- Russisk ballerina avslørte de alliertes planer i Norge

En vakker russisk ballerina som skal ha jobbet som spion for nazistene, kan ha spilt en avgjørende rolle da tyskerne erobret Narvik i 1940.

Den vakre ballettdanserinnen Marina Lee skal ha hatt en viktig rolle under tyskernes angrep i Narvik 1. juni 1940.
Aftenposten skrev i 2000 om den russisk-fødte Marina Lie, alias Marina Aleksejevna Gubonina. FAKSIMILE: AFTENPOSTEN

Det kommer frem av historiske sikkerhetsdokumenter fra den britiske etterretningen MI5, som ble frigitt torsdag.Dokumentene gjengir det to tyske agenter i britisk fangenskap fortalte om den russiske ballerinaen Marina Lie og hennes spionoppdrag. Opplysningene kaster nytt lys over rollen til den angivelige spionen, som i Norge levde under navnet Marina Lie.

Under siste fase av Narvik-kampene i 1940 skal hun ha klart å samle opplysninger om de alliertes angrepsplaner mot de utsatte tyske stillingene, slik at tyskerne ikke hadde konsentrert tropper på de steder hvor bombene og granatene falt.

Blond og høy

Den russiske ballerinaen Marina Lee, beskrives som ”høy, blond, med en flott figur og gode manerer”.

Hun skal ha blitt sendt til den britiske generalen Claude Auchinlecks hos det britiske hovedkvarteret i Tromsø som tysk spion. Der skal hun ha fått tak i de alliertes taktikkplaner, som hun senere skal ha gitt til den tyske generalen Dietl, skriver The Telegraph.

Slo tilbake

Dermed ble det lettere for de tyske styrkene å slå tilbake, og det endte til slutt med at de allierte trakk seg ut av Narvik.

— Var ikke Marina kommet, sto jeg ikke her, skal general Dietl ha uttalt da han kom tilbake til Oslo i juli 1940, etter at tyskerne hadde seiret og kampene var innstilt.

Tilbaketrekkingen og de allierte nederlagene førte til var et kraftig slag for Neville Chamberlain, og førte senere til at han ble erstattet av Winston Churchill som statsminister i Storbritannia, skriver The Guardian .

Flyktet til Spania

Marina Lee var opprinnelig fra Russland, og hadde pikenavnet Marina Aleksejvna Hubonia, ifølge en bok av Anne Lene Lie som kom ut i 2000.

Kvinnen er også omtalt under navnet Marina Lie. Etter at krigen var over bosatte hun seg i Spania, hvor hun tok navnet Marina Noreg.

MI5 har ikke bilder av henne, og ifølge dokumentene som ble frigitt torsdag prøvde britisk etterretning i mange år å få endelig bekreftet påstandene om at den russiske ballerinaen skal ha operert som spion, men de lyktes ikke.