Norge

Thommessen startet ny 17. mai-tradisjon

Stortingspresident Olemic Thommessen uttalte at han startet en ny tradisjon da han la ned blomster ved Christian Frederik-statuen på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Stortingspresident Olemic Thommessen hilser fra balkongen 17. mai. Foto: Wazim Riaz

 • Ntb

— Da den avgåtte kongen - ydmyket og beseiret - seilte ut Oslofjorden en oktoberkveld i 1814, seilte han samtidig ut av den nasjonale historiefortellingen. Siden har han vært oversett og marginalisert, sa Thommessen da han holdt sin 17. mai-tale ved Christian Frederik-statuen på Eidsvolls plass.

Statuen ble avdekket av Danmarks dronning Margrethe den 18. mai i fjor, og er en gave fra regjeringen til Stortinget i forbindelse med grunnlovsjubileet. I år var første gang det var kransenedleggelse ved statuen på grunnlovsdagen.

Frisk vårluft!

Thommessen understreket at det ikke ville vært noen riksforsamling, ingen grunnlov og ingen feiring av 17. mai om det ikke var for Christian Frederik, som ble valgt til konge av riksforsamlingen i 1814.

— Og på en 17. mai skal vi huske på at det er gjennom å åpne vinduene mot verden utenfor at den friske vårluften slipper inn. Fornyelse skjer i det fruktbare møtet med det som er ulikt, sa Thommessen og la til at det nå ikke i hovedsak er danske prinser eller embetsmenn som kommer til Norge.

— Over 40 prosent av barna i barnetoget har minoritetsspråklig bakgrunn. I den norskeste av alle tradisjoner, barnetoget på 17. mai, representerer disse barna noe nytt. De er et velkomment tillegg til alt det gamle og det faste, flaggene, sangene og symbolene er like mye deres, og sammen vil alle barna, uansett bakgrunn, bygge sin fremtid, sa stortingspresidenten.

 1. Les også

  Holdt tidenes 17. mai-tale i tung bakrus

 2. Les også

  Saluttkanon stjålet i Arendal natt til 17. mai

 3. Les også

  Lag kong Olavs festmeny til 17. mai

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Stortingspresidentens 17. mai-hilsen: Bruk ikke all energi på forberedelser

 2. NORGE

  17 ting du kanskje ikke visste om 17. mai

 3. POLITIKK

  Stortingspresidenten: – Hijab og bunad er opp til den enkelte

 4. OSLO

  Bli med på en historisk sommertur til Bygdøy

 5. KULTUR

  Dansk-norsk samliv i 600 år

 6. OSLO

  Bygdøy har fascinert konger i 800 år