Norge

Nå strømmer barna tilbake til små klasserom. Blir de vaksinert?

Mandag åpnes dørene for mange skolebarn. De er ikke vaksinert. FHI føler seg rolig på at det går bra. Men noen foreldre er ikke helt enig.

Elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i fjor.
 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

Foreldreparet Cathrine og Trym Nordhus fra Bærum er blant dem som er provosert over at foreldre ikke kan få bestemme om barn skal få vaksine mot covid-19.

I uke 31 testet 457 barn positivt på covid-19. Økningen var størst blant de minste barna. 156 barn under fem år var smittet i uke 31 mot 99 uken før. Dette kommer frem i Folkehelseinstituttets ukerapport.

Vaksinen mot covid-19 er godkjent til bruk på barn ned til 12 år. I Norge er det foreløpig ikke anbefalt friske barn å ta vaksinen.

Barn med underliggende sykdommer har imidlertid fått tilbudet.

FHI har anbefalt at ungdom mellom 16 og 18 år får vaksinen. Regjeringen tar stilling til dette neste uke.

Cathrine og Trym Nordhus fra Bærum er blant dem som er provosert over at foreldre ikke kan få bestemme om barn skal få vaksine mot covid-19.

50 barn med smitte

På skolen der barna til Nordhus går, testet 50 elever positivt i vinterferien.

I et innlegg i Nettavisen skriver de to at de er bekymret over myndighetenes signaler den siste tiden.

De mener helsemyndighetenes budskap er at barn ikke blir alvorlig syke eller lett smitter andre dersom de får covid-19, og at bivirkningene er bagatellmessige.

Ekteparet tror at dersom barn ikke får tilbud om vaksine, vil en del foreldre velge å gå aktivt inn for å få barna smittet.

– Hvis helsemyndighetene påstår at viruset er ufarlig for barna, og man vet at de kommer til å bli smittet uansett, kan noen ønske å få barnet smittet så raskt som mulig. Slik myndighetene legger det frem, får barna enten covid -19 eller de får vaksine, sier Trym Nordhus.

FHI: Smitten vil ikke spre seg raskt

Barnelege og forsker Pål Surén i Folkehelseinstituttet forstår at mange foreldre er spente og bekymret før skolestart.

– Mange synes det er urovekkende at barna plutselig kommer tilbake til en normal skole- og barnehagehverdag mens det fremdeles er smitte i samfunnet.

Han beroliger foreldre.

– Vi tror ikke smitten vil spre seg så raskt. Smitten vil ikke rase som ild i tørt gress før vaksineavgjørelsen blir tatt.

Surén sier helsemyndighetene har kontroll. Det er flere smitteverntiltak som gjelder selv om skoler og barnehager er på grønt nivå:

 • Barnehager og skoler skal være raske til å be om testing ved smittede.
 • Barn skal holdes hjemme ved sykdom.
 • Det er ikke greit med håndhilsing og klemming.
 • Håndhygiene er like viktig.

Barnelegen forsvarer at det tar tid før FHI kommer med en eventuell anbefaling om vaksinering av barn.

– Å ta i bruk en vaksine er en kollektiv innsats. Det er viktig at vaksiner har bred oppslutning. Når staten anbefaler en vaksine, ligger det en sterk oppfordring til hele befolkningen om å ta imot den. Staten finansierer den også. Derfor ligger det et stort ansvar på staten for at vaksinen er trygg. Vi venter nå på ytterligere forskningsdata på hvor sikker vaksinen er for barn ned til 12 år.

Ikke engstelig for at situasjonen kommer ut av kontroll

– På mandag starter flere hundre tusen elever på skolen etter sommerferien. Er dere bekymret for at deltaviruset vil spre seg blant barn og unge?

– Vi tror det blir en viss spredning, men vi er ikke engstelige for at dette skal komme ut av kontroll.

Surén viser til erfaringer fra England der skolene holdt åpne fra april og frem til skoleferien begynte 23. juli.

– Der så man ikke omfattende spredning av deltaviruset i skolene, sier Surén.

Han mener at økt bruk av testing ved smitte også vil holde situasjonen under kontroll.

Fredag ble det kjent at Norge får én million ekstra doser. Helsedepartementet regner med at alle over 18 år er fullvaksinert i løpet av september.

– Hvor stor smitterisiko utsetter uvaksinerte lærere seg for i klasserommet?

– I forrige uke hadde 87 prosent av alle som jobber i skolen fått første dose. For dem med én dose tyder studier på at risiko for smitte er redusert med mellom 35 til 56 prosent. Risiko for alvorlig sykdom reduseres med 80 prosent.

– Hvor mange barn regner dere med kommer til å bli smittet når skoler og barnehager åpner for fullt?

– Det at barn slipper tilbake til et normalt liv, kan bidra til noe økt smittespredning. Samtidig vil over 90 prosent av de voksne være fullvaksinert. Det vil dempe smitten særlig blant de minste barna, de på barneskoler og i barnehager. Disse barna blir først og fremst smittet av voksne.

– Smitte blant ungdom skjer når de har fri

Surén sier tenåringer i større grad smitter seg imellom. Det betyr likevel ikke at smitten øker når de kommer tilbake til skolen. Erfaringer fra sist vinter viser at smitte blant ungdom skjer hyppigere når de har fri.

– Mye av smitten i denne aldersgruppen er knyttet til reising, festing og sosiale aktiviteter. Dette roer seg når de kommer tilbake til skolen og et mer regulert liv.

– Det skal være lav terskel for å teste barn. Man må være generelt oppmerksom, særlig hvis man vet at det er covid-19 i kommunen.

Foreldrene mener HOD må være klarere

Trym Nordhus mener helsemyndighetene må si det direkte: Vi vet at alle barn blir smittet, og at en del av disse blir syke. Den risikoen er samfunnet villig til å ta. Det valget tar staten på vegne av foreldrene.

Cathrine og Trym Nordhus har fått mye respons på leserinnlegget. Og de sier de aller fleste ønsker å velge for barna sine.

– Det gjør vi jo ellers hele tiden. Vi lar dem sitte på i bil, kjøre vannski og andre risikofylte aktiviteter. Vi lar dem få barnevaksiner. Som foreldre er vi i like god stand til å velge om de skal få en vaksine som er godkjent til bruk på barn, sier de og legger til:

– Regjeringen har ikke noe med å fortelle oss at vi ikke har noen valg.

Svar på barnevaksinering om noen uker

Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet sa nylig til Aftenposten at FHI regner med å komme med en anbefaling om barn skal vaksineres eller ikke, om noen uker.

Stuwitz Berg åpner for at man kan gi ulike grader av anbefaling til barn over 12 år.

Les også

 1. Koronavaksine kan bli aktuelt for alle barn over 12 år. Slik gikk det da Simon (13) fikk stikket.

 2. Stadig flere fullvaksinerte blir smittet med koronaviruset

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. FHI
 4. Folkehelseinstituttet
 5. Barn