Norge

Student tok myndighetenes koronaråd bokstavelig – gikk på ski fra Oslo til Bergen

Eirik Frogner (23) sov de aller fleste nettene i telt under den lange skituren.

Fulgte i Fridtjof Nansens spor.

  • Hilde Harbo
    Hilde Harbo

– Da Erna sa at studenter ikke burde fly til studiestedene sine, tenkte jeg at det bare var å begynne å gå. Men jeg møtte ingen andre studenter underveis som gjorde det samme, sier Eirik Frogner (23.)

2. januar startet han på den lange veien fra familiehjemmet på Korsvoll i Oslo til Bergen og Handelshøyskolen. På ski og med pulk, i temperaturer ned mot 30 minusgrader, stavet han seg vei gjennom løyper, i en halv meter løssnø og på veier der grus og asfalt skrapet opp ski og pulk. De aller fleste nettene overnattet han i telt.

Mandag kveld kom han frem til leiligheten, som han deler med kjæresten, i Bergen. Da hadde han brukt drøyt to uker på turen.

– Det smakte med sjokolade, pizza og øl da jeg kom frem. Skikkelig luksus, sier han.

Eirik Frogner opplevde temperaturer ned mot 30 minusgrader på skituren fra Oslo til Bergen.

Inspirert av Nansens tur

Frogner er full av entusiasme over turen.

– Selv om det var hardt, hadde jeg det fantastisk og fikk noen utrolige naturopplevelser. Været var fint mesteparten av turen, selv om det var kaldt. Bare på slutten ble det overskyet, vindfullt og tåkete.

Det var ikke bare statsministerens ord og Folkehelseinstituttets veileder om å unngå kollektivtransport som satte Frogner på ideen om å gå på ski til Bergen. I sommer leste han beretningen om Fridtjof Nansens tur fra Bergen til Oslo i 1884. Nansen tok turen som oppvarming til Husebyrennet.

– Den turen inspirerte meg, og jeg fikk lyst til å gå den samme strekningen.

Traff ingen andre som skulle like langt

Frogner forteller at han møtte veldig mange hyggelige folk underveis. De delte både Kvikk Lunsj og andre godsaker med ham.

– Det var morsomt å se reaksjonen da de spurte hvor jeg skulle, sier han.

Selv om ingen andre skulle like langt, forteller han at han traff folk på de mest bortgjemte steder.

– Folk som satt ved bål, inviterte meg bort for at jeg skulle få varme meg. Det var mange som var svært omtenksomme.

Dagsetapper på opptil 3 mil

Frogners dagsetapper varierte fra ca. 10–15 kilometer til 3 mil, avhengig av føre og vær. Han la inn en hviledag underveis.

– Jeg gikk rett fra døren hjemme på Korsvoll, gjennom Nordmarka til Kikut og opp mot Ringkollen. Gjennom Hønefoss ble jeg kjørt, for der var det ikke mulig å gå med pulk.

Videre gikk turen forbi Krøderen opp til Norefjell, Sangefjell, Geilo, Haugastøl, Finse og Hallingskeid. Planen var å følge Nansens rute over Vossaskavlen, men på grunn av værforholdene måtte han droppe det og gikk i stedet fra Uppsete til Urdland. Det siste stykket til Urdland måtte han gå på veien, for snøskredfaren var stor.

Måtte ta tog det aller siste stykket

– Da jeg kom frem til Urdland stasjon, var både ski og pulk så oppskrapet av grus at jeg hoppet på toget til Bergen, selv om drømmen var å gå helt frem.

– Jeg har fått noen blemmer, og knærne er litt vonde, men nå skal jeg ikke rikke meg mange meter de neste dagene, sier han.

Langturen har imidlertid gitt mersmak. Nå drømmer Frogner om å gå Norge på langs, Grønland på tvers – eller kanskje ta turen til Nordpolen.

  • I Nansens fotefar: Her kan du lese om noen andre karer som kopierte Nansens tur fra Bergen til Oslo.

Les mer om

  1. Skiglede