Norge

Taper på fond <br/>- igjen og igjen

Panikkselgerne taper omtrent 16 prosent ved hver børsnedgang, mener forvalterne i Skagenfondene.

Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening (VFF) mener sparerne må ha &quot;is i magen&quot;, og ikke la seg påvirke av små nedgangsperioder som gjerne kommer én eller to ganger hvert år. Disse fondssparerne tjener penger i det lange løp, hevder han.
  • Forf>svein Erik Furulund (foto)

Les også: Hopper av aksjefond

Slik bør du spare

Sjekk våre fondslister her!

I går kom tall som viser at mange norske fondssparere i mars solgte unna like etter toppen, for femte gang på tre år. — Først og fremst vil jeg påpeke at dette er snakk om bare noen få. Vi mener at 97 prosent av fondssparerne har opptrend riktig i forbindelse med korreksjonen i februar til mars. Innløsning av fond holder seg stort sett på 2,7 til 3,1 prosent, denne gangen var det høyere. Det er snakk om en liten økning, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening (VFF).

Taper penger.

Han er forundret over medienes fokus på den lille andelen som selger etter børsfall.- Når markedene er på toppen, skrives det om alle som har tjent masse penger. Da er det ikke rart mange vil kjøpe fond. Så, når markedet er på bunnen, skrives det om alle taperne. Da blir folk naturligvis mer skeptiske til slik sparing, sier Ruud.Han mener de fleste sparerne har forstått produktene hans medlemsbedrifter selger.- De aller fleste sitter over slike små nedgangsperioder, som kommer én eller to ganger hvert år. Disse fondssparerne tjener penger i det lange løp. De som forsøker å "time" går det dårligere med. De sitter på gjerdet en stund, og går inn på en høyere kurs. Dermed har de tapt penger, sier Ruud.- Selv profesjonelle investorer har ofte problemer med å "time" markedet, sier han.

Gjengangere.

De store folkefondene opplevde også pengeflukt i mars. Verst gikk det utover DnB NOR Global og Skagenfondenes Global og Vekst.Harald Espedal er administrerende direktør for Skagenfondene, og har studert dette fenomenet.- Vi erfarer at det ofte er de samme fra gang til gang. Det er et lite mindretall av våre kunder som selger seg ut like etter hver eller annenhver korreksjon. Dette gjelder spesielt kunder med unit linkprogram. Det ser vi denne gangen, og det har vi sett tidligere, sier Espedal.

Bytter gratis.

Unit Link er en spareform som har vokst i popularitet de siste par årene. Produktet lar deg som fondskunde gratis (eller mot et lite gebyr) bytte mellom ulike spareløsninger, alt fra bankkonto til høyrisikofond. Gevinstbeskatning utløses ikke før du går helt ut av unit linkprogrammet.- Det kan være en del kunder som forsøker å "time" markedet - de vil selge seg ut på topp, og kjøpe seg inn igjen på bunn. Dessverre går disse kundene glipp av mye avkastning. Kanskje fortsetter fondet å falle etter at de har solgt seg ut, men da gjelder det å treffe riktig tidspunkt for å gå inn igjen. Vi ser at de taper omtrent 16 prosent hver eneste gang, sier Espedal.Han gjenkjenner mønsteret: Oslo Børs faller 8-10 prosent, og innløsningene øker. Så kommer de tilbake når fondskursen er enda høyere.- De som har svidd av slike sparebeløp flere ganger, har kanskje tapt mer enn de hadde gjort dersom nedturen hadde kommet for fullt, sier Espedal.

Hold deg i ro.

Han forteller at dette spesielt gjelder andelshaverne i fondet Skagen Kon-Tiki. Dette er et fond med noe høyere risiko enn globale fond, fordi det investerer minst halvparten av kapitalen i vekstmarkeder. Dette er typisk Asia (utenfor Japan) og Sør-Amerika.- Våre mer stabile fond har også slike spekulanter, men langt færre. De rammes gjerne også mildere, ettersom svingningene er mindre, sier Espedal.Hans soleklare råd til fondssparere med nerver er å holde seg i ro selv om markedet korrigeres.- Det er slik de aller fleste av våre kunder opptrer. De lar seg ikke stresse av en korreksjon. Vi anbefaler faste spareavtaler, fordi de motvirker "timing"- effekten. Når kursene faller kjøper du billigere andeler, sier Espedal.- Hva med dem som vurderer å investere et større éngangsbeløp, men er redde for å treffe toppen?- Splitt opp beløpet i flere porsjoner, og invester i løpet av en periode på 12 måneder. Da reduseres risikoen for å treffe en eventuell topp, sier han.

Harald Espedal, Skagen/fondene.
Klikk for større bilde.