Norge

Nå får Holmestrand togstasjonen «alle» norske togbyer drømmer om

Holmestrand har fått fjernet jernbanebarrieren ut mot sjøen og flytter stasjonen inn i fjellet.

Video DokumentarSe flere →
 1. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 2. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 3. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 4. Dokumentar: Kunsten å plystre

  Hans dager som skihopper er talte. Men forfatteren og samfunnsdebattanten Thorvald Steen har ikke latt seg stoppe. I 25 år har fotograf Per Maning fulgt vennen Steen, som lider av en sjelden muskelsykdom. (Regi: Per Maning)
 5. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
 6. Dokumentar: La oss snakke om været

  En eksistensiell generasjonskonflikt: Faren til Io tror ikke de menneskeskapte klimaendringene vil være katastrofale, men det gjør hun. (Regi: Io Sivertsen)
 7. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 8. Dokumentar: Celle 364

  Fra sin gamle fengselscelle stiller en tidligere Stasi-fange følgende spørsmål: Hvor bærekraftige er egentlig våre moderne demokratier? (Regi: Mathilde Babo & Zoé Rossion)
 9. Dokumentar: Hans + Liv

  Hans (93) har elsket sin kone gjennom ett helt liv. Nå gjør Alzheimer henne gradvis sykere. Sorg og tap blander seg inn i en munter manns hverdag. Hva er det igjen å leve for når han snart blir alene? (Regi: Mari Bakke Riise)
 10. Dokumentar: Huset

  I sveriges eldste kollektiv er alle de 300 leilighetene forbeholdt enslige kvinner. Menn har ikke adgang. I takt med økende boligmangel flytter nå en ny generasjon unge kvinner inn. Vil de fornye kvinnekollektivet eller ødelegge det? (Regi: Fanny Rosell)
 11. Dokumentar: Kom du?

  75 prosent av alle kvinner får ikke orgasme ved vaginalt samleie. Mange faker. Noen kommer aldri. I denne filmen møter du tre kvinner som stadig må svare på det uunngåelig spørsmålet: Kom du? (Regi: Jo Lyngklip Kyhlensø)
 12. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
 • Torgeir Strandberg
  Journalist

Holmestrandfolket får også heis inne i fjellet, som på sekunder frakter dem opp dit der de fleste bor: på fjellet over sentrum.

Dette er den nye virkeligheten for Vestfold-byen.

Der heisturen vil ta et halvt minutt, vil togturen, når den nye rutetabellen trer i kraft den 12. desember, ta 55 minutter.

Det er en besparelse på 6–7 minutter fra samme tur i dag.

Les også

 1. Alt du måtte ønske å vite om din InterCity-linje

 2. Har modernisert 17 kilometer på 17 år

Togskinnene har delt Holmestrand i to siden 1881. Heisen fra stasjonen vil gå opp til knausen øverst i bildet.

Før var jernbanestasjonen et samlingspunkt i sentrum, et attraktivt nav, i dag oppleves jernbanen som i veien. Det til tross for at reisetilbudet er viktigere enn på mange år.

Det sier litt at 1500 av Holmestrands innbyggere møtte opp midt på natten for å si farvel til det siste toget som kjørte på det gamle sporet gjennom sentrum.

Det er først når dobbeltspor er klart også fra Drammen og videre mot Sande, og videre fra Nykirke til Tønsberg, at reisetiden Oslo-Tønsberg skal ned i én time.

Det skal skje i 2024.

Økt hastighet

Den 12. desember øker farten til 160 km/t på strekningen. Den 16. åpnes fjellheisen.

Les også

Dette vil NSB tilby lokaltogpendlerne i 2026

Inntil videre jubler Holmestrand over den nye stasjonsløsningen. Den gir byen en helt annen mulighet til å utvikle sentrum ut mot fjorden, og altså effektiv frakt av folk i to heiser, 70 meter fra bakkeplan og opp på fjellet over byen.

Attraktivt

Holmestrand får jernbaneløsningen som en rekke byer ønsker seg: En stasjon og spor i sentrum, men som samtidig er ute av syne.

Det er løsningen Hamar har ønsket seg, for å fjerne barrieren mot Mjøsa. Mange i Larvik ønsker seg samme konstruksjon, og det er løsningen Sarpsborg, Fredrikstad og flere andre norske byer ønsker seg.

Les mer om

 1. Video: Nyheter
 2. Fjell
 3. Tog
 4. Tur
 5. Holmestrand
 6. Vestfold