Småbarnsfar pågrepet for 14 år gammelt drap i Oslo

En tidligere straffedømt småbarnsfar (32) er pågrepet og siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten (23) i 2002. Mannen, som tidligere har vært avhørt som vitne i saken, nekter straffskyld.

Drapsetterforskerne startet et flere timer langt avhør av 32-åringen kort tid etter pågripelsen. I avhøret ble han gjort kjent med politiets drapssiktelse. Først ved 20-tiden var avhøret ferdig.

– Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvareren hans, advokat Vidar Lind Iversen.

– Har politiet konfrontert ham med noen bevis?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

– Hvordan tar han pågripelsen og anklagene mot seg?

– Tungt. Det er helt naturlig.

Mannen er norsk statsborger med utenlandsk opprinnelse, bosatt i Oslo.

Uten dramatikk

32-åringen ble pågrepet uten dramatikk på en adresse i Oslo onsdag klokken 12. Politiet ønsker ikke å fortelle hvor dette er, men han ble ikke pågrepet hjemme.

På en pressekonferanse onsdag klokken 17 sa politiet at de nå ikke kan gå inn på hva som har ledet til siktelsen.

Ifølge VG er 32-åringen dømt for å ha vært med på et knivran sammen med tre andre av en person én måned før Egil Tostrup Bråten ble drept i 2002.

Egil Tostrup Bråten (23), som ble drept i Oslo i 2002.

Aftenposten er også kjent med at mannen tidligere er straffedømt for flere forskjellige forhold.

Da drapet fant sted i 2002, var mannen, som den gang var 18 år, allerede dømt tre ganger tidligere.

De siste årene har 32-åringen vært i jobb og han har også stiftet familie.

Var inne i saken 11 år etter drapet

32-åringen ble avhørt som vitne i drapssaken i 2013. Politiet vil ikke gå inn på om de den gang hadde mistanke til ham, eller hva slags etterforskningsskritt som førte til pågripelsen nå.

Motiv sentralt i etterforskningen fremover

Når det gjelder motiv for drapet, sier politiet følgende:

– Vi har jobbet med flere teorier. Med bakgrunn i sakens utvikling, og at vi nå har foretatt en pågripelse, kan vi ikke kommentere dette ytterligere. Det vil være et av de sentrale punktene i den videre etterforskningen, sier politioverbetjent Stein Olav Bredli.

Ikke kjent forbindelse

Bredli opplyser at de ikke kjenner til noen forbindelse mellom Egil Tostrup Bråten og siktede.

– Det arbeidet vi startet i 2002, er kommet ett skritt videre, sier Bredli til Aftenposten.

– Hvor store ressurser har politiet brukt på dette i år?

– Vi har brukt tilstrekkelig med ressurser, sier Bredli til Aftenposten.

Politioverbetjent Bredli opplyser til Aftenposten at siktede er av utenlandsk opprinnelse, men vil ikke gå inn på hvilket land han kommer fra.

– Han har ikke bodd hele livet i Norge, sier Bredli.

Drept for 14 år siden

Egil Tostrup Bråten (23) fra Våler i Hedmark ble drept med et stikkvåpen i Oslo sentrum natt til mandag 18. november 2002.

Gjerningsmannen, eller -mennene ble aldri tatt den gang.

Nå, 14 år senere, er altså en mistenkt pågrepet og siktet for drapet, opplyser Oslo politidistrikt, som sendte ut pressemelding etter at NRK som første medie meldte om pågripelsen.

Dette vet vi om drapet på Bråten:

En politipatrulje var rett ved da Bråten ble stukket ned og drept i Oslo 18. november 2002. De fant 23-åringen dødelig såret.

  • Knivstikkingen fant sted bare få minutter før politiet kom kjørende forbi, men ingen vitner så selve drapet
  • Et vitne så to menn følge etter Bråten i minuttene før drapet, men politiet kom aldri på sporet av dem.

Bråten ble funnet liggende på bakken i Nordahl Bruns gate, kun noen få meter fra inngangen til bygården han leide hybel i.

23-åringen hadde vært på Eldorado kino sammen med noen venner denne søndagskvelden. De spiste pizza sammen før de skilte lag i sentrum.

Klokken var rundt 00.30 da Bråten beveget seg mot sin bopel i Nordahl Bruns gate, rett ved Blitzhuset. Han tok ruten via St. Olavs plass, bort Langes gate og nedover i Nordahl Bruns gate.

Her er politiinspektør Grete Lien Metlid og politibetjent Harald Frode Fredrickson fotografert på åstedet i Nordal Bruns gate i Oslo. Det var Fredrickson som fant Bråten knivstukket den skjebnesvangre kvelden i 2002.

To personer fulgte etter ham

En observant taxisjåfør så to personer følge etter det som trolig var Bråten fra like ved St. Olavs plass og oppover Langes gate. Taxisjåføren reagerte på dette, og kjørte etter inn i Nordahl Bruns gate. Der ser han tre personer stå sammen på fortauet.

Taxisjåføren ser ikke noe mistenkelig og kjører videre.

Under ti minutter senere kjører en politibil nedover i Nordahl Bruns gate. Klokken er blitt 00.50.

Forsøker å redde livet hans

Plutselig ser politibetjent Harald Fredrickson en mann som ligger på ryggen. Den relativt ferske politimannen ser ikke noe blod eller noe annet som tyder på at mannen er alvorlig skadet. Fredrickson går ut av bilen for å sjekke.

Brått legger han merke til et knivstikk under jakken hos mannen som ligger på fortauet. Politifolkene tilkaller ambulanse og setter i gang livreddende førstehjelp. Den skadede er Egil Tostrup Bråten.

Politiet fant en knivslire på åstedet. På den kan kriminalteknikerne ha sikret viktige spor, fingeravtrykk og/eller DNA.

En ambulanse kommer til ganske raskt, og frakter Bråten til Ullevål sykehus. Han dør kort tid etter ankomst.

En av politiets teorier er at 23-åringen ble drept i forbindelse med et ransforsøk. Dette er ikke bekreftet.

Ny etterforskning i 2013

Drapet på Bråten er aldri blitt henlagt. I 2013 Oslo-politiet intensiverte politiet etterforskningen.

24. november 2002: Venner og familie sammen med Leeds- og Tottenham-tilhengere mintes den Egil Tostrup Bråten med en supportermarsj til stedet i Nordahl Bruns gate hvor han ble knivdrept.

– Vi har tatt i bruk ny teknologi og tekniske metoder i forhold til sporene i saken. Dette har til nå vært en uløst sak, men hvor vi nå jobber aktivt og har en pågående etterforskning, sa politiinspektør Grete Lien Metlid til Aftenposten da.

VG har vært i kontakt med foreldrene til Egil Tostrup Bråten, som ikke ønsker å si noe om pågripelsen.

– Vi har en god dialog med familien og har orientert dem om hva som skjer i dag, sier politioverbetjent Bredli til Aftenposten onsdag.