Holmestrandfolket får også heis inne i fjellet, som på sekunder frakter dem opp dit der de fleste bor: på fjellet over sentrum.
Dette er den nye virkeligheten for Vestfold-byen.
Der heisturen vil ta et halvt minutt, vil togturen, når den nye rutetabellen trer i kraft den 12. desember, ta 55 minutter.
Det er en besparelse på 6–7 minutter fra samme tur i dag.
Før var jernbanestasjonen et samlingspunkt i sentrum, et attraktivt nav, i dag oppleves jernbanen som i veien. Det til tross for at reisetilbudet er viktigere enn på mange år.
Det sier litt at 1500 av Holmestrands innbyggere møtte opp midt på natten for å si farvel til det siste toget som kjørte på det gamle sporet gjennom sentrum.
Det er først når dobbeltspor er klart også fra Drammen og videre mot Sande, og videre fra Nykirke til Tønsberg, at reisetiden Oslo-Tønsberg skal ned i én time.
Det skal skje i 2024.
Økt hastighet
Den 12. desember øker farten til 160 km/t på strekningen. Den 16. åpnes fjellheisen.
Inntil videre jubler Holmestrand over den nye stasjonsløsningen. Den gir byen en helt annen mulighet til å utvikle sentrum ut mot fjorden, og altså effektiv frakt av folk i to heiser, 70 meter fra bakkeplan og opp på fjellet over byen.
Attraktivt
Holmestrand får jernbaneløsningen som en rekke byer ønsker seg: En stasjon og spor i sentrum, men som samtidig er ute av syne.
Det er løsningen Hamar har ønsket seg, for å fjerne barrieren mot Mjøsa. Mange i Larvik ønsker seg samme konstruksjon, og det er løsningen Sarpsborg, Fredrikstad og flere andre norske byer ønsker seg.