Vil ta fildelerne

Musikkorganisasjon vil ha samme rettigheter som politiet til å spore fildelerne.

Fildelerne blir kalt pirater.

Musikkorganisasjonen Tono vil ha tilgang til fildelernes data-identitet — IP-adresse - for å stoppe den ulovlige nedlastingen av musikk, melder NRK.

Tono er en organisasjon som forvalter rettighetene til norske komponister, tekstforfattere og musikkforleggere.

Organisasjonen ønsker å få rett til å få utlevert informasjon om personene bak IP-adressene fra nettselskapen, slik at det er mulig å spore opp fildelerne.

I dag er det kun politiet som kan få tilgang til denne informasjonen, og de som ønsker å forfølge en fildeler må derfor gå til politianmeldelse. Deretter kan politiet, med loven i hånd, få tak i identiteten på den som hadde den aktuelle IP-adressen (og trolig andre relevante trafikkdata) fra nettleverandøren for så å etterforske saken.

Dette er fildeling (Wikipedia)

Tonos ønske kommer i forbindelse med forslaget til nye datakrimbestemmelser. Åndsverksloven skal revideres innen neste år.

— Vi opplever stadig at folk ikke har den nødvendige kunnskap om hvordan man skal respektere opphavsmannens eneretter, skriver organisasjonen i sin høringsuttalelse.

Les høringsuttalelsen fra Tono her

Ikke artistene

I Sverige har justisdepartementet foreslått at artistene selv skal få en slik rettighet.

Tono vil ikke at artistene skal få direkte tilgang, men at organisasjonene som forvalter rettighetene på vegne av artistene, skal ha rett til å få utlevert IP-adresser.

— På den måten kan vi forfølge et krav økonomisk. Politiet har ellers ikke hatt ressurser til å følge opp slike saker. Samtidig får man avkriminalisert feltet, sier Irina Eidsvold Tøien, juridisk rådgiver i TONO, til NRK.

LES OGSÅ: EMI fjerner kopisperrene

- Trussel mot demokratiet

Unge Venstre mener Tonos krav er en trussel mot det norske demokratiet.

— TONO sier de vil ha innsyn i din og min ip-adresse fordi de mener politiet ikke gjør jobben sin med å ta fildelere. Om man skal følge denne logikken helt ut bør alle som føler at politiet ikke gjør jobben sin få lov til å ta loven i egne hender. Det sier seg selv at det ikke går an. I et demokrati er det politiet som skal etterforske lovbrudd, ikke særinteresseorganisasjone, sier nestleder i partiet, Anne Solsvik, i en pressemelding. Les hele pressemeldingen her.

Datatilsynets direktør, Georg Apenes, sier til Kulturnytt at han synes det er betenkelig hvis politiets monopol på innsyn i folks IP-adresser oppheves.

Dømt

I februar i år ble en 17-åring fra Stavanger dømt til betinget fengsel og 4000 kroner i bot for fildeling. Han er det første norske offer for film- og musikkbransjens piratjakt i Norge.

Politiet tok saken etter at de mottok en anmeldelse fra advokatfirmaet Simonsen - musikk- og filmbransjens piratjegere. Advokatfirmaet har fått lov av Datatilsynet til å overvåke fildelere på internett.

LES OGSÅ: Fildelerne stjeler fra kunstnerne