Norge

Terrorsiktet nordmann skal ha vært sentral i Profetens Ummah

Den terrorsiktede 22 år gamle Østfold-mannen, som drev treningssenter sammen med sin drapsdømte far, skal være en sentral skikkelse i den radikale gruppen Profetens Ummah.

Politiets sikkerhetstjeneste pågrep forrige fredag en 22 år gammel mann på Gardermoen da han kom hjem fra Syria. Foto: Bjørge Stein J

  • Lene Li Dragland
  • Olga Stokke
    Journalist

22-åringen som forrige uke ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), er den første nordmannen som er siktet for terrorhandlinger i Syria.

Fredag ble 22-åringen pågrepet da han returnerte til Norge på Gardermoen. Østfold-mannen, som nå er innlagt på sykehus med en skuddskade i benet, har pakistansk bakgrunn.

22-åringen er siktet etter straffelovens § 147 d, for deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon, som har en strafferamme på fengsel inntil seks år. Kun én norsk statsborger er tidligere siktet etter denne paragrafen.

«Helt vanlig»

22-åringen drev inntil 2012 et treningssenter i Fredrikstad sammen med faren. En slektning av den siktede uttrykker stor forundring over at han nå er siktet av PST.

— Slik jeg kjenner ham, var han en aktiv gutt som var opptatt av å drive dette treningssenteret. Det var ikke noe som tyder på at han skulle reise til Syria, sier mannen, som den siste tiden har hatt lite kontakt med den siktede 22-åringen.

En av naboene til familien i Østfold beskriver dem som «en helt vanlig familie».

— Vi ble invitert av dem på kaffe én gang etter at de flyttet inn. Det var hyggelig, og jeg har ikke inntrykk av at dette var noen radikal familie, sier naboen.

Han sier imidlertid at han ikke har sett 22-åringen på en stund.

— Det er flere måneder siden jeg sist så ham. Men at han er reist til Syria, er ikke noe jeg hadde forestilt meg, sier naboen til Aftenposten.

Hevndrap

Mannen har ikke noe kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for PST. Etter det Aftenposten kjenner til har han blant annet vært aktiv i den omstridte gruppen Profetens Ummah, som har vært ledet av Ubaydullah Hussain. Han ble nylig dømt for trusler mot flere norske journalister.

Profetens Ummah har vært ledet av Ubaydullah Hussain. Her leder Hussain en demonstrasjon utenfor USAs ambassade. Foto: Lien, Kyrre

22-åringens far, som drev treningssenteret sammen med sønnen, har en lang rekke dommer på rullebladet.På 1990-tallet ble han dømt for medvirkning til overlagt drap på en kioskeier. Motivet skal ha vært hevn, og faren oppga i retten av han og en kamerat ble presset til å utføre drapet av familie i Pakistan.

Faren er i tillegg dømt for uaktsomt drap, vold mot sin kone, trusler og narkotikalovbrudd.

— Absurd siktelse

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for 22-åringen og sier følgende om hvordan klienten oppfatter siktelsen:

- Han synes siktelsen er absurd. Han har samme syn på Syrias regjerings slakt av sivilbefolkningen som for eksempel USA og Norge, sier Elden til Aftenposten.

22-åringen er løslatt av PST, og Elden sier han ikke er kjent med at det skal være noe fengslingsmøte.

PST vil vurdere om han skal fremstilles for varetektsfengsling etter sykehusoppholdet.

Les også:

Les også

  1. - Han synes siktelsen er absurd

  2. Norsk islamist siktet for drap i Syria

Bekymret

I et intervju i Fredriksstad Blad i fjor uttrykte PST i Østfold bekymring for radikalisering av unge i fylket. Aftenposten er kjent med at flere unge menn fra området har reist til Syria, og at minst én fortsatt befinner seg der.

- Han synes siktelsen er absurd. Han har samme syn på Syrias regjerings slakt av sivilbefolkningen som for eksempel USA og Norge, sier Elden. Foto: Kallestad, Gorm

Mannen forlot Norge i romjulen, er jevnaldrende med den terrorsiktede, og skal ha konvertert til islam for rundt to år siden.Hverken moskeen i Fredrikstad eller i Sarpsborg oppgir å ha noe kjennskap til 22-åringen eller hans familie.

Flere nordmenn trolig drept

Siden slutten av september i 2012 har flere nordmenn, deriblant profilerte ekstreme islamister, reist til Syria. Etter det Aftenposten kjenner til mener norske myndigheter at det nå kan være opptil 40 nordmenn som oppholder seg i det borgerkrigsherjede landet.

Flere uavhengige kilder bekrefter at tallet trolig er mellom 30 og 40.

Navngitte norske personer skal hjelpe til med å organisere reisen.

Etter det Aftenposten erfarer har norske myndigheter ubekreftede indikasjoner og opplysninger som tilsier at fire til fem nordmenn kan være drept i kamper i Syria.