Norge

Dette skjedde i tiden frem til 13-åringen ble funnet død

Hyppig flytting, påstander om mobbing og problemer med spiseforstyrrelser danner bakteppet før den 13 år gamle jenta blir funnet død av luftambulansepersonell på nyttårsaften.

På denne hytta i Valdres ble en 13 år gammel jente funnet død på nyttårsaften. Jentas mor er siktet i forbindelse med dødsfallet. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Aftenposten

 • Steffen Pedersen Øberg

I kjølvannet av den 13 år gamle jentas død har flere detaljer om tiden før nyttårsaften kommet frem. Hun skal ha slitt med spiseforstyrrelser og moren skal ifølge flere kilder ha kjempet en innbitt kamp for å hjelpe henne.

Dette skjedde i tiden frem til 13-åringen ble funnet død:

2012: Skolebytte

Den 13 år gamle jenta skal ifølge familien i flere år ha slitt med mobbing på barneskolen hun gikk på i Bærum. Det skal ha ført til at moren til slutt besluttet å flytte henne til en annen skole.

Jenta skal ha utviklet spiseforstyrrelser. Da hun byttet skole i en alder av 10 år skal hun ha begynt å spise igjen. På denne nye skolen skal hun ha hatt det bedre, og her ble hun også aktiv i det lokale idrettsmiljøet.

– Her trivdes hun mye bedre, og moren hadde mye godt å si om Lesterud, forteller en kilde til Budstikka.

 • Les mer: Bærumsordfører ber fylkesmannen og politiet vurdere nøye om jenta ble mobbet

Våren 2015: Innlagt på sykehus

Jenta blir innlagt på Drammen sykehus for spiseforstyrrelser.

August — september 2015: Moren varsler

Da jenta skulle begynne på ungdomsskolen i høst, skal mobbingen ifølge moren ha begynt igjen.

På bakgrunn av dette sendte moren brev til Fylkesmannen like etter skolestart i høst og beskrev vanskelige psykososiale forhold på skolen. Det får Aftenposten bekreftet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Fylkesmannen sender et brev til skolen der de ber dem ta stilling til påstandene fra mor 3. september, men jenta kommer aldri tilbake på skolen etter høstferien.

Oktober - november 2015: I Valdres

I oktober skal moren ha flyttet sammen med datteren til en familiehytte i Øystre Slidre kommune i Valdres. Her begynte jenta aldri på skole, men ifølge ordfører i Øystre Slidre kommune, Kjell Berge Melbybråten, mottok kommunen melding om hjemmeundervisning 26. oktober.

Noen dager senere blir barnevernstjenesten i Valdres kontaktet på telefon fra skolekontoret fra en person som ønsker å drøfte og få råd om søknaden.

Vannlekkasje i Lommedalen:

Ifølge kvinnens forsvarer Aasmund O. Sandland ble hytta på Beitostølen valgt som bolig etter at det var en vannlekkasje i huset i Lommedalen der de to, og andre, bodde.

– Alle som bodde der måtte flytte ut etter høstferien, på grunn av denne vannlekkasjen, sier Sandland til Budstikka.

Barnevernet i kommunen var bekymret:

Ordføreren bekrefter også i en pressemelding at mor og datter bodde i kommunen frem til midten av november. Han bekrefter også at barnevernet i kommunen var bekymret.

I en pressemelding kommer det frem at barnevernet i Bærum også har vært i kontakt med familien. Undersøkelsessak ble avsluttet i august, resultatet er ikke kjent.

November 2015: Melder flytting til Oslo

 1. november registreres det en ny flyttemelding fra moren. Denne gangen til Oslo.

Politiet besøker hytta:

 1. november får barneverntjenesten i Valdres en melding fra barnevernet i Bærum om trettenåringen. De vurderte meldingen som bekymringsfull, men ikke akutt.

Etter hva Aftenposten erfarer, var det barnevernet i Bærum som i november ba politiet oppsøke mor og barn på hytteadressen i Valdres for å sjekke hvordan det sto til med dem.

En måned etter at skolekontoret i Øystre Slidre har mottatt søknaden om hjemmeundervisning, sender skolekontoret en formell bekymringsmelding til barnevernet.

Samme dag, den 26. november, drar en sivil politipatrulje til hytta hvor mor og datter har vært bosatt, etter anmodning fra barnevernet.

— Oppdraget var å se om det var folk der, og det var det ikke slik politimannen kunne se, sa politiadvokat Julie Dalsveen på en pressekonferanse.

Bakgrunn for flyttingen skal ha vært lang behandlingstid:

Ifølge morens forsvarer, Sandland, var bakgrunnen for denne flyttemeldingen at moren ønsket hjemmeundervisning til 13-åringen.

– Det viste seg at det var ganske lang behandlingstid for å få til dette. Derfor ble det meldt flytting til Oslo, der det går raskere å få innvilget slik undervisning, sier han til Budstikka.

Etter dette, i slutten av november, sender Øystre Slidre kommune bekymringsmelding til barnevernet.

Nyttårsaften 2015: Jenta blir funnet død

Hendelsesforløpet i ukene som leder opp til nyttårsaften 2015 er uklart. Det er også uvisst hvor mor og datter oppholder seg i denne perioden.

På nyttårsaften ringer jentas mor nødnummeret. En luftambulanse blir sendt til familiens hytte i Valdres. Her skal de ifølge Budstikka ha arbeidet i én og en halv time, men livet til jenta stod ikke til å redde.

Skal ha kollapset 19.30 nyttårskvelden:

Morens advokat, Aasmund O. Sandland, har sett SMS'er og telefonloggen mellom avdøde og hennes besteforeldre.

Han sier at alt tyder bygger opp under at moren snakker sant når hun sier at datteren kollapset klokken 19.30 på nyttårskvelden, og at hun forsøkte gjennoppliving før hun varslet AMK-sentralen.

Skal ha dødd av sult:

Jenta skal ha vært svært tynn da ambulansen kom til stedet, ifølge VG.

På en pressekonferanse fortalte politiadvokat Dalsveen at obduksjonsrapporten tyder på at jenta døde av avmagring, men de understreker at dette ikke er befreftet som dødsårsak.

Etter det Aftenposten erfarer, onsdag, er den foreløpige konklusjonen i rapporten at jenta døde av sult.

Januar 2015: Moren siktes

Moren blir siktet for mishandling i forbindelse med dødsfallet. Hun blir forkynnet siktelsen 2. januar, men er for syk til å avhøres.

Helsetilstanden hennes gjør at hun blir tatt hånd om av helsevesenet. Hun blir senere skrevet ut av sykehuset og pågrepet av politiet.

Morens forsvarer, Aasmund O. Sandland, forteller at moren «ikke erkjenner straffskyld på noen måte».

- Siktelsen fremstår som absurd for henne.

Interkommunal barneverntjeneste i Valdres sendte bekymringsmelding til barnevernet i Oslo tre dager før jenta ble funnet død, den 28. desember, har Aftenposten fått opplyst fra virksomhetsleder Pål Andreassen.

Den nådde ikke frem til barnevernet i Ullern bydel i Oslo kommune før 4. januar.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Valdres

Relevante artikler

 1. NORGE

  Moren til 13-åringen som døde på Beitostølen, er tiltalt for grov omsorgssvikt

 2. NORGE

  Helsevesenet ga forsvarlig hjelp i Lommedalen-saken

 3. NORGE

  Valdres-mor dømt til tre års fengsel, sier forsvarer til VG

 4. NORGE

  Retten avgjør om Valdres-saken skal utsettes

 5. NORGE

  Dramatisk start på ny runde i Valdres-saken

 6. NORGE

  Den tiltalte moren i Valdres-saken ble hentet av ambulanse