Norge

Cappelen: - Det er vondt å se ham slik

Politimannen Eirik Jensen sliter med aktoratets spørsmål om en stri kontantstrøm og kommunikasjonen med hasjsmugleren Gjermund Cappelen.

Medtiltalte Gjermund Cappelen synes det er vondt å se sin nære bekjente Eirik Jensen på tiltalebenken i Oslo tingrett. Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • Frode Sætran
 • Håkon Letvik
 • Per Annar Holm
 • Petter Winther
 • Jan Gunnar Furuly

Aktor Kristine Schilling (t.h.) stiller detaljerte spørsmål om merkelige sms-er og en omfattende kontantstrøm som Eirik Jensen har stått bak. Gorm Kallestad / NTB scanpix

Torsdag måtte politimannen Eirik Jensen svare på hva han hadde ment med å sende ni sammenfallende meldinger kort tid etter hverandre der innholdet var dette:

«Hei. Av 100 påmeldte møtte kun 90»

Aktor Kristine Schilling ville vite om sms-ene dreide seg om at Jensen etterlyste 10.000 kroner som han skulle ha av Cappelen. Det er nemlig det Cappelen har forklart.

Jensen svarte at det er kodespråk og at det dreier seg om en dato.

– Hvis du tar bort en null, står du igjen med 10 og 9, som kan bety 10. september, sa Jensen.

Les tekstmeldingene mellom Jensen og Cappelen

Politimannen Eirik Jensen har trøbbel med å huske mye av det som har skjedd i løpet av de siste ti årene. Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Smuglerforsøk

Han mente meldingen dreide seg om noe som skjedde to måneder før meldingen ble sendt, og at det dreide seg om en planlagt innsmugling til Norge.

– Jeg tror det var et forsøk via Svinesund. Lurer på om de ble tatt på svensk side av grensen, to-tre personer som hadde prøvd seg på en prøverute. Men jeg må ta forbehold, jeg har forsøkt å rekonstruere dette i ettertid, sa Jensen.

– Jeg liker det ikke. Det er vondt å se ham slik, sa medtiltalte Gjermund Cappelen til Aftenposten torsdag formiddag.

Lukket dørene to ganger

Aktor legger opp til en kronologisk eksaminasjon av Eirik Jensen i Oslo tingrett, år for år. Torsdag tok Schilling for seg årene fra 2007 til og med februar 2010 før dørene ble lukket for annen gang på samme dag. Årsaken skal være at retten i disse sekvensene får opplysninger om navn på personer som antas å komme i livsfare om deres roller blir kjent.

Dommerne Kim Heger og Sven Olav Solberg lukket dørene i Oslo tingrett to ganger i løpet av torsdag. Dan P. Neegaard

Gjennomgånde husket Eirik Jensen lite av det han ble spurt om, blant annet detaljerte beskrivelser av kontantinnskudd han har foretatt. Som da han satte inn 59.000 kroner på kontoen sin i to omganger med bare få minutters mellomrom.

Aftenpostens tidligere intervju med Eirik Jensen: Ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell

Jensen: Ulogisk

Jensen mener det er ulogisk å insinuere at kontantinnskuddene tilsier kriminelle handlinger, rett og slett fordi det åpenbart er feil måte å gjøre det på fordi bevegelser på bankkonti er helt åpent.

Jensen mener det gjaldt en av hans mange handler med biler og motorsykler. Han har holdt på med dette ved siden av politijobben sin i mange år. Han har alltid spart penger, som regel kontanter, siden han var 14 år gammel, og alltid hatt en beholdning med kontanter som han har forvaltet gjennom livet. Penger han har fått som arv, gjennom småjobber og kremmervirksomhet.

– 120.000 på bakrommet

Schilling mener Jensen har hatt en bemerkelsesverdig tilgang til kontanter.

I 2007 kjøpte han en Chevrolet Tahoe på finn.no. Selgeren har forklart politiet at han reagerte på at Jensen skal ha gått på bakrommet og hentet kjøpesummen på 120.000 kroner fra et skap da selgeren kom til verkstedet i Groruddalen der de hadde avtalt å møtes.

Jensen mener vitnet husker feil. Han mener det er merkelig om pengene skulle ha ligget i et skap på bakrommet i et verksted han leide i Oslo. Desuten mener han at summen er feil, han prutet ned kjøpesummen til 100.000 kroner.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Fortsatt varetekt for Eirik Jensen – anker til Høyesterett

 2. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 3. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 4. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 5. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 6. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel