Norge

Bjarne Håkon Hanssen går av

Bjarne Håkon Hanssen er ikke lenger 100% motivert, og går av som statsråd. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) går av som statsråd når den nye regjeringskabalen skal legges.


Les også

Hvem vil du skal sitte i Regjeringen?

— Jeg har jobbet med store, tunge saker som pensjonsreformen, Nav-reformen og helsereformen. Jeg har ønsket å jobbe med store endringer av samfunnet, men det er krevende, og du må være hundre prosent dedikert. Jeg er ikke lenger hundre prosent dedikert. Jeg føler jeg trenger en pause fra politikken, sier Hanssen til VG.

Han sier til avisen at han bestemte seg tre dager etter valget etter at han hadde hatt tanken i bakhodet under hele valgkampen.

— Jeg gikk i mine egne tanker tirsdag, onsdag og torsdagen etter. Jeg var blant annet i Ål i Hallingdal med et TV-selskap for å lage fiskeprogram. Så var jeg hjemme i statsministerboligen torsdag kveld, og fortalte Jens hva jeg hadde bestemt meg for, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Hvite løgner

Hanssen innrømmer at han har fortalt pressen

Les også

Fortsetter som helseminister

i kjølvannet av valget, ettersom han hele tiden har sagt at han kommer til å fortsette.

— Jeg ønsket å gi statsministeren arbeidsro i arbeidet med ny statsrådskabal. Etter hvert ble det slitsomt å holde på den hvite løgnen, sier Hanssen.

Statsminister Jens Stoltenberg sier han ble overrasket over snuoperasjonen til Hanssen, men bekrefter at han har kjent til at Hanssen ville slutte som politiker.

— Alle mennesker kan trenge en pause iblant, sier Stoltenberg.

Flere jobbtilbud

Hanssen vil nå satse på en karriere i det private næringsliv.

— Som heltidspolitiker har jeg vært med på å bruke store verdier i mange år. Men jeg vet at verdiene må skapes, og nå skal jeg være med å skape dem, sier Hanssen.

Han forteller om flere jobbtilbud.

— Det ene tilbudet er et rådgivningsfirma som er under etablering. Det er en del mennesker som har sagt at de har lyst til å ha meg med. Det dreier seg om kommunikasjonsrådgivning, sier Hanssen.

Han har også et tilbud om jobb fra Sparebank1 Midt-Norge og sier at han vurderer å flytte hjem til Trøndelag.

Lang karriere

Bjarne Håkon Hanssen har jobbet som politiker på heltid i 18 år.

Han var landbruksminister fra 2000 til 2001, arbeids- og inkluderingsminister fra 2005 til 2008 og helseminister fra 2008.

Fra 1995 til 1997 var han fylkesordfører i Nord-Trøndelag. Han har hatt mange lederverv i Arbeiderpartiet og ble tidligere nevnt som mulig partileder etter Jens Stoltenberg.

Han ble valgt inn på Stortinget i 1995, men tok ikke gjenvalg under årets stortingsvalg.