på vegne av Norge, FN, NATO og det internasjonale samfunnet.

Forsvarsminister Grete Faremo reiser nå til Afghanistan for å følge bårene med de fire hjem falne soldatene til Norge. Med på reisen blir også forsvarssjef Sunde.

Ni norske soldater har så langt mistet livet i Afghanistan etter at NATO-styrker invaderte landet i 2001.

En erfaringsgruppe er nå etablert og vil bli sendt til Afghanistan for å undersøke hva som skjedde under angrepet, opplyste Forsvaret på pressekonferansen.