«Hvaldimir» er på plass i indre Oslofjord – Fiskeridirektoratet ber folk holde avstand

Hvithvalen kjent som «Hvaldimir» oppholder seg i indre Oslofjord. Fiskeridirektoratet sier det er viktig at folk holder avstand og lar den være i fred.

Arkivbilde av hvithvalen Hvaldimir.

– Vi oppfordrer spesielt folk i båter til å holde god avstand for å unngå at hvalen blir skadet eller i verste fall drept av båttrafikk, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Hvithvaler er fredede dyr her i Norge, og folk skal unngå å forstyrre ville dyr.

Indre Oslofjord er et tett befolket område, og risikoen for at hvalen kan bli skadet på grunn av menneskelig kontakt, er dermed vesentlig større, opplyser direktoratet.

– Vi har hele tiden kommunisert at den aktuelle hvalen er et frittlevende dyr, og vi ser ikke noen grunn til å fange den og putte den bak sperringer.

Fiskeridirektoratet vil følge med på bevegelsene til hvalen og håper den snur når den når enden av Oslofjorden.

– Når den nå er i mer utsatt område og tilgangen på mat kan være begrenset, vil vi vurdere ulike tiltak, sier Bakke-Jensen.

Hvaldimir dukket første gang opp utenfor Rolfsøya i Finnmark i slutten av april i 2019. Siden har hvithvalen blitt sett flere ganger langs norskekysten.

Den gang trodde Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) at hvalen kunne ha kommet fra den russiske marinen, som har hatt en tradisjon med å bruke dyr i sine eksperimenter. PST undersøkte saken, og man landet på at det trolig ikke dreide seg om en spionhval.

Trolig heter hvalen Semjon, ifølge Fiskeribladet.

Hvalen deler for øvrig indre Oslofjord med verdens største krigsskip, det amerikanske USS Gerald R. Ford, som er på Oslo-besøk de neste dagene. Myndighetene ber også folk holde avstand til dette – mer konkret minst 1000 meter.