En kvinne er død etter knivstikking på Nav-kontor i Bergen. En mann er siktet for drap.

Væpnet politi har pågrepet en person etter at to personer er blitt knivstukket på et Nav-kontor i Bergen. Ofrene er to Nav-ansatte.

Rundt klokken 11.15 ble den pågrepne personen ført ut av Nav-bygget på Årstad. Personen var tildekket.

En Nav-ansatt kvinne i slutten av 50-årene døde etter knivangrepet mandag formiddag. En annen Nav-ansatt er lettere skadet. Kvinnen er i 30-årene.

Den mistenkte gjerningsmannen er en norsk statsborger av utenlandsk opprinnelse, meldte politiet på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Mannen er siktet for drap og grov kroppsskade. Mannen har hatt opphold i Norge etter 2011, og har vært norsk statsborger siden 2019.

Mannen er ikke en kjenning av politiet.

Det ble satt i gang en væpnet politiaksjon etter at Vest politidistrikt klokken 10.02 fikk melding om knivstikking på Nav Årstad på Danmarksplass i Bergen. Første politibil var på stedet etter fire minutter.

Politiet fikk seks ulike nødtelefoner fra ansatte i det lokale Nav-kontoret.

To personer ble funnet knivstukket på stedet. Disse ble kjørt til Haukeland universitetssykehus. Den ene ble senere på dagen altså bekreftet omkommet.

Var på stedet etter fire minutter

– Dette er en tragisk og dramatisk situasjon som berører mange, sier politiinspektør Morten Ørn, leder for geografisk driftsenhet Bergen, Askøy og Øygarden.

Bevæpnet politi utenfor Nav-kontoret i Bergen mandag formiddag.

Hendelsen ble av politiet definert som en PLIVO-hendelse (Pågående livstruende vold).

– Vi fikk beskjed om at gjerningspersonen beveget seg rundt i bygget. Denne gjerningspersonen ble pågrepet etter seks minutter, uttaler Ørn.

Bergens Tidende skrev klokken 11.15 at den antatte gjerningsmannen ble ført ut av Nav-bygningen av politiet. Mandag ettermiddag ransaket politiet adressen den pågrepne er registrert på, ifølge Bergens Tidende.

Mandag formiddag var det stort oppbud av nødetater utenfor Nav-kontoret. Ifølge Bergensavisen har det vært minst 15 ambulanser, politibiler og brannbiler på stedet.

Ansatte samlet på hotell

Direktør Anne Kverneland Bogsnes for Nav Vestland sier at det som har skjedd er dypt tragisk.

– Vi er i sjokk og sorg etter å ha mistet en god kollega i dag, sa Bogsnes på en pressekonferanse mandag etter middag.

– Det som har skjedd er dypt tragisk. Nav har en viktig oppgave i samfunnet, og vi ønsker å møte mennesker uten sperringer og strenge sikkerhetskontroller.

Hun fortalte at Nav skal være et trygt sted både for ansatte og bruker.

De ansatte på Nav-kontoret ble mandag samlet på et hotell for å bli ivaretatt av et kriseteam, sier assisterende direktør ved Nav Vestland til avisen.

Gater i området ble sperret av.

Vet ikke om angrepet var rettet mot spesifikke personer

Innsatsleder Synnøve Malkenes opplyste at politiet gjorde flere søk i bygget etter hendelsen. Gjerningsmannen var mandag formiddag i samtaler med politiet.

– Vi vet ikke om dette var et angrep rettet mot spesifikke personer, eller om det var tilfeldig. Vi vet at det var andre ansatte til stede, og vi har kontroll på alle som var inne i bygget på tidspunktet dette skjedde. De er samlet og tas hånd om av helsepersonell på stedet, sier Malkenes.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte reiser til Bergen tirsdag morgen.

Nav-sjefen reiser til Bergen

– Dette er dypt tragisk for alle som jobber i Nav, sier Nav-sjef Hans Christian Holte til Aftenposten.

– Jeg tenker særlig på familien til drapsofferet, og på hun som ble skadet.

Mandag hadde han jevnlig kontakt med fylkesledelsen i Nav-Vestland.

Holte sier at det som skjedde ved kontoret på Årstad er en hendelse «som ikke skal skje».

Etter at en Nav-ansatt ble drept på Grorud i 2013 har det vært gjort mye for å øke sikkerheten ved kontorene.

– Vi har hatt betydelig opplæringsvirksomhet. Det har også vært gjort mye når det gjelder forebygging og rapportering, sier han.

Holte sier at det også er innført flere fysiske tiltak for å øke de ansattes sikkerhet, men han vil ikke gå i detalj om hva det dreier seg om.

Han viser til en rapport fra 2018 som konkluderte med at tiltakene virket. Det var færre trusler og angrep de siste årene.