- Bemanning kunne hindret voldtekt

Organisasjonen NOAS synes det er sterkt beklagelig at ingen var på jobb da en 20 år gammel kvinne ble brutalt voldtatt på asylmottak på Rjukan.

Denne bygningen ble oppført for industriarbeidere som kom til Rjukan tidlig på 1900-tallet, men fungerer i dag som Mandheimen Statlige Asylmottak. (FOTO: TINN KOMMUNE)
  • Mari Torsdatter Hauge

— Vi synes det er sterkt beklagelig at det ikke var noen på jobb da overgrepet skjedde, sier avdelingsleder Sylo Taraku i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) til Aftenposten.no.

Bemanning og skjerming viktig

Han tror at overgrepet kanskje kunne vært unngått om mottaket hadde hatt folk på jobb.

— Dersom et asylmottak er bemannet, reduseres risikoen for at kvinner blir utsatt for voldtekt og overgrep på mottakene. Vi mener at det burde være bemanning 24 timer i døgnet, sier Taraku.

Han sier også at det er beklagelig at kvinnen ikke var skjermet på egen avdeling.

Enslige kvinner på asylmottakene burde få tilbud om å skjermes på egne avdelinger uten å måtte bo sammen med mannlige asylsøkere. Det er snakk om kvinnenes trygghet, og den må økes.

Gjerningsmannen ikke fengslet

Gjerningsmannen, en 21-åring som også bodde på mottaket, ble flyttet fra mottaket umiddelbart etter hendelsen. Han har blitt avhørt av politiet, men ble ikke varetektsfengslet, fordi politiet ikke anså at det var stor gjentakelsesfare.

- Jeg forstår at folk reagerer og blir provoserte når en voldtektsmann går fri, men jeg går ut fra at politiet har gjort sine vurderinger, sier Taraku.

21-åringen ble i etterkant avhørt av politiet, men erkjente ikke straffskyld. Han opplyste om at han hadde kjent offeret i en tid.

UDI: - Ikke en institusjon

Mandheimen mottak er et statlig asylmottak. Det er UDI som har overoppsynet med mottaket, men direktoratet synes ikke at det er beklagelig at ingen var på jobb da overgrepet skjedde.

— Mottaket er kun bemannet i arbeidstiden. Mottaket er ikke en institusjon, men et botilbud, hvor målet er å gi beboerne en normal bosituasjon selv om de er i en uvanlig situasjon, sier avdelingsdirektør Siri Rustad i UDI til Aftenposten.no.

Forskere Aftenposten tidligere har snakket med, har gitt uttrykk for at det er risikabelt å ha store asylmottak med liten bemanning. På Mandheimen Statlige Mottak er det 140 plasser.

- Ikke kvinnens ansvar

I et intervju med VG Nett fredag skriver avisen at avdelingsdirektør Siri Rustad mener at det er kvinnenes ansvar å unngå voldtekt på asylmottak.

— Asylsøkerkvinner har samme ansvar for å unngå voldtekt som kvinner i vanlige boliger, sier hun til VG Nett fredag morgen.

I en pressemelding fra UDI samme dag går det imidlertid frem at Rustad mener seg grovt feilsitert i intervjuet.

— Det er ingen tvil om at det ved en voldtekt er overgriper som har det fulle ansvaret. At VG Nett fremstiller det slik at jeg mener kvinner kan lastes, gjør meg indignert og sint, uttaler Rustad i pressemeldingen.

Sylo Taraku er avdelingsleder i NOAS, og sier at bemanning 24 timer i døgnet vil redusere faren for vold og overgrep mot kvinner som lever på asylmottak.