Norge

Asylsøkere sultestreiker mot Russland-retur

En gruppe asylsøkere i Finnmark har startet sultestreik og sier de vil nekte å gå om bord i busser for uttransportering til Russland.

Rundt 70 asylsøkere er i helgen transportert til Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes i Sør-Varanger. De frykter å bli returnert til Russland, og har nå satt i gang en sultestreik. Foto: Mohammed Mustafa/Facebook

 • Thomas Olsen
  Journalist

Rundt 70 personer er fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes nær Storskog-grensen i Sør-Varanger.

SISTE:

Les også

Migrant kunne ikke betale menneskesmuglere - funnet frosset i hjel nær finskegrensen

Flere av dem har nå startet sultestreik i protest mot behandlingen de har fått av norske myndigheter og de vil nekte å bli sendt til Russland, melder NRK.

– Alle familiene kommer til å sette seg ute på gaten i kulda. Vi går ikke om bord i bussen, sier Rami Haddad tilNRK.

Ber Norge stoppe Storskog-returer:

Les også

FN: Her bryter Norge internasjonale asylregler

Frykter å strande i kulden i Russland

Asylsøkere som er sendt tilbake til Ankomstenter Finnmark demonstrerte i helgen mot å bli returnert til Russland. Foto: Mohammed Mustafa/Facebook

— Da de hentet oss, sa de at vi skulle bli intervjuet av UDI, men det har vi ikke blitt. Vi har ikke fått noen informasjon. Både barn og voksne er nå i sultestreik, sier Haddad til NRK.Haddad oppgir i følge nettavisen iFinnmark.no å være en kristen flyktning fra Jordan Han er fraktet til Finnmark fra et mottak i Harstad. Andre har blant annet blitt hentet fra Målselv.

– Vi kan ikke gjøre noe. Vi har ikke penger, ikke noe mat. Vi blir strandet i kulda, og har ingen steder å gå. Russiske myndigheter vil ikke løfte en finger for å hjelpe oss. Ikke med mat eller sted å være, forteller han til avisen.

- Usikker tilværelse i Russland

Fredag advarte Europa-direktør Vincent Cochetel hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Norge mot å sende tilbake asylsøkere uten å realitetsbehandle deres saker individuelt.

— Man må være sikre på at de har et permanent, lovlig opphold. Men man kan ikke returnere asylsøkere som har en svært usikker tilværelse i Russland. Mange vet vi har behov for beskyttelse. Men de risikerer å bli returnert til hjemlandet, det har vi sett tidligere, sier Cochetel.

Funnet død mandag:

Operasjon Vinter 2

I løpet av høsten i fjor syklet over 5.500 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark.

Ifølge TV2er asylsøkere fra flere steder i landet hentet nordover for å bli returnert til Russland. Helgens aksjon skal ha fått navnet Opersjon Vinter 2.

Den første Operasjon Vinter kom rett før jul, da tilsammen 371 asylsøkere ble hentet på mottak over hele landet og returnert til Russland via Storskoguten å få sin asylsøknad realitetsbehandlet. Da samarbeidet Politiets utlendingsenhet med flere politidistrikter for å hente ut asylsøkere med fortsatt gyldig visum til Russland.

Torsdag i forrige uke kunngjorde Østfinnmark politidistrikt at man ikke lenger skal sende returnerte asylsøkere over grensen med sykkel, og at

Les også

Russland godtar retur av asylsøkere i busser

.

Slik skjedde sykkereturene i desember:

Les også

Henter utviste asylsøkere tilbake til Storskog - der får de utlevert sykkel og må sykle tilbake til Russland

— Risikerer å fryse ihjel

Aftenposten har tidligere skrevet at russiske medier rapporterer om fortvilte migranter i nordområdene.

Det fortelles om nedkjølte flyktninger som har måttet få medisinsk hjelp i grenseområdet mellom Russland og Finland. Hundrevis, kanskje til og med tusen asylsøkere er blitt værende i Murmansk-området etter at først Norge, så Finland innførte strengere grenseregler.

— Vi leser det samme i ulike medier, men vi har ikke fått noen rapporter om forholdene fra myndighetene i Russland. Vi må få tilgang til området, nå opplever vi full blackout. Det er bryter med FNs flyktningkonvensjon av 1951 og menneskerettighetsstandarder å sende folk tilbake uten å behandle deres sak. Nå kan de ende opp i et iskaldt ingenmannsland der man risikerer å fryse ihjel, advarer Vincent Cochetel i UNHCR.

To ganger har FNs høykommissær for flyktninger bedt om å få komme til Murmansk for å inspisere forholdene for flyktninger.

— Begge gangene har russiske myndigheter avslått, sier Cochetel.

Migrantene forsøker å komme inn i Finnland:

Les også

Forbød asylsøkere på sykkel - da kom de i Lada-vrak

— Bryter ikke med internasjonale avtaler

Før helgen ba Senterpartiet regjeringen redegjøre for hvilke vurderinger som ligger til grunn for instruksen om å returnere asylsøkere til Russland.

Men regjeringen har gjort det klart at det ikke er aktuelt å endre instruksen om retur av asylsøkere til Russland til tross for kritikken fra FNs høykommissær for flyktninger.

– Instruksen er vurdert opp mot våre internasjonale forpliktelser, og vi mener at endringene ikke strider mot disse. Det er ikke noen grunn til å endre på instruksen knyttet til Storskog nå, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Justisdepartementet til NTB.

- Norge kan ikke ta ansvar for Russlands tre millioner fremmedborgere. Men hvis det er konkrete forhold som taler for at de kan være forfulgt i Russland, så skal søknaden deres realitetsbehandles, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Jøran Kallmyr (Frp).

Han opplyser at kun de som har hatt oppholdstillatelse i Russland over lang tid eller har multivisum, blir returnert på Storskog.

Har "lukket" grensen i nord:

Les også

På det meste kom det 200 asylsøkere her hver dag. Nå har det ikke kommet én siden november.

 1. Les også

  Storskog: Ikke kommet én eneste asylsøker siden november

 2. Les også

  - Uverdig å kreve at folk sykler til Russland

 3. Les også

  FN: Norge bryter internasjonale asylregler på Storskog

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

 2. NORGE
  Publisert:

  Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

 3. NORGE
  Publisert:

  Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

 4. VERDEN
  Publisert:

  Vedum ber regjeringen vurdere å stenge grensa ved Storskog

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Dette er forklaringen på den plutselige asylstrømmen fra Russland | Arild Moe og Lars Rowe

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Storskog: Når innvandringspolitikk og sikkerhetspolitikk kolliderer | Lars Rowe