Sør- og Nord-Norge kan bytte vær til helgen

Det er meldt strålende sol i Sør-Norge og vind og regn i Nord-Norge frem mot helgen. Men når den faktisk kommer, kan det plutselig snu.

Det har vært strålende sommervær i Oslo-området de siste ukene, som St. hansaften, da dette bildet ble tatt. Fremover skal det holde seg varmt – men samtidig kan det komme en del nedbør.

– Den kjekkeste nyheten for Sør-Norge er at det er meldt skikkelig knallvær de neste par dagene, forteller meteorolog Julie Solsvik Vågane onsdag.

Hun sier at det torsdag og fredag blir varmt og tørt vær og temperaturer på 25 og opp mot 30 grader for Sør- og Vestlandet – mens det i nord blir mye vind og spredt regn.

– Det blir mye vind i Nord-Norge, men ikke nok til at vi sender ut vindkastvarsel. Temperaturene vil være lave, på rundt 10–15 grader, sier Vågane.

I Oslo melder Yr til sammenligning opp mot 28 varmegrader fredag.

Så snur det

Men i helgen kan det bli omvendt. Fra Trøndelag og oppover blir det finere vær der, og høyere temperaturer i både helgen og utover i neste uke.

– Det kommer et lite blaff av sommer. Nå var det kanskje på tide at vi fikk litt finvær her oppe, sier Vågane, som sitter på jobb i Tromsø.

I Sør-Norge derimot, er helgens vær litt vanskeligere å forutse:

– Vi har det vi kaller «slappe lavtrykk», som vil si at det er noen ikke veldig tydelige, kraftige lavtrykk som er litt mer usikkert hvor og når de legger seg. Derfor er det litt vanskelig å varsle, men prognosene slik de ser ut nå, forteller oss om regn på lørdag.

Vågane kommer derfor med en tydelig oppfordring:

– Nyt dagene frem mot helgen i sør! Det kan bli mer regn fra lørdagen av.

Men selv om regnet kan komme, så holder varmen seg noe lenger. I Oslo blir det over 25 varmegrader alle dager så langt langtidsvarselet strekker seg, ifølge Yr.

Fremdeles skogbrannfare

På grunn av det varme og tørre været er det fremdeles skogbrannfare på så å si hele Østlandet, forteller meteorologen.

– Det gjelder ganske store områder. Man må være forsiktig ute, det er lett for at det blir brann når det er så tørt og varmt. Så gjenstår det å se om det ventede regnet i helgen er nok til å dempe skogbrannfaren, forteller Vågane.