Norge

Disse bygningene ville Breivik bombe

Anders Behring Breivik hadde planer om angrep på både Slottet og Arbeiderpartiets partikontor.

Anders Behring Breivik hadde planer om å angripe både Slottet og Arbeiderpartiets partikontor på Youngstorget. Foto: SCANPIX

 • Lars Martin Gimse

Samleside: Alle våre saker om tragedien

Som Aftenposten.no tidligere har skrevet hadde Anders Behring Brevik planer om ytterligere to terroraksjoner i Norge, i tillegg til bombeangrepet på Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

I dag skriver VG at massedrapsmannens mål var Slottet og Arbeiderpartiets partikontor på Youngstorget. Det skal ha vært logistikkproblemer som førte til at Breivik ikke fikk gjennomført ytterligere angrep.

Det skal ha vært slottets symbolikk som var grunnen til at Breivik ønsket å angripe det, snarere enn personene som holder til der.

— Hadde flere planer

Breviks forsvarer Geir Lippestad bekrefter at han hadde flere planer han ønsket å sette ut i live.

- Han hadde både A- og B-planer. Det var vel trolig B-planen han gjennomførte. Men jeg vil ikke kommentere hva annet han hadde planlagt, sier Lippestad til Dagbladet.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter også at Breivik hadde flere mål, men at Regjeringskvartalet og Utøya var de eneste han hadde planlagt 22.juli.

Målet med angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya var å gi et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet et så stort tap at det vil hindre rekruttering til partiet i fremtiden. Partiet må ta ansvaret for masseinvasjon fra muslimer, har siktede forklart i avhør.

I det første avhøret med Breivik kom det frem at han også ønsket å ramme Gro Harlem Brundtland, som var på Utøya samme dag som angrepene. Men Brundtland hadde forlatt øya da Breivik begynte å skyte og drepe leirdeltakerne.

Nekter straffskyld

Politiet har tidligere uttalt at avhørene med Breivik er krevende. Breivik skal blant annet være svært detaljert i sine forklaringer, og han har også fremsatt en rekke krav, som av politiet betegnes som umulige å innfri, for å fortelle om de to terrocellene han hevder finnes i Norge.

Breivik er siktet for overtredelse av terrorbestemmelsene, og ble mandag ilagt varetektsfengsling i åtte uker med brev-, besøks- og medieforbud. Fire av disse ukene vil være i full isolasjon.

Breivik har erkjent at det var han som stod bak angrepene både på Utøya og i Regjeringskvartalet, men han nekter straffskyld.

Lippestad har tidligere uttalt at grunnen til at Breivik nekter straffskyld er at han i sitt hode ikke har gjort noe galt.

- Han opplever at han er i en form for krig eller revolusjon, at handlingene er et nødvendig onde for å nå målene hans, fortalte Lippestad til Aftenposten.no tidligere denne uken.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen

 2. NORGE
  Publisert:

  Ordføreren i Nittedal siktet for grov korrupsjon – møtte hos Økokrim i morges

 3. NORGE
  Publisert:

  Lagmannsretten: Dommer i Breivik-saken byttes ut

 4. NORGE
  Publisert:

  Munnbind-saken: Politiet har ikke avgjort om de vil løslate eller fengsle Vollvik

 5. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg skildret frykt og avmakt på 22. juli

 6. KULTUR
  Publisert:

  22. juli-regissøren: – Enkelte burde blitt bundet fast i kinosalen for å se filmen