Norge

Jagland: - Terrorhandlingene er et varsel til hele Europa

  • Eivind Sørlie

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland advarer europeiske statsledere mot å bruke retorikk som kan misbrukes av høyreekstreme krefter. FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX Foto: Holm, Morten

  • Terrorhandlingene skjedde ikke i et vakuum. Anti-islamske holdninger har vokst seg sterke over hele Europa. Vi bør ikke være forundret over at noen gjør ord til handling, sier Thorbjørn Jagland.

Se vår samlesak:

Les også

Alt om tragedien

Les også:

Flere europeiske statsledere har de siste årene gått langt i å erklære det multikulturelle samfunnets fallitt. Senest i februar i år uttalte Storbritannias statsminister David Cameron at multikulturalismen har feilet.

«For å hindre at folk blir ekstremister, uansett i hvilken retning, må man bygge opp en mye sterkere nasjonal identitet», sa Cameron da.

Cameron sa at årevis med det han kalte «hands-off tolerance», uten myndighetenes inngripen, har oppmuntret forskjellige kulturer til å leve adskilte liv, og har gjort at Storbritannia ikke tør å stå opp mot rasisme utøvet av minoriteter.

Også Tysklands Angela Merkel og Frankrikes Nicolas Sarkozy har kommet med lignende utspill om det multikulturelle samfunnet.

Nick Griffin, leder av British National Party på ytterste høyrefløy, applauderte umiddelbart Camerons uttalelse, og kalte den «et stort steg fremover for våre ideer inn i det politiske mainstream».

Bekymret over retorikk

Etter at terrorsiktede Anders Behring Breiviks «ideologiske» motstand mot multikulturalisme har blitt kjent gjennom hans såkalte manifest, har flere kritisert retorikken i Camerons uttalelse.

— Det bekymrer meg at mange sier at våre samfunn ikke skal være multikulturelle, når våre samfunn allerede er det, sier EU-kommisjonær for innenrikssaker, Cecilia Malmström, til NRK

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland advarte i Observer på søndag europeiske statsledere mot å bruke retorikk som kan bli utnyttet av høyreekstremister.

Jagland betegner dette som «å leke med ilden».

Nederlendere uenig

Mange er uenig med Jagland, blant annet over halvparten av Nederlands befolkning.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik beskriver i sitt såkalte manifest sin beundring for den nederlandske politikeren Geert Wilders, som er verdenskjent for sine antiislamske utspill.

Fredag kom det frem i en spørreundersøkelse at 52 prosent av nederlenderne mener det ikke er noen grunn til at Wilders bør moderere sin retorikk i etterkant av terrorangrepene i Norge.

- Vær forsiktig med hvilke ord som brukes

I en kronikk i Aftenposten før helgen skriver Jagland at vi må slutte å bruke begrepet «islamistisk terror».

— Terrorhandlinger utført av al-Qaida har like lite med islam å gjøre som kristendom har med Breiviks terrorhandlinger å gjøre, sier Jagland til Aftenposten.no.

— Man må være forsiktige med hvilke ord man bruker, for de kan misbrukes, sier Jagland.

Jagland har også tidligere oppfordret europeiske politikere til å endre terminologien i debatten, og vil heller bruke ordet «mangfold» enn «multikulturalisme».

- Breivik levde i sitt eget samfunn

Den tidligere stortingspresidenten, stats- og utenriksministeren, sier at han likevel er enig i Camerons poeng om at «parallelle samfunn», som har sin egen kultur på siden av samfunnet, må bekjempes.

— Cameron tenkte på radikale islamistiske miljøer da han sa dette, men at Breivik fikk lov til å leve i sitt eget «samfunn» med sine egne ideer på siden av det norske samfunnet i så mange år, er i grunnen det samme.

- Likevel uttalte PST-sjef Janne Kristiansen at ikke engang Stasi-Tyskland kunne fanget opp Breivik?

— Jeg synes det er litt drøyt å si før man har undersøkt dette nærmere. For meg blir det feil, sier Jagland.

- En advarsel til Europa

Jagland har selv vært på Utøya hver sommer de siste 35 årene.

— Jeg kjenner hver eneste sti som ungdommene brukte da de flyktet fra massedrapsmannen. Jeg har sittet på stenene der mange av dem ble skutt, sier Jagland.

Nå frykter han at terrorhandlingene 22. juli er «innledningen på en ny trend» når det kommer til terrorisme i Europa.

— Terrorhandlingene i Norge er et varsel til hele Europa. Dette er ikke noe som skjer i et vakuum. Sterke anti-islamske holdninger har vokst i Europa. Vi bør ikke være forundret over at noen gjør ord til handling, sier Thorbjørn Jagland.

Les også

  1. Frp-ordfører mener partiet må dempe språkbruken

  2. - Han ville organisere det nasjonalkonservative Norge

  3. De er den tredje bølgen