Jonas Gahr Støre: – Ap og Sp er enige om at vi kan danne regjering

– Vårt budskap er at vi er klar til å danne regjering torsdag neste uke, sier den påtroppende statsministeren.

Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er enige om å danne regjering.

Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum har tatt hverandre i hånden og blitt enige om å danne regjering torsdag 14. oktober.

Det ble klart da de to partilederne møtte pressen utenfor Hurdalsjøen Hotell fredag ettermiddag.

Målet er å følge en ryddig prosess, ifølge de to lederne: Mandag åpner det nye Stortinget på høytidelig vis. Tirsdag legger den sittende regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett. Trolig leverer Erna Solberg (H) sin avskjedssøknad til kongen kort tid etterpå.

Onsdag presenterer Støre og Vedum sin nye politiske plattform, og dagen etter, altså torsdag, presenterer de den nye regjeringen som skal styre landet.

– Det er viktig at vi har en verdig og god overgang. Vi må hegne om det folkestyret vi har i Norge, spesielt etter å ha sett hvordan prosessen har vært preget av mye rot i en del andre land i det siste, sa Vedum til pressen.

Han la til at den nye regjeringsplattformen blir et solid dokument:

– Vi har jobbet oss gjennom ting og tenkt: Hvordan kan vi utvikle alle deler av landet, ha tjenester nær folk, få ned forskjellene, bruke naturressursene til å skape arbeidsplasser og hvordan miksen av Sp og Ap kan være en god plattform for hvordan Norge skal styres de neste fire årene, sa Sp-lederen.

Det gjenstår fortsatt detaljer i arbeidet med regjeringsplattformen. Den nye regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil bli en mindretallsregjering med støtte fra 76 av 169 stortingsmandater.