Norge

Barn ned til 12 år som bor sammen med alvorlig syke kan vaksineres

Barn ned til 12 år som bor sammen med familiemedlemmer som kan bli svært syke av covid-19, får nå tilbud om koronavaksine. Uten vaksine må disse barna ofte isoleres slik at de ikke smitter syke i samme husstand.

FHI mener at barn ikke skal holdes hjemme fra skolen for å beskytte immunsupprimerte pårørende. Dette rådet støttes av Barnelegeforeningen.
 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

Personer med svekket immunforsvar risikerer å bli svært syke av selv banale infeksjoner. Dette kan være alt fra kreftpasienter til pasienter med autoimmune sykdommer, og noen pasienter som har fått donert organer.

Nå har Folkehelseinstituttet (FHI) har informert alle kommuner om at fastleger kan anbefale koronavaksinering til barn av voksne med svekket immunforsvar. Det gjelder for barn fra 12 år og eldre med immunsvekkede personer i samme husholdning. Og som opplever urimelige belastninger og sosiale restriksjoner som følge av dette.

Det er formelt Helse- og omsorgsdepartementet som står bak rådet.

Også disse barna skal gå på skole

Barnet bør få vaksine som en del av kommunens øvrige vaksinasjonstilbud.

– Det kan være situasjoner hvor barn og ungdom i alderen 12-15 år har stor psykososial belastning og restriksjoner fordi de bor med sårbare personer som enten ikke har effekt av vaksine eller ikke er vaksinerte. Disse kan få tilbud om vaksine for å kunne få et mer normalisert liv. Det er usikkert hvor mange barn dette dreier seg om. Det sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege og spesialist i barnesykdommer, FHI.

FHI mener at barn ikke skal holdes hjemme fra skolen for å beskytte immunsupprimerte pårørende. Dette rådet støttes av Barnelegeforeningen.

Vaksinene fra Pfizer og Moderna er begge mRNA-vaksiner. De har midlertidig markedsføringstillatelse for barn og voksne over 12 år.

Stadig større grupper anbefales vaksine

FHI anbefaler stadig flere å ta vaksinen.

Onsdag ble det kjent at gravide rådes til å vaksinere seg etter første trimester. Det samme gjelder ungdom ned til 16 år.

Barn med underliggende sykdommer er blitt tilbudt vaksiner i flere måneder. Drøyt 600 barn mellom 12 og 15 år er vaksinert med to doser, viser siste ukesrapport fra FHI.

FHI jobber med å gi en anbefaling til regjeringen om eventuell vaksinasjon av alle barn ned til 12 år. Barn med særlig alvorlig underliggende sykdom anbefales allerede å tilbys vaksine.

I vurderingen om vaksinasjon av barn og unge vil den direkte beskyttelsen vaksinen gir veies opp mot mulige bivirkninger. Hvor stor betydning vaksinasjon av barn ned til 12 år betyr for å unngå smitte, er også en del av vurderingen.

Les også

 1. FHI med nye råd til gravide om koronavaksine

 2. Koronavaksine kan bli aktuelt for alle barn over 12 år. Slik gikk det da Simon (13) fikk stikket.

 3. Nå strømmer barna tilbake til små klasserom. Blir de vaksinert?

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Vaksine
 3. Koronaviruset
 4. syke