Norge

Varmt og solrikt i Oslo fremover

Høye koronatall for Oslo, men været byr i alle fall på gode nyheter. De neste dagene gir 10–15 grader, lange perioder med sol og lite vind.

Ronny (t.v.), Hege og Anton Hammersmark Nordhagen krysset fingrene for at isbutikken var åpen på Sørenga. Foto: Siri Øverland Eriksen

  • Mari Aftret Mørtvedt
    Journalist

I helgen har det vært vårstemning i hovedstaden. På enhver solflekk satt det noen i varmen. Familien Hammersmark Nordhagen kom i går hjem fra vinterferie på fjellet og har trukket ut igjen for å nyte årets første ute-is.

– Det føles som å komme hjem til påske, sier Ronny Hammersmark Nordhagen.

Det varme været fortsetter utover i neste uke, forteller statsmeteorolog Trond Lien.

– Den første vårmåneden starter på mandag. Sola står høyere på himmelen og da stiger temperaturen. De første dagene fortsetter slik vi har sett i helgen, sier Lien.

Kombinert med lite vind gir dette påskevær for mange av dem som nå går ut i vinterferie. Oslo-folk må tilbake på jobb og skole, men Buskerud i Viken, Hordaland i Vestland, Innlandet, Rogaland og Nordland står for tur.

De tre venninnene (f.v.) Nora Marthinussen, Guro Stokseth og Josefine Bjørck varmet opp med en gåtur i solen før de fikk kjølt seg ned. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ytterst på Sørenga er det flere som allerede har testet badetemperaturen. Josefine Bjørck bader i isvannet for første gang.

– Det var ikke så ille som jeg hadde trodd, sier Bjørck, mens hun kaster et tørt håndkle rundt seg.

– Vannet har en litt uvant konsistens, legger venninnen Guro Stokseth til, og sikter til det tynne islaget på overflaten.

Fra en badebrygge nærmere operaen dupper Sara Estepa seg ned i vannet, til applaus fra de godt kledde tilskuerne på land. Foto: Siri Øverland Eriksen

Kaldest i nord

Det er ikke forventet mer snø i områdene rundt Oslo, men situasjonen er annerledes nord i landet.

Nord for Stadt og Dovre ventes det mer ustabilt vært til uken. I området rundt Trøndelag er det ventet en del regn, mens nedbøren vil falle som snø lenger nord. Det blir kaldest i Troms og Finnmark.

Statsmeteorologen oppfordrer alle som skal til fjells om å være obs på snøskredfare, og minner om at det er lurt å sjekke varsom.no før man skal ut på tur.

– Dette gjelder spesielt i de nordlige fjelltraktene. Skal du til Jotunheimen, Trollheimen og i områdene lenger nord bør du være på vakt. Vi melder om moderat til rødt farenivå på snøskred, sier Lien.

Foto: Siri Øverland Eriksen
Oslos befolkning kan glede seg over at solen kommer frem flere dager til uken.
På jakt etter sol i fjeset har Maria Bastakis (f.v) med venninnene Synne Skoe Strand, Sigrid Tranaas og hunden Erna funnet veien til Bjørvika.
Siste dag i vinterferien har søstrene Vilde (9 år) og Hermine (6 år) Holje-Landsverk gjennomført årets første sykkeltur. Nå prøver de å snakke med en måke.
Det var på ingen måte årets første is, men is på operataket var utelukkende dagens mål for Eirik Broms og Torunn Avdem.

Best vær lengst sør

I starten av uken blir det så mildt at nedbør kan komme som regn, også i fjelltraktene. Utover uken blir det kaldere.

– Skal du kjøre over Dovre neste uke, så må du absolutt ha vinterdekk, sier Lien, som minner om at været kan endre seg raskt.

Er du av typen som liker sola best, så bør du reise så langt sør i landet som mulig, men selvsagt ta hensyn til regjeringens reiseråd angående koronaviruset.

– Sannsynligheten for godt vær er størst dess lenger sør man kommer, sier Lien.

Les mer om

  1. Snø
  2. Vær
  3. Vinterferie
  4. Vår
  5. Oslo-nyheter
  6. Oslo-front