Norge

Sa nei til å sabotere kongelig bryllup

Kong Haakon og kronprinsesse Märtha ville hindre prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i å gifte seg. De ønsket å bruke krigshelten Gunnar "Kjakan" Sønsteby som mellommann, men han avslo kontant.

  • Forf>
  • <forf>kjell Dragnes<

— Naturlig. - Det falt meg nokså naturlig. Jeg har for vane å tenke meg om og deretter ta en avgjørelse. Så jeg svarte at det var for sent, de var glade i hverandre. Jeg mente det var galt å hindre ekteskapet. Det sier Gunnar Sønsteby (86), kjent motstandsmann og sabotør fra krigen, til Aftenposten. Nå kommer det ut en ny bok om hans liv i perioden etter krigen. Her er det også glimt fra hans eventyrlige og farlige liv under alias som "Nr. 24", "kontorist Fjeld" eller "Kjakan". Boken, "Gunnar Sønsteby. 24 kapitler i Kjakans liv", er skrevet av Arnfinn Moland.Det kan vel være at både kong Haakon og kronprinsesse Märtha en tid så på Gunnar Sønsteby slik han selv hadde omdøpt seg til i et av sine mange humoristiske innfall, "Umulius Kjakabråten" - senere forkortet til Kjakan. Men de godtok begge innsigelsen, selv om det for begge hadde virket utenkelig at en kongelig skulle gifte seg borgerlig. Dermed ble det bryllup 15. mai 1953. Men bryllupet hadde altså en forhistorie, nå for første gang offentlig kjent. Sønsteby klare nei medvirket til at kongen og kronprinsessen til slutt oppga sin motstand.

Forkle og forlover

— Jeg var nok kanskje selv til dels skyld i det som skjedde, sier Sønsteby. - Jeg var sjef for den kongelige eskortetjeneste, som også skulle passe på prinsessene Ragnhild og Astrid like etter krigen. Det var en del hurragutter blant dem, men Erling Lorentzen kjente jeg som en kar med skikkelige manerer. Jeg kommanderte ham til å lære prinsessene å seile. Etter hvert utviklet det seg til å bli et meget nært forhold mellom Erling og Ragnhild. De holdt kontakten etter at Erling reiste ut - han studerte ved Harvard, og det utviklet seg videre i årene fra 1950. Før det hadde Kjakan blant annet vært sjåfør og forkle og fartet rundt på veiene i Asker med prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i baksetet. Det gikk ikke helt upåaktet hen, hverken i Asker eller inne på Slottet i Oslo. - Jeg ble, som en god venn av Erling, bedt om å forsøke å stanse forbindelsen, sier han.Henvendelsene kom via mellommenn, og -kvinner, men til slutt ba Sønsteby om et personlig møte med kronprinsesse Märtha og fortalte hva han mente om saken. Den samme beskjeden fikk kong Haakon.Sønsteby kjente Erling Lorentzen godt, den senere skipsreder og forretningsmann i Brasil, hadde tjenestegjort i Kompani Linge i perioden 1943 til 1945. Så godt kjente de hverandre at Sønsteby var forlover under bryllupet, og til og med fikk litt kjeft av brudgommen fordi han ikke hadde passet på å ha alle sine mange utmerkelser - han er Norges mest dekorerte borger - i stor utgave på livkjolen, slik etiketten sier.

Kjendisbegivenhet

Bryllupet ble litt av en begivenhet i datidens Norge, og alle europeiske celebriteter var til stede. Både aviser og ukepresse kappet om å gi leserne alle mulige detaljer. - Kjempesensasjon, kaller Sønsteby det. Og gir med et smil et godt eksempel på sin store humoristiske sans. - Pressen elsker jo slikt.- Jeg fikk aldri noen problemer med hverken kong Haakon eller kronprinsesse Märtha etterpå. Vi hadde et godt forhold. Dessuten får man vel si at jeg fikk rett, prinsessen og Erling har vært lykkelig gift i 51 år, sier han.I boken viser han at han hadde sine egenskaper som hemmelig agent i god behold, pluss en god nese for hvordan pressen tenker, da han en måned senere skulle gifte seg med sin Anne-Karin. Ekteparet Lorentzen var ikke til stede. Offisielt var forklaringen at de var i utlandet, og pressen, også Aftenposten, kjøpte den. Men sannheten var: - Jeg sa til Erling: Beklager, men dere blir ikke invitert i vårt bryllup, for i det bryllupet skal Anne-Karin være hovedperson og ikke Ragnhild.

Les også

- Gi ikke etter for terror

&lt;b&gt;Bryllupet.&lt;/b&gt; Sønsteby er Erling Lorentzens forlover 15. mai 1953. Prinsesse Ragnhilds forlover er Bitten Giæver Krogh.
&lt;b&gt;7. juni 1945.&lt;/b&gt; Kronprins Olav har tatt imot barna, som kom hjem sammen med kong Haakon og kronprinsesse Märtha. Sønsteby årvåken i forsetet.

Les mer om

  1. Kongelige