Bjarne Håkon Hanssen: - Hvor svikter det?

<div style="text-align:center"><script type="text/javascript">flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/timeline/psykiatridrap/timeline.swf", { width:"800px", height:"450px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen vil vite om det psykiske helsevesenet har sviktet når pysisk syke begår drap.

Les også

Utga seg som fiskeriinspektør timer før drapene

er grunnen til at helseministeren etablerer en kommisjon for å granske om det er fellestrekk mellom drapene begått av psykisk syke de siste fem årene. Helseministeren mener det «reises spørsmål om hvordan dette kan skje gang på gang». — Som ansvarlig for psykisk helsevern i Norge, går det inn på meg. Jeg spør meg selv om vi har organisasjoner og systemer i helsevesenet som gjør at vi lærer av feilene våre. Hvor svikter det? Hvorfor svikter det? sa Hanssen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Vurderer permanent utvalg

Utvalget skal ledes av Ann-Kristin Olsen. Hun er nå fylkesmann i Vest-Agder og har tidligere vært blant annet sysselmann på Svalbard og politimester i Halden. Hanssen uttrykte spesiell bekymring over påstander om at økonomiske hensyn fører til at potensielt farlige psykisk syke ikke får nødvendig behandling. Han mener at også de juridiske begrensningene for tvang må gjennomgås. - Er det lovens rammer for bruk av tvang som er for strenge? spurte Hanssen retorisk. Hanssen vil også vurdere behovet for et mer permanent utvalg som kan gå inn i framtidige saker. I tillegg skal retningslinjene for å vurdere farlighet gjennomgås. Han vil invitere fagfolk fra andre nordiske land for å delta i granskingen, ettersom det norske fagmiljøet er lite.

«Er lovens rammer for bruk av tvang for strenge?»
Bjarne Håkon Hanssen, Helse- og omsorgsminister

- Trussel mot samfunnet

Politimesteren i Tromsø, Truls Fyhn, mener helsetilbudet til psykisk syke i Norge er så dårlig at det representerer en sikkerhetstrussel mot samfunnet. - Dette har vært på den politiske dagsordenen i mange år. Det ser ut som om det er komplett umulig å få etablert handlekraft for å gjøre en skikkelig innsats på dette området, sier Fyhn. Universitetssykehuset i Tromsø avviser at den drapssiktede 38-åringen hadde fått får dårlig behandling. Han hadde vært tvangsinnlagt tre ganger for psykoser, sist i august 2008. 38-åringen som er siktet for trippeldrapet i Tromsø, ble i ettermiddag varetektsfengslet i åtte uker.