Norge

Tre personer pågrepet og store mengder våpen beslaglagt

Politiet har beslaglagt store mengder våpen forskjellige steder i landet. Tre personer er pågrepet i saken, som ifølge politiet er koblet til høyreekstreme miljøer.

  • Håkon Frisell Krattum
    Journalist
  • NTB

Det var Avisa Nordland og Romerikes Blad som rapporterte om saken først.

Ifølge avisene har politiet de siste ukene slått til flere steder i landet. Og det er gjort beslag av store mengder våpen og ammunisjon.

Det er en mann i 30-årene fra Lillestrøm, en mann i 30-årene fra Bodø, og en mann i 20-årene fra Hamar som sitter varetektsfengslet.

– Dette er en sak som har sitt utspring i et våpenbeslag i Bodø. Straffesaken mot vedkommende har gitt politiet grunn til å gjøre undersøkelser opp mot andre personer i to andre distrikt. I alt tre personer er pågrepet i saken. De er fengslet med begrunnelse av bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Tore Finne Størmer i Nordland politidistrikt til Romerikes Blad.

Politiet mener saken er knyttet til et nettverk av personer som har kjøpt og solgt ulovlige våpen. Siktelsene gjelder ulovlig befatning av skytevåpen. PST er også koblet inn i saken, skriver NRK.

Mannen fra Bodø er varetektsfengslet i fire uker. Mennene fra Lillestrøm og Hamar er varetektsfengselet i henholdsvis én uke, og fire uker.

Mannen fra Lillestrøm ble pågrepet torsdag siste uke siktet for overtredelse av våpenloven, ifølge Romerikes Blad.

Mannen skal ha erkjent det faktiske forholdet, opplyser hans forsvarer advokat Ole-Kristian Ringnes.

– Han tar avstand fra alt høyreekstremt og høyreradikalt. Han beskriver seg selv som apolitisk, men opplyser at han var mer politisk aktiv tilbake i 2017, opplyser advokaten til avisen.

Sidsel Katralen er oppnevnt som forsvarer for mannen i 20-årene fra Hamar.

Hun forteller til Aftenposten at alle sakens dokumenter er klausulert og at hun ikke kan uttale seg ytterligere.

8000 skarpe skudd

Politiet har beslaglagt seks maskingeværer, ti rifler, fem pistoler, 31 maskingeværbelter, 18 magasiner og 8.000 skarpe skudd i tillegg til en rekke andre våpengjenstander hos mannen fra Bodø, ifølge Avisa Nordland.

Mannen skal har vært politisk aktiv i det nasjonalkonservative miljøet, og skal ikke ha hatt våpentillatelse, ifølge Romerikes Blad.

Det skal dreie seg om eldre våpen, og noen av dem skal være fra krigens dager, skriver NRK.

Like fullt skal flere av våpnene være funksjonsdyktige eller ikke plombert, ifølge kjennelsen fra Salten tingrett som NRK viser til.

Les mer om

  1. Høyreekstremisme
  2. Våpen
  3. Avisa Nordland
  4. Bodø
  5. PST