Norge

«Idretten er en ideell arena for overgripere»

Han skulle behandle og forebygge de unge fotballspillernes strekkskader. Fredag møter han i Kristiansand tingrett, tiltalt for overgrep.

Tusenvis av barn og unge som driver idrett, er utsatt for større eller mindre seksuelle overgrep fra folk de stoler på.
 • Stein Erik Kirkebøen

Idrettslederen er tiltalt for å ha begått overgrep mot 27 unge i alderen 12–16 år.

– Dette er selvfølgelig en vond og vanskelig sak for idretten, sier kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund (NIF).

Han aner ikke hvor stort overgrepsproblemet er i norsk idrett, men han slår fast at den tiltalte treneren fra Våg i Kristiansand ikke er alene.

Lett for overgripere

Det bekrefter professor Jorunn Sundgot Borgen ved Idrettshøgskolen. Til høsten kommer hun med en undersøkelse som kartlegger problemet i Norge.

– Generelt kan vi si at idretten er en ideell arena for overgripere. Der er det legitimt for voksne trenere å være tett på kroppen til unge utøvere, det er jobben deres. Samtidig er det grenser som ikke skal krysses.

– Men det skjer?

– Ja, en undersøkelse blant landslagsjenter viste at de var like utsatt for trakassering og overgrep som jenter utenfor idretten. Men det var en viktig forskjell: landslagsjentene. Det er de som tross alt har «overlevd» i systemet, sier hun.

– Vi vet ikke hvor mange som har gitt seg med idrett på grunn av overgrep før de nådde så langt, sier hun.

10 000 utsatt

NOVA gjorde i 2007 en undersøkelse blant 7000 norske ungdommer. 30 prosent av jentene og 15 prosent av guttene oppga at de hadde vært utsatt for milde seksuelle overgrep. 15 og 7 prosent oppga at de hadde vært utsatt for mer alvorlige krenkelser.

Mens halvparten av overgrepene var begått av kjærester og venner, sto «lærer, trener eller annen» bak ti prosent.

To prosent av de spurte var utsatt for overgrep fra slike «myndighetspersoner».

– Er det mange?

– Det er få prosent, men det berører likevel mange. Et årskull består av 60000 barn og unge, to prosent av dem er 1200 personer. Hvis vi regner med at seks–syv årskull er aktuelle, så handler det om at bortimot 10000 er utsatt for overgrep, sier NOVA-forsker Svein Mossige.

Han understreker at dette er overgrep av alle grader, fra de minste til de svært alvorlige.

Politiattest

Noe er gjort for å begrense problemet i idretten. Fra nyttår ble det innført et krav om politiattest for alle som har et tillits— eller ansvarsforhold overfor barn og unge i norsk idrett.

Et forslag om å utvide hjemmelsgrunnlaget til også å omfatte personer som er dømt for narkotikakriminalitet, vold og seksuelle overgrep mot voksne, er nå ute på høring.

– NIF er skeptisk til å utvide grunnlaget: Gjør en voldsdom fra ungdommen en far uskikket til å trene et fotball-lag, eller gjør en dom for bruk av hasj en mor uegnet til å trene unge skiløpere mange år senere? Vi ønsker å være en åpen og inkluderende organisasjon, samtidig som vi selvfølgelig vil være med på å skape trygge oppvekstvilkår for barn, sier Per Tøien.

Les også

Dørene lukkes, men ikke helt

Jorunn Sundgot Borgen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5