Norge

3000 protesterte mot Dagbladet-karikaturene

Karikatur-demonstrasjon gikk rolig for seg, men demonstrasjonsmarsjen var ikke varslet.

  • Fred C. Gjestad
  • Ntb

Politiet barrikaderte fotgjengerovergangen som skiller demonstrantene fra Dagbladets lokaler, da muslimer fredag ettermiddag demonstrerte mot avisens trykking av Muhammed-karikaturen.

— Demonstrantene har søkt om en punktmarkering på Universitetsplassen – det ikke planlagt noen marsj, sier Erling Olstad, politiets innsatsleder på stedet.

Demonstrasjonen kom delvis ut av kontroll, da demonstrantene vandret ned Karl Johan og mot Dagbladets lokaler.

Ifølge politiet deltok mellom 2500 og 3000 personer under demonstrasjonen i Oslo, fredag ettermiddag.

Bønn og appeller

Representanter for de demonstrerende sier til Aftenposten.no at de er godt fornøyd med fremmøtet fredag ettermiddag.

Demonstrasjonen startet klokken 15 med fredagsbønn foran Det juridiske fakultet på Karl Johan, og bønnen ble etterfulgt av flere appeller.

Demonstrasjonen startet på plassen foran Det juridiske fakultet. FOTO: FRED C. GJESTAD.

I en av appellene blir det oppfordret til å gjennomføre demonstrasjonen på en fredelig måte. «Ikke la dem vinne, ikke la dem se oss i raseri», var en av appellene.

Demonstrantene bar plakater med slagord som «Boikott Dagbladet», «Islam fordømmer terror» og «Dette er ikke ytringsfrihet, det er hån mot islam».

Appellantene oppfordret også norske myndigheter til å trekke tilbake alle norske styrker fra muslimske land.

Politiet overvåket demonstrasjonen – blant annet var det helikopter i luften og politi i beredskap i gatene rundt universitetsbygningene.

Mobilisert

— Vi har mobilisert på flere fronter, og er forberedt på at det kan bli noe å gjøre på ulike steder samtidig, sier innsatsleder Erling Olstad ved Oslo politidistrikt.

Demonstrantene hadde fått tillatelse til å avholde en markering på universitetsplassen, men da denne var over satt de aller fleste kursen nedover Karl Johans gate.

Demonstrasjonen var da å regne som en demonstrasjon som gikk utover tillatelsen den hadde.

Demonstrantene dannet et demonstrasjonstog ned mot Oslo S. etter markeringen på Universitetsplassen. FOTO: FRED C. GJESTAD

— Gå hjem eller til moskeen

Politiet fryktet lenge at demonstrantene skulle ta seg over gangbroen over E18 mot Havnelageret der Dagbladet holder til.

Demonstrantene stoppet imidlertid på jernbanetorget, og etter å ha ropt slagord i bortimot en time, klarte demonstrantenes egne vakter å løse opp folkemengden.

- Gå hjem eller gå til moskeen, lød oppfordringen fra de mange vaktene som arrangørene hadde tilstede.

Presses

Demonstrasjonen var en reaksjon på Dagbladets trykking av profeten Muhammed, fremstilt som en gris. Det var fryktet bråk rundt demonstrasjonen, som ble arrangert delvis ved å spre informasjon på Facebook.

- Det foregår en voldsom mobilisering hvor det blir brukt sterke pressmidler for å tvinge folk til å stille. Men det er også frykt for motdemonstrasjoner og konfrontasjoner, sa en av demonstasjonslederne som hevdet seg å ha god kjennskap til hva som nå rører seg i forkant.

Les også

  1. Varsler mer bråk i Oslos gater

  2. «Det verste norske muslimer har vært utsatt for»

  3. Frp mener muslimer skyter seg selv i foten

  4. Gruppe mot karikaturtegningene sensurert av Facebook

  5. Ikke bare en farse

  6. Protestene startet med PSTs Facebook-side

  7. Tyrkere tar skylden for å ha hacket Dagbladet