Norge

Åpner opp for hjemmeprint av kart

Turgåere trenger ikke lenger løpe til bokhandelen for å sikre seg oppdaterte kart. Nå er de bare en utskrift unna.

Selv om mobiltelefon og tur-GPS er blitt en del av mange fjellfolks utrustning, er papirkart fortsatt uunnværlig i enkelte situasjoner. Foto: Kartverket

 • Arnfinn Mauren

Kartverket har gitt seg med trykte produkter. I stedet har etaten nå laget en løsning der folk selv kan skrive ut kartet over den delen av Norges land de ønsker.

-Vi har registrert at brukerne har ønsket et enkelt produkt som også har gitt dem et papirkart, forteller formidlingsdirektør Tomas Martin Holtan i Kartverket.

I en årrekke har Kartverket vært ansvarlig for å gi ut en kartserie i målestokk 1:50 000. Serien er nærmest blitt betraktet som selve nasjonalkartet i Norge, men Kartverket sluttet for en tid tilbake å trykke opp disse kartene på papir. I stedet leverte Kartverket filer til forhandlere som trykket opp kart – etter kundens behov.

-Men i tillegg har vi ønsket å gi publikum mulighet til å skrive ut kart over akkurat det området de har behov for. Selv om man har kart på mobil, er det mange situasjoner hvor det kan være en fordel å ha med seg papirkart også, sier Holtan.

Les også

Kan du bruke dette – i tykk tåke?

Kartene har de samme detaljene

Kartet som nå gjøres tilgjengelig, får en utforming og en detaljrikdom som tilsvarer den versjonen som hittil er blitt skrevet ut av Kartverket og dets forhandlere. Det får også kilometernett – som på trykte kart. Dermed kan folk bruke utskriften til å sette kompasskurs og regne ut avstander.

-Det er ikke behov for en avansert fargeprinter for å få et godt resultat. En helt vanlig fargeprinter holder, påpeker Holtan.

En av fordelene for publikum, er at innholdet i kartet er til enhver tid helt oppdatert. Dataene hentes rett fra Kartverkets databaser, som oppdateres ukentlig med flere tusen nye eller endrede objekter – fra nye veitraseer og elveløp til stier, bygninger og hyttefelt.

Del av omfattende kartomlegging

Tilbudet om utskriving av kart, er en del av en betydelig omlegging av kartproduksjonen i Kartverket. I fjor høst sluttet Kartverket å trykke papirkart. Samtidig ble også kartlageret avviklet.

Kartdataene har imidlertid vært tilgjengelige for nedlasting, og andre aktører har utviklet lignende tjenester. Blant annet har webutvikleren Robert Sasak utviklet både en kartapp og en utskriftsløsning.

-Vi legger ikke skjul på at vi har hentet inspirasjon fra blant andre ham, men vi har utviklet produktet videre, forteller Holtan.

 1. Les også

  Fjelltopp i 100-årspresang tar Finland til nye høyder

 2. Les også

  Her er appen som tar deg tilbake til det gamle Oslo

Relevante artikler

 1. VITEN

  Disse historiske kartene over Norge avslører hvordan breene har krympet

 2. REISE

  Laget kart over alle nattogene i Europa selv. Særlig ett grep gjør at togreisene hans blir mer behagelige.

 3. KOMMENTAR

  Vi bør ikke bytte ut det økonomiske systemet. Vi bør forbedre det.

 4. DEBATT

  Lakselus hindrer bærekraftig vekst

 5. A-MAGASINET

  – Designere som lykkes internasjonalt, gjør det på tross av at de er norske. Ikke fordi de er norske.

 6. REISE

  Oppdag nærområdet: Syv apper som gjør det enkelt å finne nye turmål