Rasmus Hansson overrakte nøkkelkortet til Stortinget til Une Bastholm

UTESTEDET MESH, OSLO SENTRUM (Aftenposten): Rasmus Hansson innså tidlig at stortingsplassen mest sannsynlig glapp.

Une Bastholm er inne på Stortinget fra Oslo, mens Rasmus Hanssons fremtid fortsatt er usikker.

– Det har vært et fenomenalt privilegium å få representere MDG og dere på Stortinget i fire år, sa Rasmus Hansson da han talte til valgvaken til MDG sent mandag kveld.

Da lå det an til at stortingsplassen hans fra Akershus ville glippe. MDG satte i fjor sin andre nasjonale talsperson, Une Bastholm, inn på den «sikre» plassen fra Oslo, og satset på at Hansson skulle hale i land et mandat fra Akershus.

– Det er fortsatt en mulighet for at vi berger mandatet i Akershus. Hvis vi gjør det, dobler vi stortingsgruppen. Men så er nok sjansen større for at Une og jeg bytter kontor, sa han.

– Det kan hende at jeg får litt bedre tid til å rydde i skjulet enn jeg hadde fått hvis jeg kom inn på Stortinget. Sånn er livet. Vi tok en sjans, sier han, før han overrakte nøkkelkortet med «parlamentarisk leder» på Stortinget til partilederkollega Une Bastholm.

Hansson takket alle i Akershus som har hjulpet ham gjennom valgkampen.

– Kanskje det blir stang ut, men i alle fall en veldig god stang, sa Hansson.

Natt til tirsdag viste prognosene da 95 prosent av stemmene var telt opp, at Hanssons valgkamp vil ende uten noe mandat i Akershus.

– God valgkamp, tøff konkurranse

– Vi vet ganske sikkert at vi ikke når sperregrensen. Vi vet at vi fortsatt er på Stortinget og skal gjøre den jobben i fire år til. Og vi har et ørlite håp fortsatt om at vi er to som kommer til å gjøre den jobben sammen, sa partileder Une Bastholm rett før 23.30 mandag kveld.

Partiet har de siste månedene vaket rundt fire prosent og hatt målet om å komme over sperregrensen innen rekkevidde. Det ville gi Rasmus Hansson selskap av seks – syv nye representanter på Stortinget.

I stedet ser det an til at Une Bastholm må overta som enmannsgruppe for MDG på Stortinget.

Rasmus Hansson vil ikke spekulere i hvorfor det ble «stang ut» i Akershus.

– Det skyldes ikke at vi gjorde en dårlig valgkamp i Akershus. Vi fikk satt MDG på agendaen på en helt annen måte enn tidligere. Men konkurransen var tøff, og mange av de andre partiene har store ressurser til å sette inn et svært trykk de siste dagene, sier Hansson.

– Vær deg selv

– Hvor skuffet er du?

– Jeg er skuffet over at vi ikke nådde sperregrensen med alle mandatene og musklene det hadde gitt på Stortinget, men min egen situasjon tar jeg med stor ro, sier Hansson.

– Bastholm tar over stafettpinnen som enmannsgruppe på Stortinget. Hvilket råd har du til henne?

– Jeg har så stor respekt for Une at jeg ikke trenger å gi henne noe råd. Men jeg kan gjenta det rådet jeg fikk fra Jens Stoltenberg da jeg kom inn på Stortinget: Vær deg selv, sier Hansson.

Une Aina Bastholm.
Lan Marie Nguyen Berg er likevel fornøyd.

– Fornøyd bare vi vokser

– Egentlig har vi vunnet mye allerede, sa byrådskollega Lan Marie Nguyen Berg til Aftenposten før de første målingene kom.

– Vi har fått satt klima og miljø på dagsordenen på en helt annen måte enn noen valgkamp tidligere, og vi har flyttet debatten, sa hun.

Hun understreket at partiet skaper historie bare det klarer å beholde sin ene representant. Det har ikke skjedd siden Frp kom på Stortinget.

– Jeg er fornøyd bare vi vokser, sier hun.

Angrer ikke på olje-ultimatum

Partiet stilte før valgkampen ultimatum om stopp i all ny oljeleting dersom partiet skulle gå inn i regjeringsforhandlinger eller et forpliktende samarbeid med andre partier etter valget.

Både Ap og H har avvist kravet, og Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har sagt det er uaktuelt et forpliktende regjeringssamarbeid med MDG.

Bastholm mener likevel det var helt riktig av partiet å fremme ultimatumet.

– Det handler om å være tydelig på det vi vet vil være viktig for oss i forhandlinger. Vi diskuterte ikke om det var en smart manøver, men hva Norge trenger. Det har gjort at de styrende partiene er blitt konfrontert med politikken vår gjennom valgkampen, sier Bastholm.