Tre bytter i Regjeringen – Ine Eriksen Søreide første kvinnelige utenriksminister

Statsminister Erna Solberg (H) er stolt over at Norge får kvinnelig utenriksminister på hennes vakt. - Vi skriver historie med første kvinnelig utenriksminister.

De tre nye ministrene fikk hver sin blomsterbukett og det vanket også klemmer fra noen av dem som hadde møtt frem på Slottsplassen fredag.

– Som dere skjønner har vi gjort endringer i Regjeringen i dag. Vi har vår første kvinnelige utenriksminister med Ine Eriksen Søreide, vi har ny forsvarsminister med Frank Bakke-Jensen og vi har fått ny minister for EU og EØS med Marit Berger Røsland, lød statsministerens korte presentasjon etter statsråd på Slottet.

– Dette er endringer jeg er veldig glad for å kunne presentere, la Solberg til.

I sjeldent selskap

– Vi skriver historie i dag, sa Solberg.

Hun sa at de har sjekket hvilke andre land som har den samme situasjonen som Norge, men kvinnelige statsminister, finansminister og utenriksminister.

– Filipinene har også hatt kvinnelig statsminister, finansminister og utenriksminister. Vi har også funnet fem dager i Liberias historie, pluss Sveits. Vi er ikke de første i verden, men det er viktig historieskriving for Norge, sa Solberg.

– Ine har unik standing internasjonalt, sier Solberg.

– Jeg er stolt over at det skjer på min vakt og i min regjering. Man kan alltids stille spørsmål ved hvorfor vi ikke har hatt kvinnelig utenriksminister før, men nå har vi det.

I gråværet på Slottsplassen fikk de tre nye ministrene hver sin blomsterbukett. Det vanket også klemmer fra noen av dem som hadde møtt frem.

Etter en kort fotoseanse tok Solberg med seg de nyutnevnte statsrådene den korte veien til statsministerboligen rett bak Slottet for en pressekonferanse.

Dette er den nye regjeringen:

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, EØS-minister Marit Berger Røsland, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og tidligere utenriksminister Børge Brende på første rad under statsministerens pressekonferanse.

Omrokkeringen er utløst av at Børge Brende får ny jobb i Verdens økonomiske forum i Sveits.

– Når du gjør en såpass liten rokkering, betyr det at du regner med å utvide regjeringen? spurte Aftenposten

– Rokkeringen skjer nå fordi Børge Brende går ut av regjeringen. Så er det slik at vi har sagt tydelig at vi skal lage ny regjeringsplattform. Vi går også gjennom politikkområder med Venstre. Det ville være unaturlig å gjøre store endringer før vi er enige om hele prosjektet og grunnlaget fremover og eventuell utvidelse av regjeringen, svarte Solberg.

Ine Marie Søreide går fra jobben som forsvarsminister til Utenriksdepartementet. Hennes post blir overtatt av tidligere europaminister Frank Bakke-Jensen.

Hans jobb overtas i sin tur av Marit Berger Røsland (41) som kommer fra stillingen som statssekretær i Utenriksdepartementet. Alle tre ble som tradisjonen tilsier presentert for offentligheten på Slottsplassen etter statsråd hos kongen.

Erna Solberg skrøt av alle de tre nye statsrådene, og takket den avtroppende utenriksministeren Børge Brende.

– Jeg vil takke Børge for hans innsats. Det har vært fire krevende år der vi har måttet håndtere veldig vanskelige saker, sa Solberg da hun fredag presentere Ine Eriksen Søreide som hans etterfølger som utenriksminister.

Solberg roste Brende for å ha bidratt til å normalisere Norges forhold til Kina.

– Det var en av de vanskeligste sakene vi overtok da vi kom inn i regjering, sa statsministeren.

Lang erfaring

Norges nye utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, er født i Lørenskog i Akershus, oppvokst på Strømmen og Tromsø og er innvalgt på Stortinget fra Oslo. Sin unge alder til tross har Søreide bøttevis med erfaring. Allerede i 1997 var hun vararepresentant på Stortinget. Fast møtende ble hun i 2001. Hun har vært nestleder i Unge Høyre, er utdannet jurist og har ledet både utdanningskomiteen og utenrikskomiteen.

Siden regjeringsskiftet i 2013 har hun vært forsvarsminister, absolutt ingen enkel politisk post. I fjor la hun fram en ny langtidsplan for Forsvaret som kun ved hjelp av Aps stemmer fikk flertall, og sist uke presenterte hun en ny plan for Hæren og Heimevernet som det slett ikke er sikkert at Stortinget blir med på.

Statsvitenskap-professor Janne Haaland Matlary er imidlertid ikke imponert over at Norge får kvinnelig utenriksminiser.

– Norge må være ett av de siste land i verden som har kvinnelig utenrikksminister. Ingenting å skryte av å være blant de siste, sier professoren.

Ny forsvarsminister

Som ny forsvarsminister blir det Frank Bakke-Jensens jobb å bistå regjeringens stortingsgrupper i å sikre flertall for landmakt-planen. Hans bakgrunn som finnmarking blir i likhet med lang og bred politisk erfaring trukket fram som en klar fordel for ham. Det hjelper sikkert også at han er kjent for sitt gode humør.

Da han ble utnevnt til ny europaminister i fjor, svarte han følgende da TV 2 ba ham beskrive seg selv under nøkkeloverrekkelsen:

– 51 år gammel, naturlig pen, glad gutt. Fra Båtsfjord, finnmarking, født ved russergrensa, sønn av en fisker.

Beholder europaminister

NRK meldte tidligere denne uka at statsminister Erna Solberg (H) ville la posten som europaminister stå tom, slik flere av opposisjonspartiene har bedt om. Senest torsdag var samarbeidspartiene Venstre og KrF ute og ba statsministeren om å gjeninnføre en egen bistands- og utviklingsminister i stedet.

Slik ble det ikke. Med Marit Berger Røsland (41) i posten blir begge statsrådene i Utenriksdepartementet kvinner. Hun har flere perioder bak seg i Oslo bystyre og er gift med tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland. Paret har to barn.

I regjeringsapparatet trådte hun inn i 2014 som statssekretær ved Statsministerens kontor. Året etter ble hun statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), før hun i fjor flyttet til Utenriksdepartementet. (©NTB)