Norge

Det blir ingen streik i SAS

Det blir ingen streik blant pilotene i SAS, bekrefter partene etter nesten 18 timers mekling på overtid. Avtalen går til uravstemning 23. juni.

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
  • NTB

Forhandlingene har vært vanskelige, og det var mange punkter å bli enige om, uttaler partene etter å ha kommet ut fra Riksmeklerens kontor like før klokka 18.

– Mekleren har lagt fram et forslag som arbeidsgiversiden har akseptert, og arbeidstakersiden skal ta opp til uravstemning. Det betyr at meklingen er avsluttet, og at det ikke blir noen konflikt i SAS, sier riksmekler Nils Terje Dalseide.

Sluttresultatet er akseptert av begge pilotforeningene Norsk Cockpitforbund og SAS Norge Pilotforening (SNF).

– Det har vært mye i spill, og særlig spørsmålet om en felles lønnsskala for samtlige piloter har vært krevende. Viljen til å finne en løsning har vært stor, og det er derfor vi har brukt mye tid for å komme i mål, sier leder for SAS Norge Pilotforening, Jan Levi Skogvang, til NTB.

– Vilje til løsning

Avtalen inkluderer blant annet en felles lønnsskala for alle piloter i SAS. I tillegg til lønnstrinn vil de fleste få omtrent 1 prosent tillegg i lønn. Frivillige deltidsløsninger skal dessuten sikre SAS større tilgang på piloter om sommeren.

– Meklingen har vært konstruktiv. Vi har merket intensiteten gjennom dagen i dag, men det er naturlig når det er så omfattende tema man skal bli enige om. Partene har tatt innover seg ansvaret de har for at tusenvis av reisende kan bli rammet, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til NTB.

Også forhandlingsleder Marianne Hærnes i NHO luftfart er fornøyd, selv om hun gjerne skulle sett at avtalen ble bedre.

– Meklingen har vært vanskelig, men vi har fått god hjelp av meklerne underveis. Vi har sett velvilje fra begge parter. Det var mest uenighet om en felles ny lønnsskala, som har stor påvirkning for SAS framover, sier hun.

Forhandler i Sverige

Partene hadde frist til midnatt natt til torsdag for å komme til enighet hos Riksmekleren i Oslo. 430 piloter ville blitt tatt ut i streik dersom partene ikke hadde kommet til enighet. Det ville rammet mye av SAS' trafikk i Norge.

Torsdag startet også mekling i vekteroverenskomsten mellom Parat og NHO Service. Fristen er ved midnatt natt til fredag.

Dersom det ikke blir enighet her, blir 250 vektere på Oslo lufthavn tatt ut i streik, noe som i så fall vil medføre at Avinor stenger flyplassen for alle som skal reise ut fra Gardermoen fredag.

Også 400 svenske SAS-piloter risikerer å bli tatt ut i streik fredag, noe som også vil ramme luftfarten i Norge. Her er meklingsfristen fredag klokken 18.

Les også

  1. SAS-pilotene mekler på overtid

  2. SAS varslet store rutekutt i Norge på grunn av flyavgiften - øker med 270.000 seter

Les mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)