Norge

SwissLeaks skaper sterke reaksjoner: «Helt uforståelig at vi ikke har bedt om denne listen»

Over hele verden vekker opplysningene i SwissLeaks oppsikt, etter at redaksjoner i over 40 land publiserte disse mandag.

Alexis Tsipras har varslet nye tider i greske myndigheters forhold til sveitsiske kundelister. Tidligere har ikke Hellas vært interessert.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Selv om HSBC Privat Bank opererte fra Sveits, er bankens hovedkontor britisk. Reaksjonene derfra er naturlig nok ekstra sterke.

Allerede mandag måtte statssekretær David Gauke i finansdepartementet svare i parlamentet for hva myndighetene hadde gjort med materialet fra HSBC.

Saken er pikant, ikke minst fordi HSNBCs mangeårige toppsjef og styreleder Stephen Green i 2011 ble handelsminister i Camerons regjering.

Ny granskning

Han blir nå nødt til å forklare seg for en granskning som vil bli gjenåpnet, under ledelse av Labour-politikeren Margaret Hodge. Det varslet Hodge selv mandag.

Stephen Green selv, som gikk av igjen som minister i 2013, har så langt nektet å kommentere saken.

— Jeg har som prinsipp at jeg ikke vil kommentere hverken nåværende eller tidligere aktiviteter i HSBC, sier Green til Guardian.

Både Storbritannia og USA er land der materialet tidligere er overlevert myndighetene.

— Jeg er svært interessert i å høre myndighetenes forklaringer for hva de har gjort eller ikke gjort, sier senator Sherrod Brown i Ohio.

I 2012 ble banksjefene David Bagley, Paul Thurston, Michael Gallagher og Christopher Lok innkalt til senatshøring i forbindelse med en granskning av HSBC. Da slo Senatet fast at at banken var involvert i tvilsomme, kriminelle forbindelser blant annet i Mexico, Iran og Syria.

Hun leder demokratene i Senatets bankkomité. Det er kjent at USA mottok dataene i SwissLeaks for fem år siden.Samtidig holdt senatet en høring i 2012, da det kom frem at banken hadde forbindelser knyttet til meksikanske narkotikakarteller, samt «tvilsomme fond» blant annet i Iran og Syria.

— Hvis disse anklagene stemmer, er det altså samme institusjon som ble tatt for brudd på hvitvasking av meksikanske narkotikakarteller som nå er involvert i en bred unndragelse av amerikansk skattelovgivning, sier Brown.

I SwissLeaks-materialet finnes nesten 107.000 klienter fra 203 forskjellige nasjoner, som alle har hatt bankkonti i sveitsiske HSBC Privat Bank.

Dokumentasjonen avslører hvordan banken selv har gitt råd og hjulpet kunder med å opprette hemmelige konti og å unngå skatt i hjemlandet. En rekke personer linket til alvorlig kriminalitet finnes på bankens kundeliste.

Danmark: «Uforståelig»

En rekke land, deriblant Finland, Norge og Danmark, har nå sagt at de vil be om materialet.

Den danske skatteministeren Benny Engelbrecht sier til Politiken at han er rystet:

— For å være helt ærlig er det helt uforklarlig at man ikke valgte å innhente opplysningene da de ble stilt til rådighet for andre land. Det ville være det mest naturlige i verden, sier Engelbrecht.

Han har beordret den danske skatteetaten til nå å få tak i opplysningene. Etatens direktør Jesper Rønnow Simonsen kan ikke forklare hvorfor etaten aldri ba om at få de avslørende skatteoplysningene utlevert.

— Det lurer jeg også på. Men nå har jeg bedt om å få det undersøkt, og om at det handles, sier Simonsen til Politiken.

Les også

Heller ikke norske skattemyndigheter har bedt om

å få listen — før nå. Finansminister Siv Jensen (Frp) har så langt ikke kommentert hva hun synes om at Skatteetaten ikke har bedt om denne tidligere.

Sveitsisk minister: Jeg er sint

Micheline Calmy-Rey er tidligere utenriksminister i Sveits, og sa at «å åpne en etterforskning er det minste man kan gjøre» som følge av avsløringene.

- Jeg er sint. Sveits har rykte for å være en fredsnasjon. Men så finner vi altså ut at enkeltpersoner gjør sleipe ting, sier Calmy-Rey.

Sveits har foreløpig ikke startet noen etterforskning av SwissLeaks-materialet. Tvert imot har de

Les også

etterlyst mannen bak lekkasjen

, Herve Falciani, og blir han utlevert til Sveits, kan han forvente seg rettslig forfølgelse for industrispionasje.

Alexis Tsipras, den nye greske statsministeren fra det omdiskuterte partiet Syriza, har også uttalt seg i går, da han var på besøk i Østerrike:

— Den nye regjeringen er sterkt engasjert i å bekjempe oligarkene som unndrar seg skatt, sa Tsipras.

Hellas har en spesiell forhistorie i denne saken, da myndighetspersoner i Frankrike dro ned for fysisk å overlevere materialet til greske myndigheter.

Likevel ble ingen etterforskning startet, og Tsipras kritiserte skattemyndighetene sine for å ha latt listen «bli liggende i skuffen».

— Men nå er politikken forandret. Spørsmålet er om våre partnere vil være med for å bekjempe denne store urettferdigheten, sa Tsipras med henvisning til andre politiske partier.

Materialet grekerne har fått, er fra den samme lekkasjen, men SwissLeaks er mer omfattende enn det som tidligere er kjent i Hellas.

Også i India, Spania og Østerrike har saken dominert nyhetsbildet mandag og tirsdag.