- Gjemte «Skrik» i familiens stuebord

Pål Enger tilstår «Skrik»-tyveriet i et kunstprosjekt.

Pål Enger benektet hardnakket at han stjal «Skrik». Nå tilstår han - som del av en kunstutstilling.

— Jeg limte det («Skrik», red. anm) mellom to bordplater. Måtte smile godt da tanter og onkler, mamma og de andre koste seg med napoleonskaker helt uvitende om at «Skrik» var rett foran nesa deres. Dette skriver Pål Enger på et håndskrevet papir. Enger, som ble dømt for å ha stjålet «Skrik» fra Nasjonalgalleriet, har benektet tyveriet overfor politiet helt siden det oppsiktsvekkende tyveriet i 1994.

- Tilstår for første gang

Papiret er en del av kunstneren Elisabeth Werps utstilling som åpnes i Galleri Trafo i Asker torsdag kveld. Werp, som er kunstmaler, har intervjuet og fotografert 18 fengselsinnsatte. I tillegg har de innsatte laget en personlig tekst, skriver VG. Pål Enger hevder han stod bak tyveriet av «Skrik». - Nå tilstår jeg for første gang at det var jeg som stod bak. I fire år hadde jeg planlagt tyveriet, og det var ikke pengene som drev meg, men utfordringen og spillet, sier Pål Enger til avisen. Han forteller til avisen hvordan han gjemte maleriet i stuebord som tilhørte et familiemedlem. - Jeg satte sammen to stuebord, og skar ut plass til en glassplate og limte «Skrik» inn der, sier Enger, som forteller at familiemedlemmet den dag i dag er uvitende om at et av verdens mest kjente malerier lå gjemt i bordet mens politiet saumfarte Oslos underverden.

- Enger er en luring

Kunstmaler Werp sier til VG at tilståelsen er Engers eget initiativ. - Pål Enger er en luring og en skøyer, samtidig som han er lidenskapelig opptatt av kunst. Det er nok dette som har fått ham til å tilstå, sier Werp. Ifølge Leif A. Lier, som ledet etterforskningen av saken, ble Pål Enger dømt for medvirkning og heleri, ikke for selve tyveriet av «Skrik». Hadde Enger tilstått tyveriet, ville han ha fått strengere straff, sier Lier til VG. «Skrik» ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i februar 1994. I mai samme år kom maleriet til rette. I 2004 ble «Skrik» og «Madonna» på nytt stjålet, denne gangen fra Munch-museet på Tøyen. Bildene

Les også

Munch-bildene funnet

.

Tyven hadde lett match da «Skrik» ble stjålet i 1994 - det var bare å sette en stige inntil vinduet, knuse ruten og hente maleriet.