Norge

"Jeg opplever hets, men blir ikke truet på livet..."

– Folk får mene hva de vil. Jeg kan ikke gjøre annet enn å følge min overbevisning, sier Hajrah Arshad, initiativtager til kveldens "Fredens ring"-aksjon.

Hajrah Arshad (17) slår ring rundt jødene, men omfavner langt fra Israel.

  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

-Du er en av initiativtagerne til kveldens arrangement "Fredens ring" ved synagogen i Oslo. Men du er ikke spesielt glad i Israel?

— Nei, det er jeg ikke. Jeg liker rett og slett ikke politikken Israel fører i konflikten med Palestina.

-På din Facebook-side la du i sommer ut en tekst og et kart der Israel er borte. Mener du ikke at Israel har rett til å eksistere som stat?

— Det er vanskelig å svare på ... Men svaret er jo. Men på en rettferdig måte.

-Hva mener du med det?

— Israel skal få lov til å være en stat, men det skal være en jevn og ikke minst en rettferdig løsning på fordelingen av arealer mellom Palestina og Israel.

-Forstår du at noen lurer på hva du egentlig mener?

— Det er ikke så vanskelig: Jeg har ingenting imot jøder og har aldri gitt uttrykk for det heller. Jøder i Norge er ikke ansvarlige for handlingene til staten Israel. Det finnes også norske jøder som tar avstand fra Israels politikk.

-Dere oppfordrer alle som kommer i kveld til å la partipolitiske bannere og flagg ligge hjemme?

— Ja, fordi vi ønsker alle velkomne uansett politisk tilknytning. Vi ønsker ikke slagord, men en verdig markering som støtter den jødiske befolkningen i Norge. Jøder må få nyte samme frihet til å velge, utøve og vise religiøs tilknytning som alle andre nordmenn.

-Kjenner du noen jøder?

— Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har flest muslimske venner, sånn er det.

-Så hva fikk deg til å tenke tanken på å arrangere "Fredens ring?"

— Etter angrepene i København ønsket jeg og noen andre unge muslimer å gjøre noe aktivt for å vise vår avsky. Først og fremst fordi vi er medmennesker. Det er viktig for meg som muslim i Norge å vise solidaritet med norske jøder. Vi tar avstand fra det jødehatet som mange møter daglig.

-Hva sier islam om hat?

— Islam er å beskytte våre brødre og søstre, uavhengig av hvilken religion de tilhører. Islam er å heve seg over hatet og aldri synke ned på samme nivå som haterne. Islam er å forsvare hverandre.

-Du og de andre bak kveldens arrangement er medlemmer av gruppen "Urett avsløres." Hvem er dere?

— Vi er en lukket gruppe som teller 3500 medlemmer. Vi ønsker å sette søkelys på urett som skjer i verden, og som kanskje ikke alltid får like stor oppmerksomhet i norsk presse.

-"Fredens ring" er omtalt i israelske og amerikanske aviser og nettsteder. Og i Bergen blir det arrangert en solidaritetsmarkering. Hva tenker du om det?

— Jeg tenker det er fint og veldig oppmuntrende i en tid der det skjer så mye negativt. Og kanskje flere nå kan se at det er mange fordommer mot muslimer. At vi ikke er fienden til jødene og virvler opp hat og antisemittisme.

-Har muslimer noe skyld i dette?

— Det er ekstreme personer i alle miljøer. Muslimer kan ikke få skylden for alt som er galt eller går galt.

-Noen sier i kommentarfeltene på nettet at arrangementet er et spill for galleriet, at du iscenesetter noe for å bedre muslimers renommé?

— Folk får mene hva de vil. Jeg kan ikke gjøre annet enn å følge min overbevisning. Og tross alt får jeg og alle som står bak arrangementet flest positive tilbakemeldinger.

-Opplever du selv trusler og hets?

— Ja, jeg gjør det. Men jeg blir ikke truet på livet. Men det er meldinger som Jeg skal lage curry av hodet ditt...

-Er du aldri redd?

— Nei, det er jeg virkelig ikke, og jeg tror ikke jeg har grunn til å frykte noe eller noen.

-Du har alltid vært en tøff jente?

— Ja, på Sagene skole fikk jeg en lærer til å begynne å grine. Jeg mente ikke å være slem, men utfordret grenser og var opprørsk og rebelsk. Men det gikk over.

-Hvor har du ditt engasjement fra?

— Mye fra foreldrene mine, men aller mest fra lærerne på Sagene. De ga meg selvtillit og tro på at jeg kan fikse det meste om jeg bare vil. Og de oppmuntret meg til å ta ordet og ytre meg.

-Så hva tenker du om ytringsfrihet?

— Misforstå meg rett nå: Jeg forstår dem som står bak angrepene på Charlie Hebdo-redaksjonen i Paris – fordi tegningene og karikaturene var så ekstremt provoserende. Jeg forstår deres sinne og raseri. Men når det er sagt: Ingen har rett til å utøve vold eller drap fordi de opplever å bli krenket.

-Du er ikke tilhenger av absolutt ytringsfrihet?

— Nei, fordi jeg ikke helt forstår hvorfor det er så viktig å provosere. Jeg mener man skal ta hensyn og tenke seg om før man ytrer. Jeg tenker mange personlig kristne vil føle det støtende om man karikerte Jesus som en gris...

-Hva håper du kommer ut av "Fredens ring? "

— Jeg håper at etter lørdag kan det bli lettere for meg og alle ungdommer i Norge å være muslim. At det skal bli lettere for alle jøder å være jøder. At det skal være plass til alle. At vi kan leve sammen i fred og kjærlighet.

-Naivt?

— Det synes sikkert noen, men det er lov å håpe.

wenche. fuglehaug@aftenposten.no

twitter: @fuglehaug