Norge

Redningsmannskap var koblet til helikopter mens de søkte. Forholdene i rasområdet omtales som ekstreme.

Her blir en av politiets spesialtrente hunder heist opp i redningshelikopteret sammen med føreren sin etter søk i rasområdet tidlig om ettermiddagen nyttårsaften.

Hunder har vært sentrale i letingen etter de savnede i skredområdet i Gjerdrum. Under de første søkene var hundefører og redningshund koblet til helikopteret mens de lette i de ustabile området.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Piko søkte i det kaotiske rasområdet allerede natt til nyttårsaften. Hele tiden var hunden koblet med line til Cortsen, som var koblet til wiren fra redningshelikopteret.

– Vi var koblet til helikopteret hele tiden. Hunden søkte, kom tilbake, vi ble heist litt opp, fløyet rundt og ned igjen.

– Hvis det hadde begynt å rase rundt dere, hadde dere blitt heist opp med en gang?

– Ja.

På lørdag ble hunden skadet under søk i rasområdet.

– Han tråkket gjennom en glassrute og fikk kuttskader, forteller Cortsen.

Piko får ikke være ute i søk etter skaden og må tilbringe dagen i bilen mens hundefører Kenneth Cortsen jobber inne i kommandosenteret. Gleden var derfor stor da Piko fikk besøk av pressekorpset.

Piko blødde kraftig fra såret. Han fikk førstehjelp av ambulansemannskapene som er en del av USAR-laget (USAR er en engelsk forkortelse for urban søk og redning).

– Jeg kjørte Piko med blålys til veterinær i Oslo. Det går bra med ham nå, han ser ut til å komme fra det uten varige mén.

Lettere å bevege seg i rasområdet

Cortsen, som jobber som avsnittsleder ved hundetjenesten i Oslo-politiet, er en av politifolkene som sammen med hunden sin er godkjent for å jobbe med USAR-lagene i Oslo brann- og redningsetat.

Raskatastrofen i Gjerdrum er uten sammenligning den største jobben de har fått innen dette fagfeltet. Cortsen forteller om vanskelige forhold ute i rasområdet, men det er blitt noe lettere å bevege seg rundt der ute nå.

Hundenes innsats har vært helt avgjørende for at man har funnet syv av de ti savnede.

– De funnene som er gjort, er på bakgrunn av markering fra hund, så har USAR-mannskapene jobbet videre. Det er et lagarbeid, sier Cortsen.

– Som en elv

Natt til onsdag 30. desember like før klokken 04 gikk det første av flere ras i Gjerdrum. Flere og flere hus forsvant. Noen av dem ble liggende 400 meter ned i rasmassene.

– Når vi snakker om ras og masser, slik det har vært her, har det ikke vært snakk om tørr masse i det hele tatt. Det er mer eller mindre en kjempestor elv eller foss. Det er så ekstremt, sier innsatsleder Morten Thoresen i brannvesenet.

Brannvesenets innsatsleder, Morten Thoresen.

De første par dagene var det bare mulig å lete fra luften. Nå har det rent så mye vann ut fra rasområdet at det er blitt mulig å sette inn mange mannskaper på bakken.

Thoresen sier våte masser har rent videre fra det sentrale skredområdet og hopet seg opp over fylkesvei 120 og rundt 500 meter innover i en dal.

– Nå er det tørrere i rasmassene og det er det som gjør det mulig å sette inn bakkemannskaper, sier han.

Kvikkleiren var som en tykk suppe etter raset. Gradvis har området stabilisert seg, slik at bakkemannskap har hatt mulighet for å gå inn for å gjøre søk.

Les mer om

  1. Skredkatastrofen i Gjerdrum
  2. Gjerdrum
  3. Politiet