Norge

Ombud: Rettssikkerheten for mistenke barn må skjerpes

Barneombud Anne Lindboe krever bedre rettssikkerhet for barn som er mistenkt for alvorlige forbrytelser. Hun minner om at også siktede barn er sårbare.

Barneombud Anne Lindboe sier det er viktig at også barn som mistenkes for forbrytelser, ikke bare ofrene, ivaretas på en god måte.

I dag er det krav om tilrettelagt avhør ved ett av landets elleve barnehus for barn som er ofre for eller har vært vitne til vold og overgrep, melder NRK. Det burde også siktede barn få, mener barneombudet.

– Siktede barn er også sårbare. Det er veldig viktig å ivareta også dem på best mulig måte. De bør få tilgang til oppfølgingstilbudet som er på barnehusene, som psykisk helsehjelp og oppfølging. Vi vet at mange unge lovbrytere har opplevd vold eller overgrep selv og trenger hjelp og vern, sier Lindboe.

Såkalte tilrettelagte avhør gjennomføres av spesialutdannede politifolk, mens avhørsleder, advokater og andre fagpersoner følger med på bakrommet via video.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier han forstår at barneombudet tar opp problemstillingen.

– I år skal vi gå gjennom retningslinjene til barnehusene, og da er dette tiltak vi også vil vurdere, greie ut og se nærmere på. Det kan være gode grunner til at vi bør gi et slikt tilbud også til barn som er mistenkte, seier han.

(©NTB)

Les mer om

  1. Overgrep
  2. Barneombudet