Ved Storskog i Finnmark er det over 50 asylsøkere som krysser grensen hver dag
Transittmottaket er fullt, asylmottakene er fulle, hotellene er fulle. Fredag denne uken skrev New York Times om flyktningruten som er i ferd med å bli kjent for alvor. Det er flyktningkaos i Finnmark.
Hva er det som får New York Times, en av verdens største aviser, til å ta turen til Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, et sted som selv de færreste nordmenn har hørt om? Svaret er asylsøkere. En strøm av asylsøkere som stadig stiger i antall.
Bakgrunn:
- Disse fem utfordringene gir Norge flyktningtrøbbel
- Myndighetene regner med 60.000 flyktninger innen utgangen av 2016
Alt er fullt og situasjonen er kaotisk
Transittmottaket i Kirkenes med sine 150 soveplasser er fult for lengst, asylmottakene i Vadsø og Nesseby er full, og hotellene i Kirkenes er fulle. Situasjonen beskrives av flere som kaotisk.
NRK har skrevet at det er ventet å komme4.000 asylsøkere over grensestasjonen ved Storskog i løpet av året.
Hverken UDI eller politiet i Finnmark har prognoser på hvor mange som vil komme i tiden fremover, men så langt i år har det kommet over 1000 migranter. På fredag ble det ny rekord, da kom det 100 migranter bare på én dag.
— Det kommer 50-60 asylsøkere om dagen
Det er politiet i Øst-Finnmark som har ansvaret for å registrere de som kommer over grensen. Operasjonsleder for Øst-Finnmark politidistrikt, Bjørn Tormod Syversen, forteller at politiet har travle dager for tiden.
— Heldigvis får vi hjelp fra Politiets utlendingsenhet, for det kommer 50-60 asylsøkere om dagen. Og vi er ikke akkurat overbemannet fra før her i Finnmark, sier Syversen til Aftenposten.
- Les også: Derfor er de fleste asylsøkerne menn
Ser ikke ut som om strømmen vil avta
På fredag kom politiet i Finnmark med en pressemelding der de skriver at antall personer som kommer til Storskog for å søke asyl er stadig stigende, og at det ikke ser ut som om strømmen kommer til å avta med det første. Videre skriver politiet at kapasiteten for kortsiktige overnattingsplasser er sprengt i Øst-Finnmark.
— Vi bor i en kommune som har infrastruktur for 10.000 innbyggere. Vi har ikke infrastruktur til dette, og det må noen snart forstå.
150 soveplasser fylt opp på et øyeblikk
Etter at politiet og PU har registrert asylsøkerne er det UDI som overtar ansvaret for å finne dem et sted å sove. De opprettet et transittmottak i Fjellhallen i Kirkenes, men de 150 soveplassene bla snart fylt opp.
— Vi ble tatt på senga over antallet asylsøkere som kom hit, sier regiondirektør i UDI Nord-Norge, Bjørn Alf Fridfeldt, til Aftenposten.
Han forteller at problemet har vært å få asylsøkerne videre, fordi det ikke har vært plasser i nærheten.
— Det gjør at vi har fått en litt ekkel opphoping av asylsøkere i Sør-Varanger, men nå ser det ut som om vi har fått hull på byllen, sier Fridfeldt.
Sender asylsøkerne med fly til sommerhotell i Lofoten
Nå har de nemlig funnet noen sommerhotell som skal stenge for vinteren i Rognan, Svolvær og Sulitjelma. UDI er allerede i ferd med å transportere flyktningene dit, både med buss og med fly.
— Vi har fått kritikk av kommunen for at vi ikke har kart å få asylsøkerne fortere ut herfra, men vi har virkelig gjort at vi kan. Vi har jobbet dag og natt, sier Fridfeldt.
Samtidig peker han på at arbeidet deres kunne vært letter dersom kommunene på sin side hadde vært mer samarbeidsvillig. Han mener at det er flere gode lokaler i nærheten, men at kommunene ikke har gjort nødvendige vedtak for at disse lokalene kunne benyttes.
I fem uker har frivillige organisert arbeid for flyktninger på Tøyen. Hva ville det kostet å betale for 13.404 frivillige timers arbeid, 4500 varme jakker og 7000 middagsporsjoner?