Norge

«Det er forferdelig, det som er skjedd. Jeg er målløs, ordene forsvinner»

Longyearbyen har fått en tung inngang til julen. Et barn og en 42 år gammel mann ble revet bort i det tragiske snøskredet.

tac50bf0_doc6nmvjgqtwi96j1x296l.jpg Tore Meek

 • Bjørn Egil Halvorsen
Les også

Direkteblogg om snøskredet på Svalbard

Flagget vaiet på halv stang i Longyearbyen søndag. To av byens innbyggere er døde etter det voldsomme snøskredet som rammet byen lørdag formiddag.

Et barn ble bekreftet omkommet søndag kveld etter å la ligget kritisk skadet på Universitetet i Nord-Norge. Fra før var 42 år gamle Atle Husby bekreftet omkommet.

Kolleger og venner:

Les også

- En sosial og inkluderende mann

De øvrige åtte som ble innlagt, har lettere skader.

Sogneprest Leif Magne Helgesen. Ole Magnus Rapp

— Dette var en veldig tung beskjed å få. Dette er tungt for mange i Longyearbyen å bære, sa sysselmann Kjersti Askholtunder en pressekonferanse søndag kveld.

De to som er omkommet, ble ikke funnet i samme hus.

Sogneprest Leif Magne Helgesen har vanskelig for å uttrykke omfanget av tragedien.

— Det er forferdelig, det som er skjedd. Jeg er målløs, ordene forsvinner, sa Helgesen til NTB i går kveld.

— Det er Longyearbyen på sitt mest sårbare, når noe slikt skjer midt inne i husrekkene, der man skal være trygg. Samtidig er det Longyearbyen på sitt sterkeste. Folk støtter hverandre og dem som er nærmest berørt.

Utrolige scener etter skredets herjinger. Tore Meek, NTB Scanpix

Ingen hast med å vende tilbake

I helgen evakuerte sysselmannen totalt 171 personer fra rasutsatte området under fjellet Sukkertoppen. Disse har flyttet inn i ledige leiligheter, til venner eller andre som har åpnet sine hjem.

De får neppe flytte hjem til jul.

— Det faglige rådet vi har fått fra skredeksperter, er at været må endre seg, og det må slutte å gå skred i området her før tilbakeflytting kan vurderes, sier Askholt.

Aftenposten møtte en av de evakuerte, Mohammed Aslaoup, i går. Han jobber i Coop-butikken i Longyearbyen og følte seg inntil lørdag morgen trygg på Svalbard. Nå har han ingen hast å vende tilbake til huset under Sukkertoppen.

— Nå har jeg en trygg plass å bo, sammen med venner. Jeg fikk kun med meg de klærne jeg hadde på. Men å hente ting, for eksempel lommeboken, har jeg ikke lyst til, sier han.

Mohammed Aslaoup har ingen hast med å flytte tilbake. Ole Magnus Rapp

Kona var reist til familien i Asker før raset gikk, og i morgen drar også Aslaoup sørover og skal prøve å bearbeide tunge minner.

— Jeg deltok sammen med mange andre i leteaksjonen. Vi måkte snø, flyttet planker og visste ikke hva vi kunne finne. Jeg var i gruppen som fant den omkomne mannen, og det vil jeg aldri glemme, sier han.

Les også

Slik rammet snøskredet Longyearbyen

Tro til med sag, øks og spett

Over 100 frivillige og mannskap fra nødetatene deltok i den omfattende leteaksjonen.

Minst et hus var klappet sammen, mens syv – åtte andre boliger var flyttet på og skamfert av snømassene. Mellom knuste planker ble overlevende funnet, og man hentet sjokkskadede beboere ut av deres ødelagte hus. Det ble gravd i flere timer. Folk møtte opp med sag, øks, spett, spader og hodelykter.

Anslagsvis 35–40 personer oppholdt seg i husene som ble tatt av skredet. Og faren for nye skred er fortsatt ikke over.

Søndag gikk det skred både i Nybyen og i Bjørndalen, et hytteområde ved flyplassen. Det snødde fortsatt, og vinden kan lage skumle snøskavler oppe i fjellskråningene.

Eksperter fra NGI karakteriserer værforholdene i Longyearbyen de siste dagene som «veldig spesielle». I løpet av få timer kom det enorme mengder snø, samtidig som det blåste vind med storms styrke.

— Når været har endret seg, og det stabiliserer seg over minst to døgn, kan vi vurdere om noen av de evakuerte områdene kan tas i bruk igjen, sier sysselmannen.

Fundamenteringen kan ha reddet liv

Tross det tragiske utfallet kan Svalbards klimatiske forhold indirekte ha forhindret at flere liv gikk tapt. Det tror skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), Kjetil Brattlien.

Svalbards grunn består av permafrost. Det vil si at den er frosset hele året. Derfor er husene i Longyearbyen fundamentert på påler.

— Fordi husene står på påler, kom det også krefter underfra. Husene fikk et løft i tillegg til et kraftig skyv. Det kan ha virket positivt inn fordi konstruksjonen da ga litt etter. Ødeleggelsene blir ikke like store, sa Brattlien til Aftenposten søndag ettermiddag.

Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI. Tore Meek/NTB Scanpix

— Svalbards klimatiske forhold kan indirekte ha reddet liv?

— Det blir litt spekulasjoner. Men ja, jeg tror det. Det så ut som en slagmark. At ikke flere menneskeliv har gått tapt er utrolig sier Brattlien.

Anne Kristin Jakobsen slo i mikrobølgeovnen for å bli hørt:

Les også

Redningsmannskapene gravde frem Anne (44) fra hennes eget kjøkken

Vil ta tilbake tryggheten

Søndag var både kafé og butikker åpne. Midt i det tragiske ønsker Longyearbyens befolkning å ta hverdagen tilbake. Lokalstyret har gitt de evakuerte beskjed om å hente ut det vi trenger av mat og klær i butikken.

Lokalstyreleder Arild Olsen står midt oppe i sin vanskeligste oppgave, men føler at krisehåndteringen fungerer.

— Vi har øvd og er forberedt på noen krisescenarioer. Men at katastrofen skjedde midt i byen vår, var det vanskelig å forestille seg, sier han.

— Uten denne massive innsatsen fra alle, kunne tragedien blitt større. Nå vet jeg at det jobbes mye med å ta vare på folk som har behov for ekstra omsorg. Mange inntrykk skal bearbeides, sier han.

Lysene står fortsatt på i bilen ved de smadrede husene. Tore Meek, NTB Scanpix

Arild Olsen ser det som lokalstyrets oppgave å igjen skape en trygg by å bo i. I første omgang skal man ivareta dem som har behov for det, så skal trygghetsfølelsen hentes tilbake.

En av hans umiddelbare reaksjoner er at boligområdet som er rammet, ikke skal gjenoppbygges.

— Vi avventer nå rapporter fra skredeksperter. Men jeg ser ikke for meg at det blir bygd nye boliger her. Høyst sannsynlig blir heller ikke noen av dem som nå er evakuert, tatt i bruk igjen. Uansett ikke før vi er 100 prosent sikker, sier han.

Les tidligere saker om Svalbard-tragedien:

 1. Les også

  Sysselmannen slo alarm om svak beredskap på Svalbard i 2013.

 2. Les også

  Svalbard: Eneste sted i Norge uten skredvarsel

 3. Les også

  Han gravde febrilsk etter vennene: «Det var som etter en eksplosjon»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Flere boliger evakueres i Longyearbyen på grunn av rasfare

 2. NORGE

  Anbefaler permanent fraflytting fra skredfarlig område på Svalbard

 3. NORGE

  Boliger evakueres før uværet treffer Svalbard

 4. NORGE

  Uvær på Svalbard: Mange evakueres, skole og barnehager stenges

 5. NORGE

  Beboere på Svalbard får fremdeles ikke flytte hjem

 6. NORGE

  142 boliger skal rives for å skredsikre Longyearbyen