Norge

Lommedalen-saken: Moren møtte ikke til sakkyndig vurdering

Moren til jenta som døde på Beitostølen nyttårsaften 2015, møtte ikke opp til sakkyndig vurdering. Påtalemyndigheten varsler at hun kan bli pågrepet.

Jenta ble funnet død i denne hytta på Beitostølen nyttårsaften 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Politiet vet ikke hvor den 45-årige kvinnen er, melder Asker og Bærums Budstikke.

– Politiet har søkt etter henne, men vi har foreløpig ikke funnet ut hvor hun befinner seg, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe til NTB.

Det var i juni at det ble varslet at det skulle gjøres en ny psykiatrisk vurdering av den tiltalte moren i Lommedalen-saken.

Moren, som er tiltalt for grov mishandling av sin 13 år gamle datter, måtte hentes av ambulanse dagen etter at rettssaken startet i Valdres tingrett, med lokaler i Gjøvik, 24. april i år. Rettssaken ble på bakgrunn av en legeerklæring utsatt på ubestemt tid.

Forsvarer Aasmund Sandland (til høyre) og statsadvokat Arne Ingvald Dymbe under rettssaken i tinghuset på Gjøvik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vurdere om hun kan møte

I juni besluttet Valdres tingrett at det skulle gjøres en ny vurdering av den 45 år gamle kvinnen. Synne Sørheim, overlege og spesialist i psykiatri, ble oppnevnt for å vurdere om kvinnen «er i stand til å møte i retten, og herunder når hun vil være i stand til å møte».

Ifølge Budstikka skulle vurderingen finne sted i begynnelsen av august, men tiltalte møtte ikke opp etter avtale. Det trenger hun heller ikke, ifølge forsvareren.

– Hun har ingen plikt til å snakke med noen som helst hvis hun ikke ønsker. Temaet er når hun er frisk nok til å møte i retten, ikke noen rettspsykiatrisk undersøkelse, sier advokat Aasmund Sandland til NTB.

Han vil ikke svare på om han vet hvor hun befinner seg.

Den tiltalte moren i Lommedalen-saken ble kjørt bort i ambulanse fra tinghuset på Gjøvik. Rettssaken ble på bakgrunn av en legeerklæring utsatt på ubestemt tid. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix Foto: Alexander Vestrum, NTB Scanpix

– Juridisk feil

Forsvareren tar juridisk feil, mener statsadvokat Dymbe, som sier det dreier seg om en sakkyndig vurdering, ikke utelukkende en rettspsykiatrisk vurdering. Man har imidlertid like stor plikt til å møte der som til en rettspsykiatrisk vurdering, ifølge Dymbe.

– Det står i loven at man kan avhentes dersom man ikke møter. Det foreligger en rettslig avgjørelse på at hun skal møte der, ikke noe som er frivillig. Man vil søke aktivt for å finne henne, avtale nytt tidspunkt og få henne framstilt, sier han.

Statsadvokaten opplyser at han via forsvareren har forsøkt å få opplyst hvor kvinnen befinner seg – og varsler at hun kommer til å bli tatt med om man finner henne.

Kvinnen nekter straffskyld for tiltalen om grov mishandling mot datteren Angelica Heggelund (13), som ble funnet død i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

 • Varselklokkene burde ha ringt i redaksjonene for Lommedalen-saken.

Det mener Nina Hjerpset-Østlie, spaltist i Aftenposten.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tiltalt mor på plass i retten i Valdres-saken

 2. NORGE

  Det blir ny psykiatrisk vurdering av den tiltalte moren i Lommedalen-saken

 3. NORGE

  Valdres-mor dømt til tre års fengsel, sier forsvarer til VG

 4. NORGE

  Dramatisk start på ny runde i Valdres-saken

 5. NORGE

  Forsvareren i Valdres-saken: – Dommen er grei å leve med

 6. NORGE

  Kortere rettsdager når Valdres-saken starter igjen mandag