Asylsøkere i Sør-Varanger glade for å bli løslatt

KIRKENES(Aftenposten): De tre asylsøkerne som har søkt tilflukt i Kirkenes kirke, har fått tilbud om å komme tilbake til asylmottaket de har rømt ifra. De har takket nei, ifølge NRK.

SISTE: Asylsøkerne sier nei til politiets tilbud om å fraktes tilbake til mottaket i Vadsø.

— De ønsker å se hva som skjer i neste uke, sier asylsøkernes advokat, Cecilie Schjatvet til NRK.

Operasjonsleder i Øst-Finnmark politidistrikt, Lars Rune Hagen, bekrefter dette og sier til Aftenposten at de ikke kommer til å gjøre noe mer med dette nå.

Representanter fra politiet skal søndag ettermiddag ha oppsøkt Kirkenes kirke for å diskutere med asylsøkerne som har søkt tilflukt i bygningen. PU har tilbudt asylantene å reise til et mottak i Vadsø for å løse situasjonen.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som har gitt asylsøkerne i kirken et tilbud om å bli kjørt tilbake til asylmottaket i Kirkenes, skriver NRK.

Har russisk visum som går ut om et par dager

Kirkeasylantenes advokat Cecilie Schjatvet bekreftet tidligere søndag overfor Aftenposten at politiet har gitt asylantene et tilbud om å fraktes til et annet mottak i Vadsø.

Hun sa at de vurderte tilbudet, siden det ikke foregår noen returer til Russland nå.

Det russiske visumet til en av asylsøkerne går ut om et par dager.

- Hva skjer med en eventuell retur til Russland da?

— Det er jo det store spørsmålet. Da mener jo både FNs Høykommissær for flyktninger, NOAS og advokater at de ikke sendes tilbake. Men så har jo regjeringen i sin praksis sådd betydelig usikkerhet knyttet til hvordan de ser på returmulighetene.

Asylantene, en 26 år gammel syrisk mann, en 32 år gammel syrer og hans 28 år gamle gravide kone, kom til kirken torsdag, da de kom seg ut av mottakssenteret Vestleiren og fikk skyss med lokale aksjonister til kirken i Kirkenes.

Avviste asylanter løstlatt i morges

De avviste asylantene ved Ankomstsenter Finnmark som ble pågrepet fredag, ble søndag morgen løslatt. De må imidlertid oppholde seg på senteret fortsatt, opplyser Politiets utlendingsenhet.

Rett etterpå kom flere asylsøkere ut for å snakke med pressen.

Det var to blide karer fra Pakistan som kom ut fra leiren for asylsøkere ved Kirkenes lufthavn.- Jeg er veldig glad, sier Ansar Mahmood (36) i det han tar politimannen i vakten i hånden, like etter løslatelsen klokken ti i dag.

Han og vennen Muhammed Wakas (25), begge fra Pakistan, kom ut for å møte Aftenposten da de etter to dager fikk lov til å forlate leiren igjen.

— Har du informasjon om den russiske grensen? Spør Muhammed oss. Når vi svarer at russerne har stanset returene over grensen foreløpig, smiler de begge.

— Det er gode nyheter, sier de.

— Det er veldig bra for oss, at vi nå får lov til å gå ut, sier Muhammed.

Tillatelsen gjelder frem til klokken åtte i kveld. Da må de som har forlatt leiren tilbake.

Lite aktuelt med lange gåturer

Likevel. Ankomstleiren ligger 15 minutter med bil fra Kirkenes og det er lite aktuelt å gå i januartemperaturene i Finnmark. Det var 15 minusgrader søndag formiddag.

— Hvordan er det mulig for oss å komme til byen? Spør Muhammed retorisk.

Begge hadde studentvisum i Russland, men da skolen de gikk på ble lagt med, reiste de videre til Norge.

De forteller at de dro fra Lahor i Pakistan på grunn av problemene i hjembyen og trekker frem frykten for selvmordsbombing, kidnapping og drap.

Inne i leiren er stemningen preget av frykt for å bli sendt til Russland, forteller mennene.

— Men vi ønsker å takke dere. For dere står ute i kulden her hele dagen og følger med, sier Ansar og ler.

Barna dro frem akebrettene

Da asylsøkerne ble formelt løslatt klokken 10.00 søndag kom det flere barn ut for å ake i snøhaugene som er inne i leiren. Det er 14–15 minusgrader der leiren ligger ved Kirkenes lufthavn denne dagen, hvilket er forholdsvis mildt, sammenlignet med de 30 minusgradene man har opplevd den siste uken.

Det har vært veldig stille ved leiren de to siste dagene, etter at politiet fredag pågrep de 82 asylsøkerne som er der, men denne morgenen er det langt flere som er ute og går.

Barna som bor på mottaket lekte i snøen søndag morgen.

Asylsøkerne kan bli sendt vekk fra FinnmarkTor Espen Haga, PUs prosjektleder i Finnmark, forteller til Aftenposten at de nå har kommet frem til at løslatelse er den beste løsningen.

— Å fremstille dem for fengsling var et uforholdsmessig inngrep slik situasjonen er nå. Nå avventer vi politiske myndigheter og hva de får til av avtaler, sier han.

PU vurderer fortløpende om asylsøkerne skal bli på ankomstsenteret eller flyttes til andre mottak styrt av UDI dersom stoppen i returer blir langvarig. Partene skal ha et møte om denne problemstillingen i løpet av dagen.

— Men foreløpig jobber vi med at det skal bli retur til Russland. Vi har et vedtak som sier at de skal til Russland, og hvis vi får en åpning på retur, så gjennomfører vi den, sier han.

Han forteller at de avviste asylsøkerne kan bevege seg fritt om dagen, men at politiet må vite hvor de skal og når de kommer tilbake.

Haga sier politiet vurderer i hvert enkelt tilfelle om det er en fare for om de vil forsøke å unndra seg.

Om stemningen inne i leiren forteller han følgende:

— De har vært pågrepne og er nå underlagt en restriksjon. Alle kan tenke seg at det ikke er noe fint å bli utsatt for det. Så stemningen er deretter.

Kritikken mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug øker:

Les også

Jusprofessor: Listhaug har mistet kontrollen

Asylsøkerne har meldeplikt

I alt 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark, også kalt Vestleiren, i Sør-Varanger kommune ble pågrepet fredag. 15 barn og foreldrene deres ble løslatt mot meldeplikt samme kveld.

Pågripelsene innebar at asylsøkerne måtte bli sendt ut av landet, fremstilt for varetektsfengsling eller løslatt innen tre dager. Søndag ble det altså klart at asylsøkerne er løslatt, og fra klokken 10 kan de forlate ankomstsenteret for å gå på butikken eller lignende på et gitt tidspunkt.

Russland er «såret»

Asylantene er planlagt uttransportert til Russland over grensen ved Storskog i Sør-Varanger. Returene som var planlagt torsdag, fredag og lørdag denne uken, ble imidlertid avlyst.

Lørdag kveld kunngjorde utenriksminister Børge Brende at russiske myndigheter sier nei til returer over Storskog fordi de vil at Norge koordinerer returene bedre.

– De har sagt at det er på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, men de har ikke gått i detalj om det er kulde eller andre ting som gjør det. De bestrider ikke at de med multivisum eller gyldig opphold i Russland kan returneres, sa Brende til NRK.

– Nå må vi se på alternative muligheter for utsendelser, som for eksempel å fly asylsøkerne til Russland, sa Brende.

Norske og russiske myndigheter starter nye forhandlinger om retur av asylsøkere neste uke.

Til VG sier utenriksministeren også at russerne er «såret».

– Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av Russland ikke er et trygt land, sier Brende til VG på telefon fra Davos.

Erna Solberg om Storskog-debatten:

Les også

- Det er alltid problemer med å returnere folk, fordi folk har et ønske bli her

Bekymring for flyktningene

Flere frivillige organisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har advart mot å tvangssende asylsøkere som har tatt seg inn i Norge over grenseovergangen ved Storskog, tilbake til Russland.

Onsdag får regjeringen trolig formell beskjed om hvordan UNHCR vurderer norsk asylpraksis.

Høykommissæren mener det er galt å betrakte Russland som et trygt tredjeland, og hevder at Norge med den omstridte asylinstruksen av 24. november bryter mot internasjonale forpliktelser

700 av asylsøkerne som har kommet til Norge over den russiske grensen, har enten oppholdstillatelse i Russland eller russisk statsborgerskap ved siden av sitt opprinnelige statsborgerskap, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Ifølge en gjensidig returavtale fra 2008 mellom Norge og Russland kan Norge returnere asylsøkere til Russland, hvis de har gyldig opphold i Russland eller multivisum.

NOAS glad for løslatelse

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er svært glade for at asylsøkerne ved Ankomstsenter Finnmark nå er løslatt.

– Det er veldig positivt at asylsøkerne nå er løslatt og at de kan bevege seg utenfor Ankomstsenter Finnmark. Vi er også svært glad for at de har fått en klarere status, sier pressekontakt i NOAS, Jon Ole Martinsen, til NTB.

– Da asylantene ble pågrepet fredag, fikk de endelig en klar, rettslig status. Med det følger også rettigheter. Nå som de er løslatt, har de mulighet til å klage på blant annet restriksjoner ved mottakssenteret eller vedtak, sier Martinsen til NTB.

Tre asylsøkere søkte kirkeasyl i Kirkenes torsdag. Nå vurderer regjeringen å fjerne instruksen som sier at politiet skal respektere dette:

Les også

KrF-leder Hareide: Å fjerne kirkeasyl er en stor overreaksjon

Myndighetene legger alt til rette for å kunne returnere tusenvis av enslige, mindreårige asylsøkere, barnefamilier og andre asylsøkere til noen av verdens farligste steder: