Tviler på at pressen holder seg unna

Kronprinsparet drar på en to måneder lang «dannelsesreise», og ber om å få være i fred. Det skjer ikke, mener statsviter og tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad.

Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra,  prins Sverre Magnus og kronprinsesse Mette-Marit i anledning kronprins Haakons 37-års dag i sommer.

Kronprinsparet tar i vinter barna ut av skolen i to måneder for å dra til utlandet på dannelsesreise. Reisen starter i slutten av november, men hvor de skal reise blir holdt hemmelig.

«Kronprinsfamilien har et helt liv i offentlighetens lys foran seg og ber om å få være uforstyrret på denne reisen», skriver Slottet.

Dilemma

Carl-Erik Grimstad har full forståelse for at familien har behov for et pusterom fra offentlighetens lys. Likevel tror han «hemmelighetskremmeriet» vil virke mot sin hensikt.

— For visse deler av pressen vil dette bare gjøre det mer pirrende å følge dem, sier han til Aftenposten.no.

Han peker samtidig på at det er et stadig større dilemma knyttet til det offentliges interesse og de kongeliges behov for privatliv.

- Det er et nytt trekk ved Kongehuset å ha et mer bevisst forhold til privatlivet. De bevilger seg selv, i større grad enn andre, å gå ut og inn av det offentlige rom, sier Grimstad.

Uvanlig å reise i julen

Samtidig stusser han over at reisen blir lagt rundt julen, og peker på at det kongelige familielivet i juletidene alltid har vært en god salgsplakat for monarkiet.

— Julefeiringen har alltid vært preget av ritualer, som julepynting med barna og nye familiebilder. Når halvparten av kongehuset forsvinner fra denne feiringen er det kanskje et uttrykk for at de ikke opplever det å markere familieidyllen som så viktig lenger. Det er kanskje et lite tankekors, sier Grimstad.

Barna får undervisning

Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby blir på grunn av dannelsesreisen tatt ut av skolen i to måneder.

De får i samarbeid med skolen et undervisningsopplegg som skal brukes under ferien, sier kronprinsessen ifølge NTB.

Hun gjenopptok for øvrig sine studier ved Handelshøyskolen BI i september. Siste samling på hennes studier finner sted 12. november. Deretter fortsetter studiene 18. januar.

Kronprinsparet understreker at dette er en privat reise som de betaler privat.