Norge

Måtte til Spania for å bli gravid

2006 blir helt spesielt for barnløse Elisabeth Kleveland (44) og Jeremy Elsom (37). I høst dro de til Spania for å få satt inn et befruktet donoregg. I juni blir familiedrømmen oppfylt.

 • Forf>
 • <forf>wenche Fuglehaug Olav Urdahl (foèto) <

En dag i høst: 14 dager etter egg-innsetning. Elisabeth og Jeremy er i leiligheten i Oslo og har åpnet en flaske vin til maten. Elisabeth har en Clearblue på badet, og tar en graviditetstest for moro skyld. Den er positiv. — Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det var en fantastisk følelse av uvirkelighet og lykke, og Jeremy satte vinen bort med én gang. Det ble knapt nok en cola, ler Elisabeth Kleveland.

Familiedrømmen.

Hun og Jeremy Elsom skal bli foreldre til en liten jente eller gutt i juni neste år. Paret har gjort alt for å oppfylle drømmen om å skape en familie. Hittil har de stort sett hatt et ukomplisert svangerskap. Men tre år med utallige forsøk, 200 000 kroner i utgifter og et inderlig ønske om å bli mamma, gjør at foreldrene engster seg litt for at noe galt skal skje.- 2006 blir helt spesielt. Jeg er gravid, og det er den største gaven noensinne, sier Elisabeth Kleveland.Foreldrene forteller sin historie for å gi håp til andre som strever med å få barn. Om ikke alltid i Norge. - Hemmeligholdelse forsterker stigma og antyder at det vi har valgt å gjøre er noe å skamme seg over slik at det må skjules. Vi har familie og venner som støtter oss, og vi kommer alltid til å være åpne om vårt barns genetiske opphav, sier Elisabeth og Jeremy.

Eggflyktninger.

De to traff hverandre for tre år siden, og det var aldri tvil: Det måtte bli de to. Elisabeth var allerede 41, og det viste seg at hun ikke ble gravid. Paret satte raskt i gang med flere prøverørsforsøk på en privat klinikk i Danmark, etter å ha fått avslag fra tre offentlige sykehus i Norge. - Jeg ble gravid én gang, men aborterte ved juletider i fjor. Det var en større sorg enn å få vite at jeg ikke var blitt gravid etter de første behandlingene, forteller Elisabeth, som ikke ville gi opp. Hun hadde et sterkt ønske om selv å bære frem sitt barn. - Eggdonasjon er ikke lovlig i Norge slik det er i de øvrige nordiske landene. Vi valgte en anerkjent klinikk i Valencia som er tilknyttet byens universitet. Legen som møtte oss ved første konsultasjon hadde veldig god tid og vi startet å snakke om hva slags barn Jeremy og jeg kunne få sammen.

Hårfarge og IQ.

Elisabeth er dønn ærlig og forteller åpent om kriterier som hun og Jeremy valgte: rase, hårfarge, pigmentnivå, kroppsbygning og IQ.- Spesialbestilt designbaby. . . ?

"Det sosiale foreldreskap er vel så viktig som genetikken"
Jeremy Elsom - Nei, det er slett ikke sånn. Fire-fem kriterier kan matche millioner av egg, og det handler jo egentlig bare om egenskaper Jeremy og jeg føler vi har fått med oss gjennom arv og miljø, og som vi ønsker å videreføre til våre barn. Vi har ingen garanti for at barnet vårt skal bli sånn eller slik. At det er friskt er det viktigste, sier Elisabeth.- Enkelte mener kvinner kun må bære frem det barn hun er genetisk opphav til?- Det er vi uenig i. Vi har et sterkt ønske om barn og et liv med barn, og derfor valgte vi eggdonasjon. Jeg ønsker også at Elisabeth skal få oppleve gleden ved graviditet, fødsel og amming og vet at det betyr meget for henne. Det betyr mye for meg også at vi er sammen om å få en familie på denne måten. Vi mener det sosiale foreldreskap er vel så viktig som genetikken, sier Jeremy.- Er det en menneskerett å få barn?- Hvorfor skal alltid det argumentet fremheves når det gjelder kvinner som er ufrivillige barnløse? Når et menneske får kreft eller en annen sykdom, gjøres alt for å få vedkommende frisk. Sånn bør det være med kvinner også. Både WHO og FN definerer ufrivillig barnløshet som en sykdom, og man bør gjøre alt for å behandle kvinnene slik at de kan lykkes med å bli gravide, mener paret som understreker at menneskerettighetskonvensjonen fremhever familien som den aller viktigste enhet for mennesker generelt.

Søskenmulighet.

Fødselen i juni skal skje normalt på Ullevål sykehus, så fremt svangerskapet fortsetter å utvikle seg sunt og normalt. Og allerede nå tenker paret fremover.- Vi har ytterligere fem befruktede egg i fryseren på klinikken i Spania, og hvis vi er heldige kan vi få flere barn. Men akkurat nå gleder vi oss til 2006 og den lille som vokser inni maven. . .

 1. Les også

  Reviderer bioloven

Spaniaturen i høst sitter bokstavelig talt fortsatt i kroppen for Elisabeth Kleveland. I juni blir hun og Jeremy Elsom foreldre til en baby med eggdonasjon. Foto: Olav Urdahl

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Høyre bør snu om eggdonasjon. Motargumentene våre holder rett og slett ikke vann. | Kristian Tonning Riise

 2. DEBATT
  Publisert:

  Eg er tidlegare ufrivillig barnløs. Eg forstår. Men vi bør ikkje tillate eggdonasjon i Norge | Marit Johanne Bruset

 3. FORELDRELIV
  Publisert:

  Kvinner reiser utenlands for å oppfylle babydrømmen med andres egg

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Norske Runa Trones (28) donerer egg til 10 engelske familier

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Flere norske kvinner reiser utenlands for å bli gravide med eggdonor

 6. NORGE
  Publisert:

  En av Norges mest kontroversielle lover blir snart vedtatt