Frykt i USA

Amerikanske myndigheter har satt av over 51 milliarder kroner til å kjøpe medisiner til bekjempelse av den fryktede fugleinfluensaen.

Det er økt frykt for at fugleinfluensaen skal spre seg til USA blant amerikanerne, og i likhet med i Europa har innbyggerne startet hamstring av medisiner.

Pengene fra Senatet skal brukes til å kjøpe inn 120 millioner doser av influensavaksiner idet disse lages og influensamedisiner som rekker til halvparten av den amerikanske befolkningen.

Torsdag opplyste den sveitsiske legemiddelgiganten Roche at de har stanset forsendelser av Tamiflu til USA på grunn av hamstring blant amerikanske innbyggere.

Selskapet frykter at hamstringen blant folk som frykter fugleinfluensa, kan føre til at folk som virkelig trenger medisinen under årets influensaepidemi, ikke får tak i den.

Roches amerikanske datterselskap, Hoffmann-La Roche, vil nå vente med å levere legemiddelet.

Mennesker kan kun bli smittet av fugleviruset via smittet fjærfe, men forskere frykter at viruset skal endre form slik at det også smitter mellom mennesker. Da vil influensaen kunne spre seg raskt til hele verden i en såkalt pandemi.

Til nå har over 60 mennesker omkommet i Asia siden 2003 etter å ha blitt smittet av fugleinfluensa.